Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

czujniki uderzeniowe

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   SuperMen

SuperMen
  • 2 postów

Napisany 13 maja 2008 - 19:44

Mam pytanie gdzie znajduja sie w oplu omega B czujniki uderzeniowe (chyba tak to sie nazywa) poniewaz mialem lekka kolizje i troche ucierpial przod auta i silnik nie odpala nie jest nic naruszone z mechanicznych rzeczy ani przesunietych, jest iskra itp wiec to napewno ten nieszczesny czujnik wiec mam pytanie gdzie on jest i jak wyglada.

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 maja 2008 - 19:49

tylko w bocznych drzwiach w autach z poduszkami bocznymi - z przodu nie ma

#3 OFFLINE   SuperMen

SuperMen
  • 2 postów

Napisany 13 maja 2008 - 19:54

hmm to moze nie ten czujnik o tamtem ma za zadanie odciac doplyw paliwa a ja nie mam poduszek powietrznych bocznych tylko przednie ,cos tam mi ktos mowil zebym poszukal niedaleko kół z przodu w renaul jest wewnatrz taki czujnik.

P.S
znalazlem nazwe tego "Wyłącznik bezwładnościowy" wiec gdzie to?

#4 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 maja 2008 - 20:38

hmm to moze nie ten czujnik o tamtem ma za zadanie odciac doplyw paliwa a ja nie mam poduszek powietrznych bocznych tylko przednie ,cos tam mi ktos mowil zebym poszukal niedaleko kół z przodu w renaul jest wewnatrz taki czujnik.

P.S
znalazlem nazwe tego "Wyłącznik bezwładnościowy" wiec gdzie to?

u nas jedyny czujnik jest w samym sterowniku od poduszek i nie kojarze zadnego innego.

#5 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 13 maja 2008 - 21:32

Wertowałem przez te czujniki EPC w tę i wew tę i nic nie znalazłem

Zresztą utne to gdybanie - pojedzie (zaciągnie się) kolega na tech2 i niech mu sprawdzą co jest pięć (potrzbeuję tylko numer błędu - jak będzie to więcej się dowiemy)

Ewentualnie w wyszukiwarce kolega wpisze spinacz i spróbuje odczytać błędy w domowy sposób

#6 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 maja 2008 - 05:57

W oplach na pewno nie ma czujników odcinających prace silnika po kolizji tak jak w reno, fordach, peugeotach

#7 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi

Napisany 14 maja 2008 - 09:18

W oplach na pewno nie ma czujników odcinających prace silnika po kolizji tak jak w reno, fordach, peugeotach

A pompa paliwa po uderzeniu czasem nie blokuje sie ???

#8 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 14 maja 2008 - 09:39

jacekczewa napisał/a:

A pompa paliwa po uderzeniu czasem nie blokuje sie ???

pany powiem tak jak moja VA w zeszłym roku dostała strzała w bagażnik to automatycznie zgasła i nie chciała odpalic, odpaliła dopiero po jakies godzinie od wypadku - auto było w pełni sprawne i oprócz rdzy na tylnych nadkolach w idealnym stanie i przez 30 tys km jakie nia zrobiłem nigdy nie zdarzyło sie żeby nie odpaliła za pierwszym razem lub zgasła podczas jazdy

#9 OFFLINE   endi

endi
  • 5 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 18:33

powiem tobie że mam taki sam problem ale nikt nie wie na ten temat nic tylko wiedzą gdzie jest silnik i koła to i ja wiem i małe dziecko żałosne

jest taki czujnik tylko sam nie wiem gdzie ale się dowiem

#10 OFFLINE   DAFik

DAFik
  • 480 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 18:52

powiem tobie że mam taki sam problem ale nikt nie wie na ten temat nic tylko wiedzą gdzie jest silnik i koła to i ja wiem i małe dziecko żałosne

jest taki czujnik tylko sam nie wiem gdzie ale się dowiem

Zyczymy Ci sukcesów w poszukiwaniu. Koledzy już powiedzieli, w oplu nie ma i nigdy nie było wyłącznika bezwładnościowego .

#11 OFFLINE   endi

endi
  • 5 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 07:19

Zyczymy Ci sukcesów w poszukiwaniu. Koledzy już powiedzieli, w oplu nie ma i nigdy nie było wyłącznika bezwładnościowego .

ZGADZA SIĘ SORKI po prostu miałem dość jest takie dziadostwo w fordzie eskorcie ale w żadnym oplu ,padł mi przekaznik pompy paliwa w fordzie jest od lewej strony obok sprzęgła pod komorą silnika jakaś blaszka jest na śrubkę chyba 6 ale też nie jestem pewien

#12 OFFLINE   DAFik

DAFik
  • 480 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 14:06

Prócz opla Vivaro, ale każdy wie, że to Renault ze znaczkiem Opla.