Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Brak komunikacji X30XE

brak komunikacji X30XE

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 ONLINE   tomeczekg

tomeczekg
  • 194 postów
  • Dołączył: 11-01-2012
  • Skąd: Opatów

Napisany 16 styczeń 2018 - 23:45

Rok:2000
Silnik:3,0

 

Witam wszystkich. Mam problem z Omegą, nie mogę sczytać błedów ani uzyskać dostępu do żadnego sterownika. Posiadam AutoScannerOpel PL E228, oryginalny, w ustawieniach portu zmienione na wolny przesył.  Z taką samą Omegą łączy bez problemu. U mnie po wybraniu sterownika w programie myśli kilka-kilkanaście sekund i wyskakuje brak komunikacji. Gniazdo OBD ma dwie masy i 12v, pin 7 ma przejście do ECU (podłączałem osobny kabel do pin 7 od 55 Ecu i też nic) Jeszcze przed zmianą silnika łączyło ale tylko z ecu silnika i to z problemami. Po podłączeniu kabla  bez kluczyka świecą się 2 diody, po włączeniu zapłonu tylko zielona a przy próbie łączenia czerwona lekko miga. Nie mogę teraz jeździć bo świeci check, abs, tc, czasem poducha i skrzynia automat nie zmienia biegów jak trzeba.

Co mogę jeszcze sprawdzić?

Mam gniazdo OBD z innej omegi, czy wystarczy do niego podłączyć 2 masy, 12V i pin 7 żeby odczytać parametry poza instalacją samochodu?





#2 ONLINE   tomeczekg

tomeczekg
  • 194 postów
  • Dołączył: 11-01-2012
  • Skąd: Opatów

Napisany 17 styczeń 2018 - 21:47

Naprawde nikt nie wie, nie chce bulić 500zł elektronikowi za parę minut roboty, to nie nowoczesny samochód, już raz zapłaciłem 500 i nawet nie wiem za co, wtedy zgasła na trasie i też nie było komunikacji, powiedzieli mi że gaz zepsuł mapy i trzeba było programować komputer. Na dwoch ECU jest to samo. Na innym forum VW znalazłem info, że do podpięcia silnika wystarczy 12V i masy z akumulatora i kabel sygnałowy z pinu do diagnostyki. Może u mnie za słabe te masy albo prąd, miernik pokazuje napięcie ale to bez obciążenia, żarówka też jasno świeci ale coś musi być przyczyną. Pomóżcie bo jutro ma mi się urodzić synek i fajnie byłoby wygodną omegą go przywieźć ze szpitala :p



#3 OFFLINE   arek1981

arek1981
  • 109 postów
  • Dołączył: 03-03-2009
  • Skąd: Brodnica
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 styczeń 2018 - 22:43

Jedyne, co przychodzi mi do głowy to spróbować w ustawieniach rocznika auta. Każdy po kolei, może w końcu program się połączy ze sterownikiem.



#4 ONLINE   tomeczekg

tomeczekg
  • 194 postów
  • Dołączył: 11-01-2012
  • Skąd: Opatów

Napisany 17 styczeń 2018 - 23:22

Probowałem rocznik 94,95 i 2000, silniki na zmiane X25XE i X30XE, Vectre nawet wybierałem. Ten komputer silnika i wiązka silnika jest z dawcy (produkcja luty 1995 i czytało dawce) ale na oryginalnym komputerze AF też nic. To że w dawcy była inna pompa abs to mysle nie ma znaczenia jesli chodzi o bledy ABS i TC. Czasami się też poduszka zaswieca. To będzie pewnie problem związany z błedami ABS TC bo skrzynia musi mieć chyba jakieś sygnały ze sterownika ABS o obciążeniu czy coś. Ja już kilkadziesiąt godzin czytam o tej elektronice ale ciężko coś znaleźć 



#5 OFFLINE   szostak

szostak
  • 65 postów
  • Dołączył: 11-06-2017
  • Skąd: Wodzisław Śląski
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 17 styczeń 2018 - 23:31

Podaj nr czesci ecu, na obudowie jest napisany.

#6 ONLINE   tomeczekg

tomeczekg
  • 194 postów
  • Dołączył: 11-01-2012
  • Skąd: Opatów

Napisany 18 styczeń 2018 - 00:16

Samochód mam u rodziców jak tata rano przeczyta ten numer to podam jak nie to później podam



#7 ONLINE   tomeczekg

tomeczekg
  • 194 postów
  • Dołączył: 11-01-2012
  • Skąd: Opatów

Napisany 18 styczeń 2018 - 10:04

To tak Dawca 95 rok komp HJ 0261203589 GM 90492383, aktualnie w samochodzie. Oryginalnie 2000 rok komp AF 0261204589 GM 90566817. Oryginalny komp ma przesniedziałe 3 piny od cewki, ledwo się trzymają ale chodził do konca. 

Aha kody błedów BFL miała 2-cyfrowe a B też dwucyfrowe i 3 cyfrowe jak np był błąd 135

Załączone pliki


Edytowany przez tomeczekg, 18 styczeń 2018 - 10:17.






Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: brak, komunikacji, X30XE