Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Antena CB - przetarty kabel, czy mogę skrócić?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   _Maciek_

_Maciek_
  • 465 postów

Napisany 16 marca 2008 - 17:39

Witam

Jak w temacie pożyczyłem radio znajomemu no i przetarł mi drzwiami kabel jakieś 40 cm. od podstawy. Cały ma ok 4 m. Czy mogę skrócić go o te 40 cm. czy antena nie będzie poprawnie działała po tej operacji?
Aha przewód jest z wierzchu przetarty, zaraz pod izolacją trochę, antena działa normalnie (tak mi się wydaje ;) ).
Antena to Sirio AS-100 MAG.

Pozdr.
M.

#2 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 16 marca 2008 - 17:41

możesz skrócić będzie ok a jak nie to dostroisz antene nic się nie będzie działo

#3 OFFLINE   _Maciek_

_Maciek_
  • 465 postów

Napisany 16 marca 2008 - 18:19

OK, dzięki.

Pozdr.
M.

#4 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 marca 2008 - 19:15

możesz skrócić będzie ok a jak nie to dostroisz antene nic się nie będzie działo

nie powinien się zmienić SWR

źródło: http://www.elektroda...ic79820-30.html

skracamy przewód o dowolną długość nie zapominamy o rezystorze na końcu przewodu powtarzamy test i co mamy ? , znowu odbita 1 wskazówka mocy odbitej ,praktycznie nie ma prawa drgnąć. Test powtarzamy uparcie z innymi długościami ile razy ktoś potrzebuje aby się przekonać , że strojenie kabla to wielka lipa.Jest to dowód na to że długość przewodu antenowego nie ma najmniejszego znaczenia. Spotkałem się w praktyce z antenami na pasmo CB które faktycznie strojone były z odcinkiem przewodu, ponieważ anteny były gabarytowo małe i kontrukcyjnie nie można było jej zapewnić rezystancji falowej 50 omów. Jednak było to bardzo dawno i teraz takich anten w handlu się już nie spotyka ze względu na wprowadzany wysoki poziom zakłóceń.
A teraz trochę o strojeniu kabla:
jest tak: radio, miernik , kawałek przewodu do połączenia radia z miernikiem i przewód który z chirurgiczną precyzją będziemy stroić. Proszę zwrócić uwagę na fakt długości linii jakim jest już sam miernik z kawałkiem przewodu łączącego miernik z gniazdem. W drugie gniazdo podłączamy strojony odcinek przewodu. Mam pytanie co jaki kawałek odcinamy? odpowiem ok 2 cm. Dobra kolejne 2 cm i kolejne, SWR zaczyna spadać , jest lepiej i znowu 2 cm ,jeszcze lepiej i mamy to o co walczyliśmy z uporem "głupka" mamy swr ok 1,4 - 1,3 jest ok!!!! pełnia szczęścia tak?? no dobrze. Mam pytanie co robimy z miernikiem po zakończeniu strojenia? napewno odłączamy -jest niepotrzebny tak? ano ktoś odpowie tak. I okazuje się że to jest wierutna bzdura!! dlaczego ? już odpowiadam, ano dlatego że podczas strojenia długość linii liczymy OD GNIAZDA POPRZEZ MIERNIK PRZEWÓD ŁĄCZĄCY I DŁUGOŚĆ PRZEWODU ZESTRAJANEGO i załóżmy że to ma długość 9,5 m jeśli podczas strojenia przewodu ważne jest każde 2 cm to jak ma się swr jeśli po zakończeniu strojenia skrócimy całą długość tej linii o długość miernika i przewodu łączącego?? to ok 25 cm?? czy linia będzie dalej sprawna? odpowiedzcie sobie sami i nie piszcie więcej bredni.Powodzenia w testach . Pozdrawiam

#5 OFFLINE   sm210

sm210
  • 209 postów

Napisany 16 marca 2008 - 19:49

nie powinien się zmienić SWR

SWR na pewno się zmieni tylko jeżeli masz długą antenę o szerokim paśmie to nie będzie miało to większego znaczenia a jeżeli krótką ok 35 cm. przeznaczoną na jeden band to radzę sprawdzić SWR