Klepiący popychacz
Napisany 28 marca 2008 - 11:50
Pozdrawiam

www.axel-pc.pl
Napisany 28 marca 2008 - 12:19
W mojej omedze, jak dłużej postoi na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku zaczyna klepać (dosyć głosno) któryś popychacz. Rozmawiałem z mechanikiem i mówi, żeby bardzo się tym nie przejmować bo ciężko bedzie znalesc który to (24 szt) i lepiej sie do tego przyzwyczaić (chodzi o koszta ew. wymiany) . Macie jakies zdanie na ten temat, lub ewentualnie co dalej z tym robić . Dodam tylko ,że silnik nie bierze oleju, chodzi równiutko , pali na doptyk, nawet jak postoi tydzień, mało pali, jest zrywny i suchutki.
Pozdrawiam
jak by klepal na zimnym to sie nie przejmowac ale na cieplym juz nalezy.
Napisany 28 marca 2008 - 12:24
A co może się stać przy takim klepiącym popychaczu, że nalezy zacząć się tym przejmować. Jakie moga być skutki takiego poklepywania ?

www.axel-pc.pl
Napisany 28 marca 2008 - 12:27
Z tego co sobie sam wymysliłem (wiec to nie koniecznie zgadza sie z rzeczywistością) To klepanie na ciepłym pojawia się dlatego, że olej jest rzadszy. Na zimnym silniku (gęsty olej) jest cisza. Nawet zawory nie klepią (jak to miałem w x20xev)
A co może się stać przy takim klepiącym popychaczu, że nalezy zacząć się tym przejmować. Jakie moga być skutki takiego poklepywania ?
po czesci masz racje bo zimny gestszy olej ciezej ma dotrzec na sama gore wiec przez chwile klepia. jesli na cieplym klepie to znaczy ze nie jest do konca wypelniony olejem. skutkiem pozniejszym moze byc niedomykanie/nie otwieranie sie zaworu, pozatym dluga jazda na klepiacym popychaczu moze prowadzic do wytarcia sie krzywek na walku
Napisany 28 marca 2008 - 12:35

www.axel-pc.pl
Napisany 28 marca 2008 - 12:39
Z tym , że wystarczy przegazowac i klepanie znika. Nie wiem co robić, narzie chyba sobie daruje, bo koszta wymiany spore. Może kiedys przy okazji
sprawdz ewentualnie cisnienie oleju
Napisany 28 marca 2008 - 13:05
A jak to można sprawdzić ??
KOntrolka ciśnienia oleju, gaśnie w chwili kręcenia rozrusznikiem.

www.axel-pc.pl
Napisany 28 marca 2008 - 15:01
A jak to można sprawdzić ??
KOntrolka ciśnienia oleju, gaśnie w chwili kręcenia rozrusznikiem.
trzeba odkrecic czujnik cisnienia i w jego miejsce wkrecic manometr.
Napisany 28 marca 2008 - 19:00

Napisany 28 marca 2008 - 21:13
Sprawdź "odme" czy drożna........ ( to najtańsze na początek)Z tym , że wystarczy przegazowac i klepanie znika. Nie wiem co robić, narzie chyba sobie daruje, bo koszta wymiany spore. Może kiedys przy okazji
Napisany 28 marca 2008 - 22:04
U mnie od czasu do czasu też się tak dzieje , ale robię tak - jak usłyszę że klekoce upewniam się że silnik jest rozgrzany i przytrzymuję go na ok 5-6 tyś obr. przez ok 5-10 sek. łagodnie falując. ( Jak ma się rozlecieć to lepiej w garażu niż na trasie
) Zazwyczaj po 1-3 takich seansach stukanie cichnie i to na długi czas.
na starym silniku tez tak mialem.
Napisany 30 marca 2008 - 19:00
Napisany 30 marca 2008 - 20:02
Kolego napisales tak chaotycznie tego posta, ze trudno sie domyslic o co chodzi.A ja mam takie pytanko a co jeśli jak jest w miarę ciepło to popychaczy nie słychac tylko jak sie zagrzeje silniczek jak otworzy się maske to lekko i ch słychać i klepią ok 2 sekundy jak jest mroź???
Jezeli dobrze go zrozumialem to:
-na zimnym silnku jak " cyka, tyka...itp" przez pare minut do zagrzania itp to nic nie trzeba wymieniac.
-na cieplym silniku jak slychac to pasuje wymienic.
Napisany 01 kwietnia 2008 - 22:37

Napisany 26 maja 2008 - 19:49
Ale mechanik polecil mi pewien magiczny srodek Liqui Moly
"HYDRO STÖSSEL ADDITIV
(WYCISZACZ HYDRAULICZNEGO POPYCHACZA)
Specjalistyczny dodatek do oleju silnikowego, usuwa szum wytwarzany przez hydrauliczne popychacze."
Musze stwierdzic ze naprawde dziala, przejechalem 250km, ale halas ucichl i chodzi jak dawniej. Aaa., ten dodatek kosztowal 43zl, czyli nie tak duzo.
Napisany 27 maja 2008 - 06:59
ciekawe na jak długo podziałaAle mechanik polecil mi pewien magiczny srodek Liqui Moly
"HYDRO STÖSSEL ADDITIV
(WYCISZACZ HYDRAULICZNEGO POPYCHACZA)
Specjalistyczny dodatek do oleju silnikowego, usuwa szum wytwarzany przez hydrauliczne popychacze."
Napisany 27 maja 2008 - 12:13
Cudowne srodki moga pomoc, jesli popychacz jest zapchany I nie dopuszcza cisnienia. Jezeli jednak cisnienie nie jest trzymane to nie ma sie co bawic I wymienic popychacz – uszkodzony jesli robimy samemu.