Witam.Tak jak w temacie zczytalem blad to 130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? l i co moze byc nie tak??samochod spala normalnie chodz raz mu sie zdardzylo ze wychlal okolo 20 l pop miescie.jak sie rozgrzeje i dojerzdzam np do skrzyzowania gasnie.....wymienic sande???Pokazal mi tez blad z egr....ale juz tego bledu nie pokazuje.Prosze o rade......DZIEKUJE POZDRAWIAM
EGR blad 0129 Nieprawidłowe działanie zaworu EGR....
scaliłem posty

Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? l
Rozpoczęte przez
Grzechu_98
, 09 kwi 2008, 14:59
7 odpowiedzi na ten temat
Napisany 09 kwietnia 2008 - 14:59
Napisany 09 kwietnia 2008 - 18:12
Blad 130 w wiekszosci przypadkow oznacza koniec sondy - poszukaj na forum jak ja zmierzyc miernikiem (jej sygnal wyjsciowy) jest w dziale lpg i uklad wydechowy. Na drugi raz zadaj sobie odrobine trudu i poszukaj bo na temat bledu 130 jest bardzo duzo konkretow na forum. Pozdrawiam
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]
[B]
Napisany 11 kwietnia 2008 - 16:36
Wczoraj luklem ze jak jest wilgotno to sie nie zaswieci odrazu tylko jak bedzie mial 95 stopni.....I dzis jechalem to samo ale czuje paliwo czyli musi podawac za duza dawke......wymienic sonde?????
Napisany 11 kwietnia 2008 - 16:38
zmierz miernikiem
[B]
[B]
Napisany 11 kwietnia 2008 - 20:59
przyklad z zycia: przetarty przewod paliwowy, saczy sie paliwo, spada cisnienie na wtryskach, przez co mieszanka robi zie ubozsza, sonda to widzi i wysyla sygnal ze ubogo , komp zaczyna wzbogacac, ale nie ma czym bo brakuje paliwa (na zew. smierdzi) a sonda dalej wysyla sygnal ubogo az......... wyjdzie za zakres regulacji i check 0130
Kolejny przyklad: czujnik temp plynu na kompa oklamuje powiedzmy o 30 st. ecu nie traktuje tego jako blad bo generalnie czujnik chodzi w granicach pewnej tolerancji (pamieci adaptacyjnej). Silnik goracy (90st.) potrzebuje mniej paliwa a komp wzbogaca bo przeciez czujnik twierdzi ze temp plynu jest 60 st. Sonda widzi ze mieszanka jest bogata to daje sygnal ze zeby zubozyc ale komp dalej wzbogaca bo przeciez czujnik podaje info ze jeszcze nie osiagnieto optymalnej temp pracy. Sonda dalej swoje az wyjdzie za zakres regulacji i.......0130
To fakt ze w wiekszosci przypadkow z ktorymi ja sie spotkalem (nie tylko w oplu) blad taki oznaczal ze sonda padla (w przypadkach ktore opisalem wyzej wywalalo bledy uboga / bogata mieszanka). Ale zdarzylo sie juz tak ze ktos wywalil 350 zlotych a blad wystepowal dalej.
Poczytaj na forum (dzial lpg wydech) pisalem jak wstepnie zdiagnozowac prace sondy domowym sposobem (i to na przykladzie x20xev).
Kolejny przyklad: czujnik temp plynu na kompa oklamuje powiedzmy o 30 st. ecu nie traktuje tego jako blad bo generalnie czujnik chodzi w granicach pewnej tolerancji (pamieci adaptacyjnej). Silnik goracy (90st.) potrzebuje mniej paliwa a komp wzbogaca bo przeciez czujnik twierdzi ze temp plynu jest 60 st. Sonda widzi ze mieszanka jest bogata to daje sygnal ze zeby zubozyc ale komp dalej wzbogaca bo przeciez czujnik podaje info ze jeszcze nie osiagnieto optymalnej temp pracy. Sonda dalej swoje az wyjdzie za zakres regulacji i.......0130
To fakt ze w wiekszosci przypadkow z ktorymi ja sie spotkalem (nie tylko w oplu) blad taki oznaczal ze sonda padla (w przypadkach ktore opisalem wyzej wywalalo bledy uboga / bogata mieszanka). Ale zdarzylo sie juz tak ze ktos wywalil 350 zlotych a blad wystepowal dalej.
Poczytaj na forum (dzial lpg wydech) pisalem jak wstepnie zdiagnozowac prace sondy domowym sposobem (i to na przykladzie x20xev).
[B]
[B]
Napisany 15 kwietnia 2008 - 16:25
Znalazlem przyczyne zapachu benzyny......I mam pytanie czy jak samochod dostaje mniejsze cisnienie paliwa to sonda moze pokazywac blad 0130??
Napisany 15 kwietnia 2008 - 21:12
tak
napisalem wyzej - efekt taki jak uciekanie paliwa na zew. Jesli cisnienie spadnie do 2,0 atm to nie ma sie co spodziewac ze silnik bedzie dobrze pracowal a tym bardziej regulowal wlasciwie sklad mieszanki o wskazania lambdy..
napisalem wyzej - efekt taki jak uciekanie paliwa na zew. Jesli cisnienie spadnie do 2,0 atm to nie ma sie co spodziewac ze silnik bedzie dobrze pracowal a tym bardziej regulowal wlasciwie sklad mieszanki o wskazania lambdy..
[B]
[B]