Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Glosny nawiew

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   hifibloke

hifibloke
  • 32 postów

Napisany 13 maja 2008 - 23:23

hej

mialem juz termin na ladowanie klimy, bo przestala chlodzic, ale to pewnie dlatego, ze Ome uzywam na weekendy a czasami tylko 2x w miesiacu .

Dwa dni temu wybralem sie nad morze jadac wlaczylem nawiew lekki chlodek tylko hmmm tak z glupa wlaczylem ten guzik gdzie jest A w koleczku Air re-circulation mode ... no i sru ! cos pyknelo polecialo troche kurzu z nawiewu i teraz nawiew buczy i to za***iscie glosno :sad: tak jak by cos haczylo o wiatrak

jak myslicie co sie moglo stac ? ile mechanik moze zaspiewac za samo dobranie sie do tego no a potem ew. czesci

dzieki za pomoc

#2 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 maja 2008 - 07:33

kiedy wymieniałe filtr przeciwpyłkowy ????

#3 OFFLINE   dlotiv

dlotiv

Wujek Samo Zło

• 862 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 14 maja 2008 - 10:24

Sprawdź, czy nie masz zatkanego dolotu powietrza (tak obieg wewnętrzny jak i z zewętrzny) bo bardzo możliwe,że po włączeniu obiegu wewnętrznego zamknęła się klapka zewnętrzna a nie otworzyła klapka obiegu wewnętrznego. Możliwe też, że masz po prostu zamknięte wyloty powietrza. Tak czy inaczej sprawdź klapki powietrza zasysanego.

#4 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 14 maja 2008 - 13:05

Moze zepne to razem. Wlaczajac A wlaczyles obieg zamkniety. Jezeli nacisniesz jeszcze raz to wlaczasz "inteligantny" obieg, czyli climatronic rozpoznaje sam zanieczyszczone powietrze i wtedy zamyka obieg. To dziala tylko w czasie kiedy klima pracuje.
A teraz podnies maske, popatrz na prawa strone plastiiku na podszybiu (patrzac od przodu). Podnies uszczelke znajdujaca sie na jej krancu. Jak zauwazysz jest tam kawalem plastiku ktory mozesz podniesz. Podnies i zajrzyj do srodka. Pod dosc mocnym katem jest widoczny filtr. Odepnij dwa zatrzaski na jego bokach i wyjmij. U mnie byl to filtr weglowy, calkowicie zapchany i jak kupilem auto bylem w 100% przekonany, ze silnik wiatraka jest uszkodzony. Kup nowy filtr, ale zwykly, papierowy - w UK weglowe zaklejaja sie jesienia po ok 2-3 miesiacach.
Zanim go zalozysz, odkurz po drugiej stronie filtra i zobacz na dol w tej przestrzeni gdzie jest filtr - bardzo czesto na dole jest ziemia i liscie. Odkurz to, wlej wode, powinna wyleciec kanalem kolo silnika.
Jak juz wyczysciles, odpal silnik, wylacz obieg i zobacz czy klapka za filtrem sie otworzyla (o ile pamietam bedzie widac wentylator). Wlacz obieg i zobaczy czy sie zamknela. Jezeli po ponownym wylaczeniu sie otworzy to wloz nowy filtr i w droge.

Jak bedziesz w okolicach Reading to mozesz zajechac, rzucimy okiem.

#5 OFFLINE   hifibloke

hifibloke
  • 32 postów

Napisany 14 maja 2008 - 21:37

filtr weglowy zalozylem lipiec 2007 wtedy tez cos tam czyscilem ,ale jak pamietam niebylo tak strasznie. Tez jestem 100% przekonany ,ze cos pie... w srodku bo tak to brzmi.
Jak sam nic niewyczaruje to chetnie sie zjade do Reading wt sr mam wolne.

#6 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 14 maja 2008 - 22:29

Ja jak kupiłem to miałem dźwięk właśnie jakby coś tarło, jak uszkodzona ośka wentylatora, takie specyficzne wycie i terkotanie.
Wyjmij filtr i sprawdź. Do Reading też serdecznie zapraszam :)

#7 OFFLINE   hifibloke

hifibloke
  • 32 postów

Napisany 16 maja 2008 - 20:25

cze

oki, czekam na jakies namiary

#8 OFFLINE   hifibloke

hifibloke
  • 32 postów

Napisany 29 maja 2008 - 21:08

dobra juz wyczailem co sie stalo :wink: kiedys w tym schowku naprzeciw pasazera byl wmatowany orginalnie zestaw "nokia" niepotrzebne mi to bylo wiec wytargalem te badziewie, zeby bylo wiecej miejsca. Trzymam tam czasem dwie trzy plyty cd , niestety zostala tam widocznie sama papierowa koszulka od cd , ktora zasyslo. Troche wyjolem od strony filtra weglowego i jest juz lepiej. Reszta musi byc gdzies glebiej ,bo troche jeszcze buczy - mam nadzieje, ze ja wydmucha.

#9 OFFLINE   balwanekbuli

balwanekbuli

:)

• 87 postów

Napisany 22 września 2008 - 20:32

No to ja sie podepne,
Nie chce tworzyć nowego wątka bo nie ma sensu, a problem miałem podobny
Otóż od dwóch dni zaczał mi jęczeć nawiew. Jak włączyłem Obieg wew. to było ok, ale jak tylko chciałem powietrze doprowadzić z zewnątrz to jęczal.

Wyjąłem filt i wsio ok. co sie okazuje. Na ślasku po 3 miesiacach filt wygląda jakbym jeździł po kopalni na dole ;) Filtr do wymiany.

Narazie doraźnie go wytrzepalem i jest cicho ale jutro kupuje nowy filtr.

Pozdro

#10 OFFLINE   sansa07

sansa07
  • 16 postów

Napisany 10 listopada 2008 - 13:54

Witam. Tez podepne sie pod temat. w mojej omie nie ma klimy.(2.0 16v) wyczyscilem cala komore od tego filtra. ale wentylator dalej buczy tak jakby tam cos wpadlo albo wentylator tarl o cos. co to moze byc?