Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

przepala bezpiecznik ładowania

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   romanb62

romanb62
  • 5 postów

Napisany 05 lipca 2008 - 21:41

Witam miłośników Omegi i jeśli to możliwe prosze o porade. Od pewnego czasu wywala mi bezpiecznik ładowania, siadają wszystkie wskazania na desce i jeżdze po omacku. Jak stawiam do elektryka to zazwyczaj zwarcie odpuszcza :grin: Złośliwośc rzeczy martwych i wtedy działa szybkościomierz a obrotomierz wariuje, gościu wymienia bezpiecznik i karze przyjechac nastepnym razem. Cholerka jeżdze co kilka dni i nie mozemy trafic przyczyny.
Jak go dobrze przegazuje to włącza sie kontrolka ładowania i mam ładowanie
romanb62

#2 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 lipca 2008 - 07:31

a mierzyłeś jakie masz ładowanie?

#3 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 06 lipca 2008 - 08:53

a ktory to wogóle numerek bezpiecznika???? bezpiecznik ładowania?? ciekawe....

#4 OFFLINE   romanb62

romanb62
  • 5 postów

Napisany 06 lipca 2008 - 11:28

Tu masz racje z tym numerkiem. bezpiesznik jest pod nr 28 ale na tablice numeracja sie konczy na 27 . Pisząc o ładowaniu zasugerowałem sie rozmową z elektrykiem który twierdził ze musze pzregazowac zeby pobudzic ładowanie. Z elektryki jestem ciemny :grin:
romanb62

#5 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 06 lipca 2008 - 12:42

Nie powinno wystepowac takie zjawisko przegazowywania zeby "zaskoczyło" ładowanie najpierw trzeba tu szukac przyczyny- problem lezy w alternatorze, chyba ze sie pasek slizga , co do bezpiecznika trudno wyrokowac - trudno zlokalizowac taką usterkę.

#6 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 06 lipca 2008 - 13:23

Moim zdaniem po pierwsze musisz szukac przyczyny zaczynając od prostych stwierdzen... Czy to sie dzieje zawsze po przejechaniu okreslonych km ? czy moze gdy jest wilgotno np . po deszczu ?
po drugie...mozesz miec gdzies wiązke kabli przetartą i czasami dotknie do masy i wywala bezpiecznik
Po trzecie przyczyną moze byc sam alternator który dostaje dostaje jakiegos przeładowania , lub zwarcia i tez wywala bezpiecznik...
Dobry elektryk dałby sobie z tym rade wiec radze Ci zmienic na początek elektryka
Pozdrawiam:) I jak naprawisz autko daj znac co to było? :)

#7 OFFLINE   gregoryGJ

gregoryGJ
  • 111 postów

Napisany 06 lipca 2008 - 13:56

Ja tak samo zaczął bym szukać przyczyn od alternatora być może regulator jest padnięty. sprawdź ładowanie. Zobacz jakie masz napięcie na aku a później jakie jest po odpaleniu silnika.