Dlaczego sekwencja potrafi strzelić w tłumik?
Napisany 30 kwietnia 2008 - 06:05
Może ktoś z kolegów potrafi wytłumaczyć dlaczego sekwencja potrafi strzelić w tłumik?
Prędkośc jazdy powiedzmy 130km/h i wrzucenie na luz powoduje że po chwili słychać strzał w tłumiku.
Podobnie jest też kiedy zmieniam biegi przy ok.5000obr/min. wtedy też słychać dopalenie gazu najprawdopodobmiej w katalizatorze.
Instalacja składa się: parownik Tomasetto Alaska,listwa Valtec,sterownik Sirocco
Sprawdzone rzeczy:
-dwa razy regulacja lpg (brak błędów)
-kasowanie mapy w komputerze auta (brak błędów wszystkie odczyty w normie)
-sonda lambda ok
-świece ok
-przewody zapłonowe brak jest cewka z nowymi osłonkami świec
-kompresja w cylindrach jest ok
-membranki w parowniku nowe
Może komuś przychodzą do głowy jakieś pomysły co jeszcze można sprawdzić.
Napisany 30 kwietnia 2008 - 12:04
[B]
Napisany 30 kwietnia 2008 - 17:52
Napisany 30 kwietnia 2008 - 19:47
Katalizator jest też dobry tak wychodzi z analizy spalin.
Fachowiec który był polecany na forum ustawiał go dwa razy a efekt taki sam.
Może ktoś mi podpowie jaki powinno być ciśnienie w listwie na wolnych obrotach?
Wiem że na to niema reguły ale tak przynajmniej mniej więcej.
Napisany 30 kwietnia 2008 - 20:10
ten skład instalacji daje duzo do zyczenia. Reduktor nie pierwszych lotów listwa bardzo nie precyzyjnie wtryskuje gaz i z tego powodu mozesz miec strzaly w tlumiku poprostu za duzo gazu wtryskuje i nie zdarzy dopalic.Instalacja składa się: parownik Tomasetto Alaska,listwa Valtec,sterownik Sirocco
Zajrzyj na moje aukcje!
Napisany 30 kwietnia 2008 - 20:16
Wiem ze ten silniczek to nie rakieta ale niebyło takich problemów.
Napisany 01 maja 2008 - 07:44
Napisany 01 maja 2008 - 07:49
W wielu autach valteki sie nie nadaja. Głosniej pracuja te valteki ?? ile masz na nich przejechane ile czasu ma twoja instalacja jakie masz valteki.
Zajrzyj na moje aukcje!
Napisany 01 maja 2008 - 08:12
Instalacja ma przejechane ok 20000km.
Temperatura gazu i parownika jest po ok.70C.
Jak miałeś wpięty parownik w instalację jak był żle podgrzewany?
Napisany 01 maja 2008 - 21:48
Czy można dobrze ustawić moją instalację bez podłączenia dodatkowego czujnika podciśnienia dzięki któremu można zabrać mapę?
Z tego co poczytałem to autokalibracja ustawia skład mieszanki tylko na biegu jałowym.
Jeśli się mylę proszę o poprawienie mnie.
Napisany 18 maja 2008 - 17:08
Napisany 18 maja 2008 - 17:13
Fachowiec próbował ustawić instalacje bez podłączenia dodatkowego czujnika podciśnieniowego który zbiera mapę.
Kombinował tak chyba na oko i dlatego takie były efekty.
Teraz próbuję sam ustawić i już mam lepsze efekty od niego mimo że fachowcem jeszcze nie jestem.
Napisany 19 maja 2008 - 19:12
Napisany 19 maja 2008 - 20:52
Stanley zadajesz to samo pytanie juz w ktoryms watku z koleikoledzy mam podobny problem tylko ze zwykłą instalacją mi strzela i gaśnie wymieniłem świece i przewody byłem też u gazownika i nic dalej to samo może pomożecie

Poczekaj cierpliwie bo jak ktos bedzie znal odpowiedz to napewno ci odpisze a nie dubluj pytania w kazdym watku zwiazanym z LPG.
Napisany 02 czerwca 2008 - 21:27
Napisany 05 czerwca 2012 - 08:40
Panowie widze ze ktos napisal wczesniej ze strzaly moga byc spowodowane brakiem katalizatora? Bo ja wywalilem kata ostatnio i wstawilem przelotowy no i nie wiem co to ma wspolnego ale swiece i przewody mam nowe a ostatnio przy puszczeniu gazu albo redukcji mi strzelic potrafi. Ktos wyjasnic potrafi?
Napisany 12 sierpnia 2012 - 22:44
Miałem taki przypadek w:
- astrze g x18xe gdzie przy zmianie biegu jadąc ostro strzelało w tłumik
- omedze x20xe gasła przy wrzuceniu na luz przy prędkości ok 140km/h oraz czasami strzelała.
W obu autach tomasetto było zamontowane, po wymianie reduktora przypadłości ustąpiły.
Napisany 07 grudnia 2012 - 17:02