Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zbyt gorące spaliny?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   panicz1987

panicz1987
  • 117 postów

Napisany 05 maja 2008 - 11:30

Czesc. Byłem dzisiaj u gości od wydechów ponieważ gdy się nagrzeje to mi puka z tyłu. Obejrzeli powiedzieli, że wszystko jest ok, nigdzie nic nie dotyka itp ale stwierdzili, że mam zbyt gorące spaliny (chyba coś takiego mieli na myśli). To jest możliwe? Powiedzieli że przez to tak ten tłumik szybko się nagrzewa i dlatego puka. Byłem ostatnio na kompie i żadnego błędu nie było. Z góry dzięki za rady

#2 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 maja 2008 - 11:56

Obejrzeli powiedzieli, że wszystko jest ok, nigdzie nic nie dotyka itp ale stwierdzili, że mam zbyt gorące spaliny (chyba coś takiego mieli na myśli). To jest możliwe?

po czym to stwierdzili :smiech: :smiech: :smiech: :smiech:

mierzyli temperaturę czy co ???

jak żyje to nie widziałem jeszcze żeby jakakolwiek maszyna napędzana silnikiem spalinowym miała zimne spaliny :shock: po za tym czy te spece wiedza do jakich temperatur nagrzewa sie katalizator ???

Powiedzieli że przez to tak ten tłumik szybko się nagrzewa i dlatego puka.

no tak konsensus ich wiedzy :smiech: :smiech: :smiech: :smiech:

ustal co ci stuka i w którym miejscu tylko nie jedź do nich ...

#3 OFFLINE   panicz1987

panicz1987
  • 117 postów

Napisany 05 maja 2008 - 12:12

Gościu przyłożył rękę do rury i stwierdził, że zbyt gorące i na tym polegała jego diagnoza. później stwierdził że to jeszcze pewnie przez to, że kata wywaliłem (a u niego to robiłem i wtedy już mu marudziłem że już tak się dzieje a on powiedział, że trochę bardzie wydech odegnie, żeby tak bardzo podłogi nie dotykał czy jakoś tak). No to ja mu na to dzisiaj, że przecież już przed tym tak było... No to mi poradził, żebym cały nowy wydech wymienił (końcowy i środkowy). Wcześniej myślałem, że to może podpora wału lub inne coś, ale każdy mechanik rozkładał ręce i nie wiedział co to aż w końcu nie zważałem na to uwagi jak puka (wcześniej jak zaczynało to porostu trochę jej odpuszczałem) i zacząłem jej jeszcze bardziej deptać, zatrzymałem się i to zaczęło nawalać jakby mi się coś z tyłu chciało się urwać więc to chyba tylko i wyłącznie związane z układem wydechowym prawda? Kurde nie wiem co mam już z tym zrobic :cry:

#4 OFFLINE   panicz1987

panicz1987
  • 117 postów

Napisany 05 maja 2008 - 12:15

Zapomniałem dodać, że ewidentnie to puka z tyłu w okolicy koła za kierowcą (jakby puszka od końcowego tłumika waliła w podłogę).

#5 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 05 maja 2008 - 12:18

że kata wywaliłem

no tak super pomysł

Kurde nie wiem co mam już z tym zrobic :cry:

kupic i zamontować katalizator albo dalej walczyć z wiatrakami

#6 OFFLINE   panicz1987

panicz1987
  • 117 postów

Napisany 05 maja 2008 - 12:20

Ale za nim wywaliłem kata było tak samo, nie ma żadnej różnicy

#7 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 05 maja 2008 - 12:25

Ale za nim wywaliłem kata było tak samo, nie ma żadnej różnicy

ustal co ci stuka i w którym miejscu tylko nie jedź do nich ...

bo jest wiele miejsc gdzie moze stukac bo metal sie rozszerza przecie

a po za tym

kupic i zamontować katalizator

#8 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 maja 2008 - 14:01

panicz1987 poruszaj za końcówkę wydechu w różne strony i słuchaj czy coś stuka. Jak stuka to na kanał, albo na podnośnik i lokalizuj gdzie stuka.

Ja nie wiem jak można chcieć diagnozy przez Internet:

ewidentnie to puka z tyłu w okolicy koła za kierowcą (jakby puszka od końcowego tłumika waliła w podłogę)

Sam dajesz odpowiedź, ale zo0baczyć to Ci się chyba już nie chce. Ehhhh........... :shock:

#9 OFFLINE   panicz1987

panicz1987
  • 117 postów

Napisany 05 maja 2008 - 15:21

panicz1987 poruszaj za końcówkę wydechu w różne strony i słuchaj czy coś stuka. Jak stuka to na kanał, albo na podnośnik i lokalizuj gdzie stuka.

Ja nie wiem jak można chcieć diagnozy przez Internet:

ewidentnie to puka z tyłu w okolicy koła za kierowcą (jakby puszka od końcowego tłumika waliła w podłogę)

Sam dajesz odpowiedź, ale zo0baczyć to Ci się chyba już nie chce. Ehhhh........... :shock:

Tu zaskoczę, że chce mi się i sprawdzałem. To, że nie jestem mechanikiem i ogóle się na tym nie znam dlatego określiłem mniej więcej okolice odgłosów. Ruszałem we wszystkie strony i nic, jest sztywno. Mechanik też sprawdzał to na swój sposób nawet po rozgrzaniu (w chwili wydawania odgłosów) i też nie wiedział co to. Po to jest chyba to forum, m.in. żeby zadawać pytania jeżeli znikąd indziej nie można otrzymac pomocy... Może ktoś już miał taką przygodę... Nie wiem po czym wnosisz, że mi się nie chce ale ta opinia była zbędna z Twojej strony...

#10 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 10 czerwca 2008 - 08:55

Glupia sprawa, ale u mnie np 2.2 ma duzo goretsze spaliny od 2.0. Bardzo szybko koncowka wydechu state sie goraca, gdzie 2.0 potrzebuje duzo wiecej czasu. Na pewno 200ccm nie daje az takiej roznicy. U mnie prawdopodobnie jest zapchany katalizator.
A wlasnie – jakie sa tego objawy bo moze to jest powod.