Witam miłośników Omegi i jeśli to możliwe prosze o porade. Od pewnego czasu wywala mi bezpiecznik ładowania, siadają wszystkie wskazania na desce i jeżdze po omacku. Jak stawiam do elektryka to zazwyczaj zwarcie odpuszcza :grin: Złośliwośc rzeczy martwych i wtedy działa szybkościomierz a obrotomierz wariuje, gościu wymienia bezpiecznik i karze przyjechac nastepnym razem. Cholerka jeżdze co kilka dni i nie mozemy trafic przyczyny.
Jak go dobrze przegazuje to włącza sie kontrolka ładowania i mam ładowanie

przepala bezpiecznik ładowania
Rozpoczęte przez
romanb62
, 05 lip 2008, 21:41
6 odpowiedzi na ten temat
Napisany 06 lipca 2008 - 08:53
a ktory to wogóle numerek bezpiecznika???? bezpiecznik ładowania?? ciekawe....
Napisany 06 lipca 2008 - 11:28
Tu masz racje z tym numerkiem. bezpiesznik jest pod nr 28 ale na tablice numeracja sie konczy na 27 . Pisząc o ładowaniu zasugerowałem sie rozmową z elektrykiem który twierdził ze musze pzregazowac zeby pobudzic ładowanie. Z elektryki jestem ciemny :grin:
romanb62
Napisany 06 lipca 2008 - 12:42
Nie powinno wystepowac takie zjawisko przegazowywania zeby "zaskoczyło" ładowanie najpierw trzeba tu szukac przyczyny- problem lezy w alternatorze, chyba ze sie pasek slizga , co do bezpiecznika trudno wyrokowac - trudno zlokalizowac taką usterkę.
Napisany 06 lipca 2008 - 13:23
Moim zdaniem po pierwsze musisz szukac przyczyny zaczynając od prostych stwierdzen... Czy to sie dzieje zawsze po przejechaniu okreslonych km ? czy moze gdy jest wilgotno np . po deszczu ?
po drugie...mozesz miec gdzies wiązke kabli przetartą i czasami dotknie do masy i wywala bezpiecznik
Po trzecie przyczyną moze byc sam alternator który dostaje dostaje jakiegos przeładowania , lub zwarcia i tez wywala bezpiecznik...
Dobry elektryk dałby sobie z tym rade wiec radze Ci zmienic na początek elektryka
Pozdrawiam:) I jak naprawisz autko daj znac co to było?
po drugie...mozesz miec gdzies wiązke kabli przetartą i czasami dotknie do masy i wywala bezpiecznik
Po trzecie przyczyną moze byc sam alternator który dostaje dostaje jakiegos przeładowania , lub zwarcia i tez wywala bezpiecznik...
Dobry elektryk dałby sobie z tym rade wiec radze Ci zmienic na początek elektryka
Pozdrawiam:) I jak naprawisz autko daj znac co to było?

Napisany 06 lipca 2008 - 13:56
Ja tak samo zaczął bym szukać przyczyn od alternatora być może regulator jest padnięty. sprawdź ładowanie. Zobacz jakie masz napięcie na aku a później jakie jest po odpaleniu silnika.