Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Odstęp elektrod pod LPG

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 lipca 2008 - 23:32

Czy ktoś się bawił w zmianę odstępu elektrod na świecach? Piszę, bo po założeniu nowych świec auto więcej pali i gorzej pracuje, niż na starych, gdzie odstęp przez wypalenie elektrod się zwiększył. Stare i nowe świece są sprawne i sprawdzane w innym aucie. Jedne i drugie to te same świece GM więc nie ma mowy o innych parametrach poza odstępem.
Kiedyś czytałem, że w przypadku słabych układów zapłonowych (starsze auta) zmniejszało sie odstęp elektrod, ale w kilku autach (z elektronicznym zapłonem) zauważyłem, że zwiększenie odstępu poprawia pracę na gazie.

Aby uprzedzić teoretyków napiszę, że wiem, że ustawiany jest odpowiedni odstęp już przez producenta. Ten odstęp jest ustawiony do benzyny a nie do gazu i jak widać zmiana jdnak wpływa na pracę silnika.

Nie bawiłem sie w przestawianie odstępu w nowych świecach bo nie mam szczelinomierza, a nie chcę kombinowac "na oko".
Czy ktoś miał z tym doświadczenie i próbował różnych ustawień czy jednak muszę się pobawić w królika doświaczalnego? ;)

#2 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 14 lipca 2008 - 06:56

pisalem juz o odstepie elektrod jezdzac na lpg.
Im starszy uklad zaplonowy tym mniejsza przerwa. Co to oznacza? Przyjmijmy ze mamy uklad zaplonowy z 1 cewka apartem zaplonowym i 5 kablami WN. wszystkie elementy sa stare. Uzytkownik wymienia swieczki na nowe i co?? I dale zonk bo jezdzac na lpg ma strzaly itp i dalej auto kuleje bo kiepskie przewody czy wypalone styki aparatu powoduja ze iskara przeskakuje ale nie na swiecy. W silnikach w ktorych zastosowano listwe zaplonowa (lub pojedyncze cewki ) czyli brak przewodów wn sprawa jest troche inna bo nawet jak jest mocno swieca wypalona to i tak bedzie jechal tyle tylko ze spali sie szybko cewka.
Moje doswiadczenie: ja zawsze zmniejszam przerwe o okolo 20%. Czyli jesli ma byc 1 mm to ja daje ciasne 0,8 mm. Co wiecej: ostatnio producenci swiec podaja na opakowaniu ze jesli swieca jest stosowana w silniku zasilanym gazem (cng lpg) to zmnieszyc przerwe (np tak podaje bosch).
P.S. Odstep elektrod jest ustawiony przezproducenta ale to nie oznacza ze on jest dobry bo jeden typ swiecy wyestepuje w wielu silnikach ale w zaleznosci od zastosowanego ukladu zaplonowego taka preferowana przerwa. W aucie gdzie jest listwa zaplonowa bedzie to powyzej 1mm a z aparatem zaplonowym to bedzie 0,8 mm itd.
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#3 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 14 lipca 2008 - 08:07

Czyli dobrze pamietalem, ale jak widzisz wypalone swiece lepiej pracuja od nowych. Pamietasz moze jaki jest standardowy odstep swiec dla X20XEV? Pobawie sie troche, zmniejsze o 0.2 I zobacze jaki bedzie wynik.

#4 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 14 lipca 2008 - 11:56

wg producentów:
valeo 0,9
bosch: 0,75
beru, ngk, denso, gm (dello) : 0,8

Ja daje ciasne 0,8

Przypominam ze swieca ma byc 2 elektrodowa (wysli mi na pw numer i typ tych swiec, sprawdze co masz )
[B]

#5 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 14 lipca 2008 - 12:22

Poszlo. Wg mojej suwmiarki (nie mam szczelinomierza) wychodzi, ze te nowe maja 0.9mm.

#6 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 lipca 2008 - 12:46

Podepnę się pod wątek, żeby nie zakładać nowego. Tak z ciekawości się spytam jak taka świeca zachowywałaby się z gazem?

#7 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 14 lipca 2008 - 13:00

brisk - to dobre swiece ale w omedze z lpg nie trzeba szalec..... Wystarczy valeo za 10 zl/szt , ngk za 12 - 15 zl/szt, czy dello 13-15z/szt. Te swiece sa sprawdzone i zgodne ze specyfikacja producenta i jesli sa dobre kable )ngk, bosch, beru) to nie bedzie problemu
[B]

#8 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 29 lipca 2009 - 09:23

Moje doswiadczenie: ja zawsze zmniejszam przerwe o okolo 20%. Czyli jesli ma byc 1 mm to ja daje ciasne 0,8 mm. Co wiecej: ostatnio producenci swiec podaja na opakowaniu ze jesli swieca jest stosowana w silniku zasilanym gazem (cng lpg) to zmnieszyc przerwe (np tak podaje bosch).
P.S. Odstep elektrod jest ustawiony przezproducenta ale to nie oznacza ze on jest dobry bo jeden typ swiecy wyestepuje w wielu silnikach ale w zaleznosci od zastosowanego ukladu zaplonowego taka preferowana przerwa. W aucie gdzie jest listwa zaplonowa bedzie to powyzej 1mm a z aparatem zaplonowym to bedzie 0,8 mm itd.

Podepnę się pod temat. Mam założone świece GM (silnik 2.2, listwa zasilająca), jaki odstęp najlepiej do tego silnika na benzynie? Czy po założeniu gazu zmienić odstęp elektrod na świecach, czy może zmienić na innej firmy, np. NGK?

#9 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 29 lipca 2009 - 12:32

0,7 lub 0,8 bedzie działac super

#10 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 29 lipca 2009 - 12:47

Ja też świecom GM zmniejszam szczelinę na 0,8mm. Robię to przy zakładaniu nowych świec, jak i co drugą wymianę oleju.

#11 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów

Napisany 29 lipca 2009 - 13:03

0,7 lub 0,8 bedzie działac super

A na gazie też 0,7 - 0,8 mm?

#12 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 29 lipca 2009 - 15:49

Przecież tu mowa jest o ustawieniu odleglośći elektrod do gazu, więc nie wiem o co pytasz, ale Ci odpowiem, ja ustawiam 0,8 mm.

#13 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów

Napisany 29 lipca 2009 - 16:07

Przecież tu mowa jest o ustawieniu odleglośći elektrod do gazu, więc nie wiem o co pytasz.

O to czy po zagazowaniu silnika 2.2 zmienić odstęp elektrod na świecach. A że silnik jest nie zagazowany jeszcze chciałem wiedzieć też jak ma wyglądać sytuacja w przypadku zasilamia silnika 2.2 tylko benzyną. Tyle. Przecież nie będę nowego tematu zakładał, żeby zapytac o benzynę.

#14 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 29 lipca 2009 - 17:14

0,8mm jest w książce więc po co ta dyskuja?

#15 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów

Napisany 29 lipca 2009 - 17:53

0,8mm jest w książce więc po co ta dyskuja?

Książkowo znam wartości, ale nie zawsze potwierdza sie to w praktyce. Chciałem znać opinie innych użytkowników z praktycznych działań w tym temacie. Dziękuje wszystkim za opinię. Jakbym miał jakieś pytania to bedę pisał na PW, żeby już nie przeciągać tematu.

#16 OFFLINE   DAFik

DAFik
  • 480 postów

Napisany 29 lipca 2009 - 19:46

Zawsze fabryczne ustawienie przerwy iskrowej. Przy sprawnym układzie WN nie ma potrzeby zmniejszać przerwy. Robiło się to w układach przerywaczowych, ale to dawne czasy. Swoją drogą jak zwolennicy zmniejszania przerwy iskrowej robicie to na świecy wieloelekrtodowej ?:cool:

#17 OFFLINE   ermi

ermi
  • 377 postów

Napisany 29 lipca 2009 - 20:09

heheh DAFik - bardzo prosto - wkładając pomiędzy elektrody odpowiednio skalibrowane wiertło - ale myk co?

i wcale "wieloelektrodowcem nie jestem - bo to ściema;)

#18 OFFLINE   DAFik

DAFik
  • 480 postów

Napisany 29 lipca 2009 - 20:24

Sciema powiadasz...., hmmm no cóż. ja uważam inaczej, w szczególności w układzie DIS dwie elektrody to konieczność.

#19 OFFLINE   golowy

golowy
  • 274 postów

Napisany 31 lipca 2009 - 16:45

Potwerdzam że odstęp 0,8 na świechach NGK jest jak njabradziej prawidłowy na gazie, wczesniej ustawiłem 0,7 ibyła widoczna różnica, między innymi na niskoch obrotach potrafił szrpnąć delikatnie.

#20 OFFLINE   wojtek6630

wojtek6630
  • 61 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 marca 2014 - 18:12

Witam, założyłem świece denso K20TT(silnik 2.0 16V) jedno elektrodowe, odległość między elektrodami 1mm, autko jeździ na gazie, po ich założeniu pojawiły się czasami małe szarpnięcia(na benzynie ok), wcześniej miałem ngk i wszystko było ok, co sądzicie o zmniejszeniu odległości między elektrodami do 0,8 mm ?