Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zielono - białe słupki na skrzyżowaniu - co to jest

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 maja 2008 - 20:25

Kilka lat wstecz na skrzyzowaniach ( nieoaznakowanych trójkatem z krzyżem pochyłym) zainstalowano slupki żółtego koloru( jazda zgodnie z regułą prawej ręki) , ostatnio na skrzyżowaniu kolo mojego bloku wymieniono te słupki na zielone z bialymi pasami. Kto teraz ma pierwszeństwo , co jest grane?????

#2 OFFLINE   _Maciek_

_Maciek_
  • 465 postów

Napisany 25 maja 2008 - 21:54

jacekczewa, masz jakąś fotkę jak to wygląda? Ogólnie jak nie ma znaków to reguła prawej ręki, słupki tu raczej nie mają nic do rzeczy...

Pozdr.
M

#3 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 26 maja 2008 - 05:54

Normalnie słupek wys ok 1 m gruby na 10 cm cały zielony a u góru dwa paski białe szer 10 cm z folii odblaskowej.

#4 OFFLINE   _Maciek_

_Maciek_
  • 465 postów

Napisany 26 maja 2008 - 06:45

To raczej takie ostrzegawcze, na pewno nie mają nic wspólnego z pierwszeństwem przejazdu.

Pozdr.
M.

#5 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 26 maja 2008 - 09:16

Oczekuje naprawde konkretnych odpowiedzi a nie gdybania

Edit: zasięgnąłem u żrodeł ( komenda policji wydz. r.drog.) te słupki to to samo co żółte- obowiązują te same przepisy czyli reguła prawej ręki.

#6 OFFLINE   Dorota

Dorota
  • 91 postów

Napisany 26 maja 2008 - 10:32

Ciekawe jaki symbol mają te słupki np. A-5, itp. :?: bo w kodeksie drogowym nie znalazłam takich znaków informujących, że jest to skrzyżowanie równorzędne .
Jak nie ma znaków drogowych pionowych i poziomych to traktuje skrzyżowania za równorzędne a słupki na chodnikach za uniemożliwienie wjazdu na chodnik . :smile:

#7 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 maja 2008 - 15:36

jacek

To coś TAKIEGO

#8 OFFLINE   dominik_z

dominik_z
  • 591 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 maja 2008 - 15:47

http://www.giera.pl/...skt2=&id_lang=0
Stosowane w celu bardziej precyzyjnego zlokalizowania zjazdu z drogi. Określają dokładniej geometrię skrzyżowania ułatwiając manewr skręcania.

Tak mi sie wlasnie wydawalo. W jakims tam programie motoryzacyjnym byla mowa o slupkach zoltych i zielonych - stwierdzono, ze sluza one do przedstawienia "obrysu" skrzyzowania.
Ciekawe co to za policjant, ktory twierdzi, ze sa one od reguly prawej reki.

#9 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 28 maja 2008 - 09:25

Tak to własnie takie sł€pki. dominik jesli skrzyżowanie nie jest oznakowane znakami to własnie takie prtzepisy obowiązuja. Wiesz dominik że u nas w czewie nastawiali tego od cholery ( szczególnie w osiedlach ) i trzeba sie stosowac do tego ( jak nie ma innych znaków).

#10 OFFLINE   _Maciek_

_Maciek_
  • 465 postów

Napisany 28 maja 2008 - 13:17

Czyli tak jak pisałem, słupki nie mają nic do pierwszeństwa przejazdu. W przepisach jest dokładnie o tym powiedziane.

Czyli dokładnie jak napisała Dorota,

Jak nie ma znaków drogowych pionowych i poziomych to traktuje skrzyżowania za równorzędne

Pozdr.
M.

#11 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 28 maja 2008 - 20:04

Dodam jeszcze taka ciekawostke ze jak jest skrzyzowanie a jedna z dróg jest nie twarda ale tzw polna to z tej strony nie ma słupków ( znam kilka przykladów np na ul Chopina w dz. Stradom tak jest ) Zresztą przejechac sie ta ulica Chopina gdzie jest to prosty odcinek ok 1000 m i jest 7 skrzyżowan równorzednych ( bez oznakowania znakami pionowymi) ale wlasnie są postawione takie slupki jest nielada wyczynem , bo co rusz tzreba zwalniac do 10 km/h > rozumiem że ma to spowolnic ruch na drodze osiedlowej ale bez przesady.

#12 OFFLINE   MarcoFox

MarcoFox

Zbanowany

• 268 postów

Napisany 03 czerwca 2008 - 17:57

Dodam jeszcze taka ciekawostke ze jak jest skrzyzowanie a jedna z dróg jest nie twarda ale tzw polna to z tej strony nie ma słupków ( znam kilka przykladów np na ul Chopina w dz. Stradom tak jest ) Zresztą przejechac sie ta ulica Chopina gdzie jest to prosty odcinek ok 1000 m i jest 7 skrzyżowan równorzednych ( bez oznakowania znakami pionowymi) ale wlasnie są postawione takie slupki jest nielada wyczynem , bo co rusz tzreba zwalniac do 10 km/h > rozumiem że ma to spowolnic ruch na drodze osiedlowej ale bez przesady.

1.Bo droga polna do twardej jest zawsze podporządkowana, nawet jak jest z prawej strony.

2.A nawet jakbyś jechał tą drogą i nie miał tych słupków i tak powinieneś zwalniać na skrzyżowaniach równorzędnych bo zawsze coś może wyjechać z prawej strony.

Podobnie jest na parkingach pod dużymi marketami, tam jak nie ma znaków to zasada pierwszeństwa z prawej strony, nie ważne która droga szersza, czy komuś wydaje sie główna, a już niejedną dziwną akcję widziałem pod marketem :D

Ciekawostką są małe trójkąty malowane na ziemi tuż przed wyjazdem/skrzyżowaniem, jeśli wcześnie stoi znak ustąp pierwszeństwa, to oznaczają one miejsce w którym należy ustąpić pierwszeństwa (pomagają w zorientowaniu sie na skrzyżowaniu), ale jeśli wcześniej nie ma znaku pionowego to nie mają one żadnej mocy prawnej, czyli wprowadzają jedynie niepotrzebne zamieszane. A tak jest niedaleko mnie :D