Mam omege 96 2.0 8v i kilka problemów z nią

Trochę przejrzałem sobie forum i znalazłem dużo informacji. Jednak nie widziałem nigdzie opisu jak wyczyścić krokowca w X20SE. Problem jest standardowy czyli 2k obrotów i "piłowanie" do tego mam automat i szarpie przy ruszaniu albo ciągnie jak głupi gdy nie dam go na luz. Dzwoniłem do warsztatu powiedzieli mi że chcą 170zł za wyczyszczenie przepustnicy i krokowca. Mam pytanie czy warto się samemu za to zabierać czy lepiej dać samochód do warsztatu ? I jeżeli samemu to jak

Drugi problem to przepływka. Chyba jest padnięta. Na benzynie na luzie silnik się dławi obroty podskakują spadają do 500 i wskakują na 800. Jak odłączyłem przepływomierz problem znika. Na gazie jest ok. Nie wiem czy warto kupować zamiennik. Wyczytałem że lepiej na złom pojechać i wykręcić orginał. Czy w okolicach trojmiasta jest jakiś złom gdzie mają całe samochody. Jak byłem ostatnio na trzech złomach to mieli same części

Trzecia sprawa to klekotanie jak w Dieslu no ale to już raczej oddam do warsztatu. Na jaki koszt się ew. szykować z tym klekotem

PS. No i mam jeszcze jedne problem. Oma nie chce odpalać ciepła. Nie wiem czy to wina krokowego czy przepływki, ale na ciepłym silniku albo trzeba czekać z 10-15min. albo krecić po 10-15 obrotów rozrusznika i tak z 5-7 razy. Czy ktoś coś podobnego miał

pozdrawiam