Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Pedał sprzęgła wysoko odbija

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   jedrek

jedrek
  • 6 postów

Napisany 02 maja 2008 - 11:18

Witam,

Od jakiegos czasu mam problem z moja Omega B 2.5V6, a konkretnie z pedałem sprzęgła. Pedał dosyć wysoko odbija, na jakies 10cm pozwyżej oryginalnego stanu. Przy tym na samej końcówce nie łapie - mam wrażenie jakby jakas blokada od pedału się rozwaliła. Wybieram się z tym do mechanika po majówce (zrobić przy okazji parę innych rzeczy) ale chciałem sprawdzić czy tak można jeździć i tak po prostu zapytać się co może się tam dziać. Dodam tylko ze odbijające się sprzęgło rozerwało trochę tapicerke która otacza tory pedałów pod kierownicą.

Dziękuję za wszelkie wskazówki.

#2 OFFLINE   małek

małek
  • 108 postów

Napisany 01 czerwca 2008 - 21:23

Nie będę zakładał nowego wątku jak o to mnie tez chodzi. mam taki motyw że pedał sprzęgła jest wyżej od hamulca a po naciśnieciu nic nie odczuwam do momentu wyrównania z hamulcem czy jest tam takie coś jak kolega wyżej wspomniał jak jakieś zabezpieczenie albo może można to jakoś wyregulować ????
Powiększyła się rodzina powiększyło się auto :-)

#3 OFFLINE   Karolu!

Karolu!

Vectra C gts

• 251 postów

Napisany 01 czerwca 2008 - 21:32

moze to byc wysprzeglik (hydrauliczny)czesta dosyc awaria ale koszty spore...
I'm flirt..

#4 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 czerwca 2008 - 21:51

Nie będę zakładał nowego wątku jak o to mnie tez chodzi. mam taki motyw że pedał sprzęgła jest wyżej od hamulca a po naciśnieciu nic nie odczuwam do momentu wyrównania z hamulcem czy jest tam takie coś jak kolega wyżej wspomniał jak jakieś zabezpieczenie albo może można to jakoś wyregulować ????

Moze poprostu sprzeglo sie konczy i wysoko bierze. Niestety jest hydrauliczne i nic nie mozna regulowac.

#5 OFFLINE   małek

małek
  • 108 postów

Napisany 02 czerwca 2008 - 07:33

sprzęgło bierze w odpowiednim momencie pierwszy skok pedału odbywa się bez żadnego oporu tak jakby jakaś sprężynka go trzymała.

Czyli regulacji nie ma wysokości skoku pedału ? A co do wysprzęglika to coś więcej można prosić ???

#6 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 02 czerwca 2008 - 08:33

U mnie też wysoko zaczeło brać sprzęgiełko i mechanior stwierdził , że będzie one do wymiany. Zresztą w poprzedniej omie ( A ) też zaczeło wysoko brać i okazało się , że tarcza się kończy i łożysko oporowe kończy się. Co do wysprzęglika to podobno wymienia się jak zaczyna cieknąć , ale jeżeli nie wymienisz za 1 razem to możesz mieć podwójne koszty. Może puścić za m-ąc i trzeba będzie drugi raz płacić. Wysprzęglik jest niestety drogi i wymieniaj tylko na NOWY . Pozdro. :looz:

#7 OFFLINE   Karolu!

Karolu!

Vectra C gts

• 251 postów

Napisany 02 czerwca 2008 - 19:33

ja wysoko bierze ja stawiam na wysprzeglik(obym sie mylil :grin: )
I'm flirt..

#8 OFFLINE   małek

małek
  • 108 postów

Napisany 05 czerwca 2008 - 21:56

Bierze normalnie przecież pisałem tylko odbija wysoko