Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Klepiący popychacz

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Zet_radom

Zet_radom

Karol

• 186 postów

Napisany 28 marca 2008 - 11:50

W mojej omedze, jak dłużej postoi na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku zaczyna klepać (dosyć głosno) któryś popychacz. Rozmawiałem z mechanikiem i mówi, żeby bardzo się tym nie przejmować bo ciężko bedzie znalesc który to (24 szt) i lepiej sie do tego przyzwyczaić (chodzi o koszta ew. wymiany) . Macie jakies zdanie na ten temat, lub ewentualnie co dalej z tym robić . Dodam tylko ,że silnik nie bierze oleju, chodzi równiutko , pali na doptyk, nawet jak postoi tydzień, mało pali, jest zrywny i suchutki.
Pozdrawiam
Spójrz w lusterka, sprawdź dwa razy
!!! MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE !!!

www.axel-pc.pl

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 28 marca 2008 - 12:19

W mojej omedze, jak dłużej postoi na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku zaczyna klepać (dosyć głosno) któryś popychacz. Rozmawiałem z mechanikiem i mówi, żeby bardzo się tym nie przejmować bo ciężko bedzie znalesc który to (24 szt) i lepiej sie do tego przyzwyczaić (chodzi o koszta ew. wymiany) . Macie jakies zdanie na ten temat, lub ewentualnie co dalej z tym robić . Dodam tylko ,że silnik nie bierze oleju, chodzi równiutko , pali na doptyk, nawet jak postoi tydzień, mało pali, jest zrywny i suchutki.
Pozdrawiam

jak by klepal na zimnym to sie nie przejmowac ale na cieplym juz nalezy.

#3 OFFLINE   Zet_radom

Zet_radom

Karol

• 186 postów

Napisany 28 marca 2008 - 12:24

Z tego co sobie sam wymysliłem (wiec to nie koniecznie zgadza sie z rzeczywistością) To klepanie na ciepłym pojawia się dlatego, że olej jest rzadszy. Na zimnym silniku (gęsty olej) jest cisza. Nawet zawory nie klepią (jak to miałem w x20xev)

A co może się stać przy takim klepiącym popychaczu, że nalezy zacząć się tym przejmować. Jakie moga być skutki takiego poklepywania ?

www.axel-pc.pl

#4 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 28 marca 2008 - 12:27

Z tego co sobie sam wymysliłem (wiec to nie koniecznie zgadza sie z rzeczywistością) To klepanie na ciepłym pojawia się dlatego, że olej jest rzadszy. Na zimnym silniku (gęsty olej) jest cisza. Nawet zawory nie klepią (jak to miałem w x20xev)

A co może się stać przy takim klepiącym popychaczu, że nalezy zacząć się tym przejmować. Jakie moga być skutki takiego poklepywania ?

po czesci masz racje bo zimny gestszy olej ciezej ma dotrzec na sama gore wiec przez chwile klepia. jesli na cieplym klepie to znaczy ze nie jest do konca wypelniony olejem. skutkiem pozniejszym moze byc niedomykanie/nie otwieranie sie zaworu, pozatym dluga jazda na klepiacym popychaczu moze prowadzic do wytarcia sie krzywek na walku

#5 OFFLINE   Zet_radom

Zet_radom

Karol

• 186 postów

Napisany 28 marca 2008 - 12:35

Z tym , że wystarczy przegazowac i klepanie znika. Nie wiem co robić, narzie chyba sobie daruje, bo koszta wymiany spore. Może kiedys przy okazji

www.axel-pc.pl

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 28 marca 2008 - 12:39

Z tym , że wystarczy przegazowac i klepanie znika. Nie wiem co robić, narzie chyba sobie daruje, bo koszta wymiany spore. Może kiedys przy okazji

sprawdz ewentualnie cisnienie oleju

#7 OFFLINE   Zet_radom

Zet_radom

Karol

• 186 postów

Napisany 28 marca 2008 - 13:05

A jak to można sprawdzić ??

KOntrolka ciśnienia oleju, gaśnie w chwili kręcenia rozrusznikiem.

www.axel-pc.pl

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 28 marca 2008 - 15:01

A jak to można sprawdzić ??

KOntrolka ciśnienia oleju, gaśnie w chwili kręcenia rozrusznikiem.

trzeba odkrecic czujnik cisnienia i w jego miejsce wkrecic manometr.

#9 OFFLINE   ADCARS

ADCARS
  • 25 postów

Napisany 28 marca 2008 - 19:00

U mnie od czasu do czasu też się tak dzieje , ale robię tak - jak usłyszę że klekoce upewniam się że silnik jest rozgrzany i przytrzymuję go na ok 5-6 tyś obr. przez ok 5-10 sek. łagodnie falując. ( Jak ma się rozlecieć to lepiej w garażu niż na trasie :) ) Zazwyczaj po 1-3 takich seansach stukanie cichnie i to na długi czas.

#10 OFFLINE   roobo

roobo
  • 726 postów

Napisany 28 marca 2008 - 21:13

Sprawdź "odme" czy drożna........ ( to najtańsze na początek)

#11 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 28 marca 2008 - 22:04

U mnie od czasu do czasu też się tak dzieje , ale robię tak - jak usłyszę że klekoce upewniam się że silnik jest rozgrzany i przytrzymuję go na ok 5-6 tyś obr. przez ok 5-10 sek. łagodnie falując. ( Jak ma się rozlecieć to lepiej w garażu niż na trasie :) ) Zazwyczaj po 1-3 takich seansach stukanie cichnie i to na długi czas.

na starym silniku tez tak mialem.

#12 OFFLINE   123LALEK

123LALEK
  • 85 postów

Napisany 30 marca 2008 - 19:00

A ja mam takie pytanko a co jeśli jak jest w miarę ciepło to popychaczy nie słychac tylko jak sie zagrzeje silniczek jak otworzy się maske to lekko i ch słychać i klepią ok 2 sekundy jak jest mroź???

#13 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 marca 2008 - 20:02

A ja mam takie pytanko a co jeśli jak jest w miarę ciepło to popychaczy nie słychac tylko jak sie zagrzeje silniczek jak otworzy się maske to lekko i ch słychać i klepią ok 2 sekundy jak jest mroź???

Kolego napisales tak chaotycznie tego posta, ze trudno sie domyslic o co chodzi.
Jezeli dobrze go zrozumialem to:
-na zimnym silnku jak " cyka, tyka...itp" przez pare minut do zagrzania itp to nic nie trzeba wymieniac.
-na cieplym silniku jak slychac to pasuje wymienic.

#14 OFFLINE   kokodryl

kokodryl
  • 48 postów

Napisany 01 kwietnia 2008 - 22:37

W mojej myszce,na cieplym silniku dzialo się tak samo,przyszedl czas wymiany oleju,zalalem castrolem 10w40 magnatec i po klopocie.Zrobilem od wymiany okolo 6,000 i stukanie pojawilo sie moze 2 razy.Przedtem nagminnie raz albo nawet i 2 razy dziennie.Jezdzilem na mobilu :wink:
kokodryl

#15 OFFLINE   mazi_tczew

mazi_tczew
  • 18 postów

Napisany 26 maja 2008 - 19:49

Mnie tez popychacze niedawno zaczely klekotac, juz mialem nerwa bo myslalem ze kolejna wyplate zainwestuje w omesie.
Ale mechanik polecil mi pewien magiczny srodek Liqui Moly
"HYDRO STÖSSEL ADDITIV
(WYCISZACZ HYDRAULICZNEGO POPYCHACZA)
Specjalistyczny dodatek do oleju silnikowego, usuwa szum wytwarzany przez hydrauliczne popychacze."
Musze stwierdzic ze naprawde dziala, przejechalem 250km, ale halas ucichl i chodzi jak dawniej. Aaa., ten dodatek kosztowal 43zl, czyli nie tak duzo.

#16 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 27 maja 2008 - 06:59

Ale mechanik polecil mi pewien magiczny srodek Liqui Moly
"HYDRO STÖSSEL ADDITIV
(WYCISZACZ HYDRAULICZNEGO POPYCHACZA)
Specjalistyczny dodatek do oleju silnikowego, usuwa szum wytwarzany przez hydrauliczne popychacze."

ciekawe na jak długo podziała

#17 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 27 maja 2008 - 12:13

Robie auto w ktorym co jakis czas walil popychacz. Znalazlem ten ktory stukal. Wszystkie dobre beda twarde, I bedzie mozna minimalnie ruszyc tloczkiem, natomiast uszkodzone beda puszczaly olej. Pewnie na poczatku minimalnie, ale z kazdym nacisnieciem coraz mocniej, az bedzie mozna tloczek wcisnac do konca. Tloczek jest tak skonstruowany, zeby trzymal olej w srodku (byl sztywny), a dopier po podaniu cisnienia dopelnial sie w razie potrzeby.
Cudowne srodki moga pomoc, jesli popychacz jest zapchany I nie dopuszcza cisnienia. Jezeli jednak cisnienie nie jest trzymane to nie ma sie co bawic I wymienic popychacz – uszkodzony jesli robimy samemu.