Radio wylącza się po wyłączeniu kluczyka/koduje się - JUZ OK
Napisany 04 października 2006 - 13:39
Rozwiązanie jest dość proste: to nie jest błąd radia, uszkodzenie bezpiecznika, brak napięcia. Po prostu w kostkach ISO Ople (zreszta np Scania tak samo) maja zamienione ze sobą dwa przewody (+12bat, zwane tez +memory, oraz +ignition). Gdy ktos wsadzi radio inne niz ogrinal - bedzie wszystko grało, poza tym ze będzie się wyłączać tak jakby brakowało +memory. U mnie ktoś już przerobił kable (zamienił miejscami) dla radia jakiegoś innego, a że wsadzałem spowrotem CCR600 - to znów musiałem wrócić do "ustawienia odwrotnego" czyli tak jak jest orginalnie. Problem dotyczy 2 czerwonych przewodów idących do pinów 4 i 7
Bartek
Napisany 04 października 2006 - 17:42
Napisany 04 października 2006 - 17:54
Gdy nie trzyma kodu/pamieci to logiczne jest raczej to ze brakuje wogole napiecia podtrzymywania.no to jest raczej logiczne że jak nie trzyma kodu to trzema zamienić podtrzymanie z napięciem po zapłonie
Bartek
Napisany 14 października 2006 - 15:08
Napisany 14 października 2006 - 17:13
za podtrzymywanie napiecia w niemalze kazdym radiu jest odpowiedzialna bateria ktora siedzi w obudowie radia. jesli jest padnieta nigdy nie bedzie trzymala memory. proponuje zmiane baterii, nie wiem jaka ona jest albo poczaic na necie jaka to bateria albo wybebeszyc radio (osobiscie bym tak zrobil), wziazc baterie w kieszen i smigac do zegarmistrza. ale moim zdaniem najlepiej jest zarzucic nowe radyjko (mnie oryginal wkurzal), nie moglem znalezc kodu, a za rozkodowanie mi krzykneli 50zl. pozdrowionka :grin:
bateria w radiu ? niby w jakim ? po to te +12V dla pamieci ze jak ktos wyjmie radio to nie da sie go wlaczyc bez kodu (takie niby utrudnienie dla zlodzieja) jaki bylby sens gdyby bylo podtrzymanie bateryjne kodu w samy radiu ?? :mrgreen:
ewentualnie moze byc podtrzymanie bateryjne dla stacji radiowych, ustwien itp ale napewno nie dla kodu
Napisany 15 października 2006 - 14:36
Ej no, nie wprowadzaj ludzi w blad. Podtrzymywanie czegokolwiek bateria minelo z 20 lat temu, a i tak to byl marny epizod. Od niepamietnych czasow zadnych baterii w radiu nie ma. Bywa kondensatorek w stylu 5v 1mF ale zupelnie do innych celow.za podtrzymywanie napiecia w niemalze kazdym radiu jest odpowiedzialna bateria (ciach) ale moim zdaniem najlepiej jest zarzucic nowe radyjko
Bartek
Napisany 20 października 2006 - 18:23
Napisany 20 października 2006 - 19:23
musisz zamienic miejscami zolty z czerwonym przewodem (nie pamietam dokladnie ktore to numerki ale napewno czesc A)
Napisany 20 października 2006 - 19:27

Napisany 20 października 2006 - 19:33
jezeli radio sie rozprogramowuje po wyjeciu kluczyka to znaczy ze masz zamienione miejscami te kable
Napisany 20 października 2006 - 20:44
Nie zawsze w każdym radiu. DO podtrzymania pamieci jest kabel żółty, który powinien być też podłaczony do stałego plusa. Tak jest u mnie w aucie i wszystko gra.za podtrzymywanie napiecia w niemalze kazdym radiu jest odpowiedzialna bateria ktora siedzi w obudowie radia.
Jak wyłączam stacyjke to radio gasnie, ale bez włączenia stacyjki też moge radio uruchomić.
Wiem, że niektórzy mylą kabel pomarańczowy z żółtym. A pomarańczowy jest z tego co pamietam od wysuwania automatycznej anteny radia.
Napisany 20 października 2006 - 20:59

Napisany 20 października 2006 - 22:40
U mnie okablowanie (orginalne z omegi, do radia orginalnego oplowskiego) wyglada inaczej niz kolega opisal - oba przewody (+acc i +bat) sa czerwone!a możecie narysować mi to czy napisać ktore to są przewody, bo tak jak napisałem co do moich kolorów nie byłbym pewny
Bartek
Napisany 30 października 2006 - 20:55

Nie mam pomysłu jak to zrobić

Napisany 03 listopada 2006 - 10:46
Nie mam pomysłu jak to zrobić
a może samemu poprowadzić przewód od akumulatora do wolnego pola bezpiecznikowego, zamontować bezpiecznik i z bezpiecznika do radyja ??
W końcu tak się to kiedyś robiło
Napisany 03 listopada 2006 - 11:31
Napisany 04 listopada 2006 - 08:43
udało mi się to zrobić.. i okazuje się, że jak idzie radio podświetla się komputer i pokazuje temperature na zewnątrz oraz godzinę.. powiedzmy, że to rozwiązanie mnie zadowala, więc spx
A jak to zrobiłeś?Które kable zamieniłeś ze sobą?A tak w ogóle to kable zamieniasz w kostce z radiem czy w kostce od strony instalacji?
Napisany 04 listopada 2006 - 14:02
Napisany 19 listopada 2006 - 16:45
Napisany 25 listopada 2006 - 21:58

pozdrawiam