Chceę kupić kamere nie wiem co wybrać POMOCY
Napisany 20 maja 2008 - 19:12
Napisany 20 maja 2008 - 19:28
zależy jakiej kamery szukasz :miniDV, DVD,SD
ja osobiście mam miniDV panasonica już z 2-3 lata i jest OK a przesiadłem z analogowego soniaka 8 mki i niestety analog górą ....
Z praktycznego punktu widzenia najlepiej brać jednak najcięższą kamerę z tego względu że przy dłuższym kręceniu nie będziesz dostawał telepawki ręki bo system stabilizacji obrazu pomaga ale nie zawsze ..
jeśli będziesz bawił się w obrabianie filmu to nie polecam wybierać kamery zapisującej na płycie DVD bo pomimo że będziesz nagrywał na DVD RW to z każdym nagraniem niestety płyta gubi dane
lepsze wyjście to taśma lub karta SD dlatego że są mniej wrażliwe nietylko na wielokrotny zapis ale przede wszystkim SD niema zbyt wiele ruchomych części napędzanych silnikiem i pożerający prąd
ja obrabiam 2 -3 razy w miesiącu filmy (fucha) z wesel które kręci profesjonalista kamerą cyfrową na kasety miniDV bo jak twierdzi jest to wygodniejsze i pewniejsze ...
Napisany 20 maja 2008 - 19:40
Sony DCR-SR35 E
Napisany 26 maja 2008 - 13:32
Napisany 26 maja 2008 - 14:05
spoko, pozostaje tylko kwestia "delikatnych dysków"myślałem o czymś takim co o tyn sądzisz kamera z dyskiem twardym??
zwróc uwage na baterie jaka dodawana jest do kamery - standard to ok 640 mAh ale ja wydębiłem przy zakupie drugą 2400 mAh za niewielka dopłata - bateria kosztuje ok 200 - 500 zł
eee co ty mówisz ja odpalam zrzucanie w tle i robie co innego na kompie po godzince zmiana kasety (przeważnie jak zrzucam to robie to z 6 do 9 kaset od razu (jakies 160 - 200 GB bo tyle zajmuje nagranie z wesela)Teraz mam kamerę na kasetki i zrucanie materiału na kompa to masakra, jak mam sie za to zabrać to jestem normalnie chory.
a potem siedzenie i obrabianie :neutral: ale jakby sie to nie opłacało to by sie tego nie robiło :mrgreen:
Napisany 26 maja 2008 - 14:17
dysk jest wygodniejszy w trakcie podróży... NIEPRAWDĄ JEST że apełnisz dysk tak szybko, 40 GB to jest około 20 godzin filmu czyli tyle co 20 kaset mini DV(nagrasz tyle w trakcie wczasów??)wątpie bo musiałbyś sziedzieć non stop z kamerą
taśma lepsza do prZechowywania materiałów nagranych(cena) i póxniejsza obróbka.
waga nie ma takiego znaczenia bo kupisz statyw tzw. monopad(wygodny po złożeniu tylko 60cm...i lekki, a w trakcie pracy wysoki na 160-180cm) i problem drgan odpada.
jak chcesz to oglądać, to znaczy na jakim TV?? jeżeli na LCD to się zawiedziesz jakością, warto wtedy pomyśleć o jakiejś HD.
jeżeli na zwykłym, to praktycznie wszystkie kamery dają podobne odczucia...
miałem samsunga ale nie byłem z niej zadowolony po 2 latach padła płyta główna,sony dcr32e również.obraz jakiś rozmazany. mówię o tv LCD...
Napisany 26 maja 2008 - 15:20
eee co ty mówisz ja odpalam zrzucanie w tle i robie co innego na kompie po godzince zmiana kasety (przeważnie jak zrzucam to robie to z 6 do 9 kaset od razu (jakies 160 - 200 GB bo tyle zajmuje nagranie z wesela)
Ja mam takiego zajebiaszczego kompa, że jak zrzucam to wolę nic innego nie robić, bo mnie szlag trafia :bad: , taki szybki jest :sad:
To zależy jaką jakość wybierzesz, jeżeli standardowo LP to tyle nagrasz, jeżeli HQ to zostanie kilka godzin. Ale faktycznie, kto tyle kręci, moja kamerka przeważnie stoi i się kurzy :mrgreen:NIEPRAWDĄ JEST że apełnisz dysk tak szybko, 40 GB to jest około 20 godzin filmu
Napisany 02 lipca 2008 - 22:28
Gachu - piszesz że zajmujesz się zgrywaniem i obróbką z miniDV to ja mam pytanie... Jakiego programu używasz do zgrywania i obróbki, bo do obórbki żadnego nie znam a do zgrywania mam ten co dali z kamerą i jak zrzucę film który trwa około 40-60 minut to on zajmuje na HDD około 80GB - coś nie tak...
Napisany 03 lipca 2008 - 12:33
odświeżę trochę...
Gachu - piszesz że zajmujesz się zgrywaniem i obróbką z miniDV to ja mam pytanie... Jakiego programu używasz do zgrywania i obróbki, bo do obórbki żadnego nie znam a do zgrywania mam ten co dali z kamerą i jak zrzucę film który trwa około 40-60 minut to on zajmuje na HDD około 80GB - coś nie tak...
Adobe Premiere 6,0 dostałem go gratis jak kupiłem karte video (ok 2000 zł) dawniej używałem Pinnacle Studio 9 Plus ale adobe to już w pełni profesjonalny program
Napisany 03 lipca 2008 - 12:52
Napisany 03 lipca 2008 - 14:50
w etj chwili jedyny najrozsądniejszy zakup ale musisz się nastawić na konieczność zakupu naprawdę 2 dużych kart pamięci - małych się nie opłacaCzy jest sens kupowac takie cos?
Napisany 03 lipca 2008 - 16:35
OTmyślałem raczej 2x16 GB
O żesz w morde. Ale jestem do tyłu. Nawet nie wiedziałe, że doszli do takiego rozmiaru

Idę się pociąć
Napisany 03 lipca 2008 - 16:44

Napisany 03 lipca 2008 - 19:43
chyba coś pomyliłeś mi wyszło niespełna 400 zł z wysyłką bo Kingston nie jest już producentem topowych kart, z jego renomy to pozostała juz tylko cena tak jak w produkcji pamięci ram tak1000zl na dwie karty…pewnie to 25% ceny kamery a w zestawie bedzie jakas 512
i tu wyprzedzają go prawie wszyscy pod względem szybkości i niezawodności niestety no nie tnij się bo będziesz brzydki :twisted:O żesz w morde. Ale jestem do tyłu. Nawet nie wiedziałe, że doszli do takiego rozmiaru
Idę się pociąć
Napisany 03 lipca 2008 - 21:08

http://www.allegro.p...ncja_12_ss.html
Napisany 03 lipca 2008 - 22:08
Przeca mi już nic nie zaszkodzinie tnij się bo będziesz brzydki