Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Szlifowanie wału korbowego i regeneracja panewek

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Śmigiel

Śmigiel
  • 709 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 czerwca 2008 - 18:28

Witam,

czy ktoś może polecić jakiś w miarę tani i solidny warsztat, który zeszlifuje wał korbowy i zregeneruje ewentualnie w miarę potrzeby wymieni panewki i dopasuje ? Prawdopodobnie jedna się ukręciła. Korzystając z wolnego czasu przez tydzień będę grzebał w garażu rozbierając silnik i szukając usterki.

Jutro postaram się nagrać pracę silnika, bo mogę błędnie stawiać diagnozę okręconej panewki.

Ewentualnie czy ktoś posiada wał korbowy z panewkami do x20se na sprzedaż ?
Uprzedzam przypuszczalne odpowiedzi (Borówka), dzwoniłem niestety nie posiada.

#2 OFFLINE   siwy873

siwy873

Byly klu.owicz - do czasu

• 526 postów

Napisany 22 czerwca 2008 - 21:23

walenie na koncu pokrywy tak jakby cos walilo w pokrywe zaworow..?? jesli tak to masz to co ja popychacze wymienilem wszystkie odpalilem panewka szczopila = silnik do wymiany koszty regeneracji = uzywany silnik..

#3 OFFLINE   Śmigiel

Śmigiel
  • 709 postów

Napisany 22 czerwca 2008 - 22:16

Popychacze wyszło, że wymieniłeś bez sensu bo i tak było dalej to samo ? Czy wymieniłeś popychacze i dopiero panewka strzeliła?

Popychacze zaworów wykluczę jutro bo mam drugą głowicę uzbrojoną, ale mechanik też raczej mówił o padniętej panewce. Wymienić panewki to nie problem, tylko coby znalazł się mechanik, który się tym zajmie. Z tego co się zdążyłem zorientować to koszt regeneracji wału + wymiana panewek to około 400-500 zł w Suchym Lesie pod Poznaniem. Tylko nigdy nie bardzo wierzyłem w coś szlifowanie takich elementów, ale koszt silnika + ewentualny montaż powala z nóg a i tutaj zawsze dojdzie parę groszy bo przydałoby się zobaczyć co pod głowicą burczy, uszczelka pod głowicę i inne takie. A do panewek dojdzie się od strony miski olejowej, więc teoretycznie pozostał tylko zakup uzbrojonego sprawnego walu korbowego.

#4 OFFLINE   siwy873

siwy873

Byly klu.owicz - do czasu

• 526 postów

Napisany 23 czerwca 2008 - 12:07

umnie tez walilo mialy byc panewki ale pipa wymienilem popychacze bo myslal mechanik ze to one wala..a jak odpalilismy to kupa...panewka szczopila i po silniku nie jestem zwolennikiem naprawy tak uszkodzonych zeczy wole wstawic nowe i miec spokoj...

#5 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 23 czerwca 2008 - 14:20

Pierwsza z brzegu http://www.allegro.p...al_korbowy.html
Panewki Glyco to kosszt ok 200zl
Zanik kupisz posprawdzaj wymiary czy sie miesci w normie nowego silnika. Inaczej mozesz sie wladowac na mine.
Wg mnie jednak naprawa czegos co sie zna, jest bezpieczniejsza niz kupowanie "nowego" silnika.

#6 OFFLINE   Śmigiel

Śmigiel
  • 709 postów

Napisany 23 czerwca 2008 - 18:20

Pierwsza z brzegu http://www.allegro.p...al_korbowy.html

To jest x20xev,

Swoją drogą byłem u mechanika, niestety pierwsza panewka na wale korbowym zrobiła zamieszanie i lepiej szukać silnika.