Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

pompka spryskiwaczy szyb

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
28 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   TomekSS

TomekSS
  • 167 postów

Napisany 06 marca 2008 - 18:54

Witam.

Jaka jest zasad działania pompki spryskiwaczy w kombi - tzn że w pierwszej pozycji leci na przód a w drugiej pozycji manetki z tyłu.

Czy pompka ma zmieniane zasilanie - czyli + z - ?.

Będe u siebie podłączał spryski do lamp i zastanawiam się gdzie się podpiąć.

Pozdro.
Była: Omega B 2.5TD , Aktualnie: Skoda Felicja 1.3

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 marca 2008 - 19:33

a nie masz oryginalnej instalacji od sprysków?

#3 OFFLINE   kolino

kolino
  • 56 postów

Napisany 06 marca 2008 - 19:39

Pompka ma zmieniany kierunek zasilania i przez to kierunek obrotów. Ma dwa wyjścia a woda leci tylko z jednego wyjścia, odpowiednio do kierunku obrotów.
Na spryskiwacze lamp taka zwykła pompka jest za słaba, nie wytworzy odpowiednio wysokiego ciśnienia.
kolino

#4 OFFLINE   TomekSS

TomekSS
  • 167 postów

Napisany 06 marca 2008 - 22:24

Mam zbiornik wraz z pompką do lamp (i cały komplet sprysków) ale moje auto miało zwykłe ryflowane lampy więc podejrzewam że nie nie będzie wyprowadzonej instalacji do pompki od sprysków lamp.

Teraz mam wsadzone soczewki helli i hid-a.

Skoro zmienia się polaryzacja to raczej nie będę mógł podpiąć się na krótko do obwodu pompki od szyb - no chyba że się mylę - tu prosiłbym o opinię.

Pozdro.

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 06 marca 2008 - 23:24

Mam zbiornik wraz z pompką do lamp (i cały komplet sprysków) ale moje auto miało zwykłe ryflowane lampy więc podejrzewam że nie nie będzie wyprowadzonej instalacji do pompki od sprysków lamp.

Teraz mam wsadzone soczewki helli i hid-a.

Skoro zmienia się polaryzacja to raczej nie będę mógł podpiąć się na krótko do obwodu pompki od szyb - no chyba że się mylę - tu prosiłbym o opinię.

Pozdro.

zwykla pompka nie da rady. podczas jazdy zwieje ci strumien. musisz miec pompke od lamp. co do instalacji to w komorze silnika w trojkatnej skrzynce 2 bezpiecznik i przekaznik od dolu. jesli masz pod nimi kable i na bezpiczeniku po wlaczeniu swiatel pojawia sie napiecie aku to instalacje masz.

#6 OFFLINE   TomekSS

TomekSS
  • 167 postów

Napisany 08 marca 2008 - 09:50

Sprawdziłem skrzynkę bezpieczników - jest gniazdo przekaźnika z kablami ale przekaźnika brak, jest też bezpiecznik ale co dziwne napięcie na nim jest nawet jak sie wyłączy światła i zapłon.

Jakie oznaczenie ma przekaźnik do sprysków (numer itp) ?.

#7 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów

Napisany 28 marca 2008 - 11:20

Dołączam sie do pytania - Panowie to pilne i prosze o odpowiedz bo dzis piatek. W weekend chce je montowac a przekaznika jeszcze nie mam i ntez nie wiem jaki kupic. Opel u mnie nie odbiera telefonow :-(
Nigdy wiecej zadnego opla <tfu psia jego mać>

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 28 marca 2008 - 12:24

Dołączam sie do pytania - Panowie to pilne i prosze o odpowiedz bo dzis piatek. W weekend chce je montowac a przekaznika jeszcze nie mam i ntez nie wiem jaki kupic. Opel u mnie nie odbiera telefonow :-(

pozniej ci podam

#9 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów

Napisany 28 marca 2008 - 12:58

Bylem osobiscie w ASO i sie okazalo ze maja tyyyyyle pracy ze nie ma kto odbierac telefonu ... az dziw bierze.
Wiec Opel posiada 2 rodzaje przekaznikow:
- jeden to przekaznik z przedluzonym czasem spryskiwacza lamp a jego koszt 169 pln.
- drugi to zwykly przekaznik do spryskiwacza lamp i jego koszt 38 pln
Wziolem oczywiscie ten drugi, wplacilem zaliczke i dzis ok 17.00 mam odebrac.

I teraz pytanie - czy ten przekaznik za 38 pln jest odpowiednim przekaznikiem. Czy spotkal sie ktos z takim problemem?

PS. Beast - licze na Ciebie bo chcialbym sie dowiedziec symbolu Twojego przekaznika. Wtedy bede mial pewnosc czy dobralem odpowiedni. Dzieki

#10 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 28 marca 2008 - 15:06

Bylem osobiscie w ASO i sie okazalo ze maja tyyyyyle pracy ze nie ma kto odbierac telefonu ... az dziw bierze.
Wiec Opel posiada 2 rodzaje przekaznikow:
- jeden to przekaznik z przedluzonym czasem spryskiwacza lamp a jego koszt 169 pln.
- drugi to zwykly przekaznik do spryskiwacza lamp i jego koszt 38 pln
Wziolem oczywiscie ten drugi, wplacilem zaliczke i dzis ok 17.00 mam odebrac.

I teraz pytanie - czy ten przekaznik za 38 pln jest odpowiednim przekaznikiem. Czy spotkal sie ktos z takim problemem?

PS. Beast - licze na Ciebie bo chcialbym sie dowiedziec symbolu Twojego przekaznika. Wtedy bede mial pewnosc czy dobralem odpowiedni. Dzieki

u siebie mam taki:
90 355 363

#11 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów

Napisany 28 marca 2008 - 17:42

Beast - oto jaki mam przekaznik:
- symbol przekaznika 3447012
- symbol katalogowy: 12 38 611

Facet z ASO powiedzial ze to odpowiedni przekaznik. Okaze sie jutro podczas montazu ;-)

#12 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów

Napisany 29 marca 2008 - 16:30

u siebie mam taki:
90 355 363

Powiedz mi jeszcze - z ktorego miejsca jest numer Twojego przekaznika? Spod maski silnika czy ze skrzynki bezpiecznikow spod kierownicy?
Jak wyglada ten 90 355 363 ? Dlugi i szary ?

#13 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 29 marca 2008 - 20:44

Grzechoo, dam Ci podpowiedź - wyczytasz to na pewno z tego linka i będziesz wiedział skąd on jest i jak wygląda

http://forum.omegakl...ead.php?t=11582

#14 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów

Napisany 30 marca 2008 - 06:30

Grzechoo, dam Ci podpowiedź - wyczytasz to na pewno z tego linka i będziesz wiedział skąd on jest i jak wygląda

http://forum.omegakl...ead.php?t=11582

Najgorsze jest to ze z tego zdjecia nijak mozna dowiedziec sie o poszukiwanym przeze mnie przekazniku choc przygladam sie temu zdjeciu od dwoch dni . Pomimo tego ze zdjecie jest nie do konca wyrazne - to napewno na tym brazowym przekazniku od spryskow lamp nie pisze 90 355 363..
Podawales nawet w ktoryms poscie opis przekaznikow w skrzynce pod maska silnika z "Sam naprawiam - omega B (strona 300) i stamtad dowiedzialem sie ze to przekaznik numer 2 (K9) i bezpiecznik 12a (F39) - a to juz cos.
Dzwonilem rowniez do goscia ktory rozbieral omege na czesci (od niego mam oprzyrzadowanie) ale powiedzial ze potrzebuje numer przekaznika bo wszystkie wymontowal i nie bardzo wie ktory jest do czego.
Uczepilem sie tego tematu, bo wczoraj zamontowalem i podlaczylem spryski ale niestety nie dzialaja. Bylem nawet w ASO po ten przekaznik i tam gosc powiedzial ze sa 2 rodzaje przekaznikow potrzebnych do spryskow jeden za 38 a drugi za 169. Kupilem tanszy ale niestety nie dziala spryskiwanie lamp....
PS. Instalacja u mnie jest..Byc moze silniczek. Sprzedawca twierdzi ze sprawny.

