Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

wywala bezpiecznik

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   jaco73

jaco73
  • 5 postów

Napisany 04 czerwca 2008 - 20:43

witam wszystkich,czy spotkał się ktoś z takim cudactwem - włączam przycisk klimy a tu wywala bezpiecznik w skrzynce pod kierownicą,wizualnie obleciałem tu i ówdzie ale na nic ciekawego nie natrafiłem,pewnie jest zwarcie ale gdzie tego szukać ,może ktoś chciałby udzielić mi jakiejś wskazówki?

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 05 czerwca 2008 - 00:13

witam wszystkich,czy spotkał się ktoś z takim cudactwem - włączam przycisk klimy a tu wywala bezpiecznik w skrzynce pod kierownicą,wizualnie obleciałem tu i ówdzie ale na nic ciekawego nie natrafiłem,pewnie jest zwarcie ale gdzie tego szukać ,może ktoś chciałby udzielić mi jakiejś wskazówki?

spalona cewka na sprezarce

#3 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 czerwca 2008 - 05:59

beast dobrze prawi... :wink:

#4 OFFLINE   jaco73

jaco73
  • 5 postów

Napisany 07 czerwca 2008 - 14:50

no wielkie dzięki,wszystko się zgadza,byłem u elektryka i ustalił prawie to samo tyle że to sprzęgiełko ale on sprężarki nie tyka, więc teraz zastanawiam się czy skoro we wrześniu zeszłego roku miałem sprężarkę regenerowaną to i teraz czeka mnie spory wydatek z kupnem nowej ,czy może w jakiś sposób można tylko naprawić samo sprzęgło bez wielkich kosztów

#5 OFFLINE   marek s

marek s

x

• 12 postów

Napisany 21 października 2008 - 15:36

Witam Szanownych forumowiczów. Jako że temat dotyczy bezpiecznika chciałbym zapytać Was co mogłoby być powodem ze w momencie kiedy silnik łapie temperaturę blisko 100 st i włączają się wentylatory elektryczne w tym momencie wywala bezpiecznik pompki paliwa?Poza tym przy tak ciepłym silniku występuje sporadycznie czkawka?W tej chwili auto stoi u mechaników i z tego co widzę prędzej wrośnie w ziemię niż znajdą usterkę :bad: więc może tutaj znajdę jakąś wskazówkę?A jeżeli chodzi o błędy-brak niestety(oprócz 92)

#6 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 października 2008 - 16:13

jaco73, to Ci powiem że mógł Cię przewalić mechanik tak jak mnie chciał. Tzn tak samo mi wywalało bezpiecznik po włączeniu klimy każdy mówił że sprężarka a ja wszedłem pod samochód z ciekawości i zobaczyłem......przetarty przewód zaraz za wtyczką która idzie do sprężarki..zaizolowałem i co..??No i oczywiście wszystko działa bezpiecznik się nie pali..

marek s, Tobie też bym proponował posprawdzać przewody czy nie jest gdzieś przetarty czy coś....Pozdrawiam

#7 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 października 2008 - 19:36

miachal.... co nie oznacza że wszyscy mechanicy chca od razu przekrecic akurat u ciebie przetarł sie przewód natomiast wiekszosć przypadków to przepalenie( stopienie- zwarcie) cewki sprzegła lub przerwa w obwodzie zabezpieczenia termicznego w cewce sprzegła. nie mozna od razu mierzyc wszystkich jedna miarą....