Posiadam instalację BRC Sequent 24. Zakupiłem interface Viaken do tego modelu. Program ściągnąłem ze strony http://www.members.lycos.co.uk/brclpg/ Po podłączeniu przez przejściówkę USB->COM program nie łączy się, prosi jedynie o włączenie zapłonu.
Dziś podłączyłem kabel do laptopa z wyjściem COM (standardowym na którym OpelScanner działa bez problemu) i znów program się nie łączy i cały czas prosi o włączenie zapłonu (włączałem zapłon, potem silnik na gazie i PB i nic).
Ustawiony jest port COM1, kombinowałem z wszelkimi prędkościami i dalej bez sukcesu. Próbowałem na drugim aucie z tą samą instalacją i nic.
Jedyne co zauważyłem, że raz na jakiś czas program informuje, że soft jest niezgodny z ECU i się wyłącza. Potem znów pokazuje, że nie może się połączyć.
Nie wiem czy soft może być za stary do instalacji (mam tą z jednym okrągłym przyciskiem, montowaną w grudniu 2007).
Przy instalacji podmieniłem pliki z katalogu CRACK.
Dziękuję za pomoc

Interface BRC Sequent 24 nie łączy się z instalacją
Rozpoczęte przez
mkaminski100
, 24 mar 2008, 11:06
6 odpowiedzi na ten temat
Napisany 24 marca 2008 - 11:06
Napisany 24 marca 2008 - 12:08
NIeraz takie problemy pojawiaja sie wlasnie przez ten wirtualny port com, czyli przejsciowke. Tez mialem takie problemy ze stagiem, raz sie laczyl raz nie.
Po podpieciu da stacjonarnego kompa w port com wszystko chodzi idealnie.
Popytaj wsrod znajomych moze ktos pozyczy ci jakies starszego laptopa z portem com.
Po podpieciu da stacjonarnego kompa w port com wszystko chodzi idealnie.
Popytaj wsrod znajomych moze ktos pozyczy ci jakies starszego laptopa z portem com.
Napisany 24 marca 2008 - 12:18
Lendio. Napisałem, że podłączyłem pod komputer ze standardowym wyjściem COM. To samo. OpelScanner działa na dwóch Omegach, interface do LPG nie. To nie jest więc wina portu wirtualnego, bo próbowałem na fizycznym (standardowo w kompie, nawet nie PCMCIA)
Czy ktoś używa tego interface z powodzeniem? Jeśli tak to skąd program i jakich ustawień używacie?
cytat: Dziś podłączyłem kabel do laptopa z wyjściem COM (standardowym na którym OpelScanner działa bez problemu) i znów program się nie łączy i cały czas prosi o włączenie zapłonu (włączałem zapłon, potem silnik na gazie i PB i nic).
Czy ktoś używa tego interface z powodzeniem? Jeśli tak to skąd program i jakich ustawień używacie?
cytat: Dziś podłączyłem kabel do laptopa z wyjściem COM (standardowym na którym OpelScanner działa bez problemu) i znów program się nie łączy i cały czas prosi o włączenie zapłonu (włączałem zapłon, potem silnik na gazie i PB i nic).
Napisany 27 marca 2008 - 11:40
Firma Viaken od ktorej kupilem interface, poinformowala mnie, ze poniewaz mam nowa centralke (MY08) to prawdopodobnie soft 1.02 nie bedzie jej obslugiwal i zebym sobie sam poszukal najnowszego oprogramowania. W sumie firma sprzedaje jedynie skrzynki, ale sa one bezuzyteczne bez programu, ktory i tak trzeba zdobyc nielegalnie.
Szukam wiec najnowszego oprogramowania do tej centralki. Gdybym ktos mial to bylbym bardzo wdzieczny za pomoc.
Szukam wiec najnowszego oprogramowania do tej centralki. Gdybym ktos mial to bylbym bardzo wdzieczny za pomoc.
Napisany 29 marca 2008 - 23:40
Wtam ja mam jakiś soft do twojej instalacji i instrukcję itp - sprawdzisz czy działa. Mogę podesłać gdzie chcesz. Daj namiar.
Napisany 14 kwietnia 2008 - 07:09
Problem rozwiązany. 99% programów to wersja 1.03 do starego Sequenta. Do mojej centralki wymagany jest minimum 1.13. Udało mi sie zdobyć "witaminkę" żeby uruchomić program.
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.
Napisany 14 kwietnia 2008 - 20:25
nie powiem zeby sie nie przydala taka witaminka :mrgreen: , kabel lezy na polce a ECU mowi nieee....wiec jesli....to bym sie :yes_yes: