Zielono - białe słupki na skrzyżowaniu - co to jest
Napisany 25 maja 2008 - 20:25
Napisany 25 maja 2008 - 21:54
Pozdr.
M
Napisany 26 maja 2008 - 05:54
Napisany 26 maja 2008 - 06:45
Pozdr.
M.
Napisany 26 maja 2008 - 09:16
Edit: zasięgnąłem u żrodeł ( komenda policji wydz. r.drog.) te słupki to to samo co żółte- obowiązują te same przepisy czyli reguła prawej ręki.
Napisany 26 maja 2008 - 10:32

Jak nie ma znaków drogowych pionowych i poziomych to traktuje skrzyżowania za równorzędne a słupki na chodnikach za uniemożliwienie wjazdu na chodnik . :smile:
Napisany 27 maja 2008 - 15:47
Tak mi sie wlasnie wydawalo. W jakims tam programie motoryzacyjnym byla mowa o slupkach zoltych i zielonych - stwierdzono, ze sluza one do przedstawienia "obrysu" skrzyzowania.http://www.giera.pl/...skt2=&id_lang=0
Stosowane w celu bardziej precyzyjnego zlokalizowania zjazdu z drogi. Określają dokładniej geometrię skrzyżowania ułatwiając manewr skręcania.
Ciekawe co to za policjant, ktory twierdzi, ze sa one od reguly prawej reki.
Napisany 28 maja 2008 - 09:25
Napisany 28 maja 2008 - 13:17
Czyli dokładnie jak napisała Dorota,
Jak nie ma znaków drogowych pionowych i poziomych to traktuje skrzyżowania za równorzędne
Pozdr.
M.
Napisany 28 maja 2008 - 20:04
Napisany 03 czerwca 2008 - 17:57
Dodam jeszcze taka ciekawostke ze jak jest skrzyzowanie a jedna z dróg jest nie twarda ale tzw polna to z tej strony nie ma słupków ( znam kilka przykladów np na ul Chopina w dz. Stradom tak jest ) Zresztą przejechac sie ta ulica Chopina gdzie jest to prosty odcinek ok 1000 m i jest 7 skrzyżowan równorzednych ( bez oznakowania znakami pionowymi) ale wlasnie są postawione takie slupki jest nielada wyczynem , bo co rusz tzreba zwalniac do 10 km/h > rozumiem że ma to spowolnic ruch na drodze osiedlowej ale bez przesady.
1.Bo droga polna do twardej jest zawsze podporządkowana, nawet jak jest z prawej strony.
2.A nawet jakbyś jechał tą drogą i nie miał tych słupków i tak powinieneś zwalniać na skrzyżowaniach równorzędnych bo zawsze coś może wyjechać z prawej strony.
Podobnie jest na parkingach pod dużymi marketami, tam jak nie ma znaków to zasada pierwszeństwa z prawej strony, nie ważne która droga szersza, czy komuś wydaje sie główna, a już niejedną dziwną akcję widziałem pod marketem

Ciekawostką są małe trójkąty malowane na ziemi tuż przed wyjazdem/skrzyżowaniem, jeśli wcześnie stoi znak ustąp pierwszeństwa, to oznaczają one miejsce w którym należy ustąpić pierwszeństwa (pomagają w zorientowaniu sie na skrzyżowaniu), ale jeśli wcześniej nie ma znaku pionowego to nie mają one żadnej mocy prawnej, czyli wprowadzają jedynie niepotrzebne zamieszane. A tak jest niedaleko mnie