#15 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 30 marca 2008 - 12:21

słuchaj, wyjaśnij mi skoro masz podany numer części - czyli numer przekaźnika i pokazane w którym miejscu musisz go zamontować (bo na tym zdjęciu dokładnie pokazane jest gdzie musi być podczepiony przekaźnik), położona instalację i dostęp do ASO to czego więcej Ci potrzeba.

I on nie musi być brązowy

Jeszcze zaraz w EPC spawdze jaki dokładnie GM tam ma być, bo ten temat za długo się ciągnie

EDIT

Oto numery części
Przekaźnik spryskiwaczy reflektora - Numer części: 90052750 - Numer katalogowy - 1238551

To jest zgodne z EPC GM - można stosować inne, ale nie chce mis się tego wszystkiego przepisywać - międzyinnymi jest ten podany w wątku przez Beasta. Teraz jak pójdziesz do ASO i pokażesz te dane dostaniesz co potrzebyjesz

#16 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów

Napisany 30 marca 2008 - 15:46

Ciagnie sie problem bo nadal istnieje...
Roozga dziekuje za pomoc i jutro ponownie wybiore sie do aso i podam im dwa numery czesci: od Ciebie i beasta..
Najgorsze jest to ze gosc na miejscu sprawdzal po numer katalogowych i wydawaloby sie ze ten ktory kupilem bedzie dobry!
To jego oznaczenie:

Dodany obrazek

A spryskiwacze nadal nie dzialaja. Poczekam na odpowiedni przekaznik a dopiero potem sprawdze pompke od spryskiwaczy.
Raz jeszcze dziekuje.

PS. Tak wyglada u mnie skrzynka z przekaznikami. zaznaczone miejsce to przekaznik ze zdjecia powyzej
A tak na marginesie - do czego jest to male wejscie zaznaczone po lewej stronie?

Dodany obrazek

#17 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 30 marca 2008 - 15:53

Ja podałem Ci to właśnie z katalogu Opla - i jest dokładnie tai sam jak kupiłeś

W katalogu jest jeszcze coś takiego jak przekaźnik opóźniający
Numery: Części - 90052750, katalogowy - 12 38 551

#18 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów

Napisany 30 marca 2008 - 16:13

aaaaaaa no wlasnie - przekaznik opozniajacy o ktorym rowniez mowil gosc z ASO. Ten jednak jest drogi 169 pln.
I teraz kolejne pytanie?
Jeden przekaznik (ten tanszy, zielony - na zdjeciu) jest umiejsczony i nie pryski nie dzialaja - tzn oddac go i doplacic za ten opozniajacy czy OBA PRZEKAZNIKI musza pracowac razem...
Sorki, ale zaczyna mnie to ostro denerwowac dlatego temat ciagne. Z kazdej strony mam rozne informacje.

#19 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 30 marca 2008 - 16:26

http://cgi.ebay.de/R...7QQcmdZViewItem

Proszę Cię, nie rozśmieszaj mnie z tą ceną w ASO - KUP ten i po sprawie - wszystko będzie działać - a ten od spryskiwaczy oddaj

#20 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów

Napisany 30 marca 2008 - 16:35

NIe no masakra... Niech szlak trafi ASO.
Ale jak to kupic skoro ja NIC po niemiecku ? A mozesz mi to kupic? Kase chocby zaraz Ci przeleje...