Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

jak pchnąc licznik do przodu?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   cris007

cris007
  • 116 postów
  • Dołączył: 04-11-2006
  • Skąd: Gdynia

Napisany 26 listopad 2007 - 16:10

Jak w temacie. Jest jakis interfejs do tego czy cos? szwagier w omedze 2,0 8v 95 musi przesunac licznik do przodu i nie wiemy co zrobic. czytalem na forum ze sa jakies drogie programy. wie ktos cos o tym i jak zdobyc? albo jak manualnie to wykonac?
pozdrawiam :D
Kocham moje auto... :D

#2 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

    DZIADZIA

  • 2660 postów
  • Dołączył: 22-05-2006
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 listopad 2007 - 16:33

A co on ma licznik cyfrowy, że za pomocą oprogramowania chcesz to robić? :mrgreen:

Przecież licznik km przestawia sie ręcznie, tylko trzeba wyjąć cały licznik, rozebrać go i dostać się do cyferblatu.

Posłuchaj jeśli sam nie wiesz jak to zrobić i nie chcesz coś popsuć, bo to bardzo łatwo to podjedź do jakiejkolwiek "stacji naprawy tachografów i liczników" i oni ci licznik przestawią za opłatą, w Warszawie to koszt 45 zł.

#3 OFFLINE   cris007

cris007
  • 116 postów
  • Dołączył: 04-11-2006
  • Skąd: Gdynia

Napisany 26 listopad 2007 - 16:36

No wlasnie obawiam sie rozebrania tego licznika. Ktos mi cos kiedys napomknal ze cos mozna gdzies podlaczyc i wtedy mozna przekrecic licznik do przodu ale wlasnie nie pamietam dokladnie dlatego liczylem ze moze ktos z Was cos tez takiego podslyszal. ale moze to tylko bzdura. :)
Kocham moje auto... :D

#4 OFFLINE   cita

cita

    I'm back :P

  • 4748 postów
  • Dołączył: 13-05-2006
  • Skąd: Leszno
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 listopad 2007 - 16:52

mozna .. ale jak sie na tym nie znasz to nie kombinuj.
W omedze nie ma linki, są kabelki z prądem.
Wiec jak podłączysz se przerywane napięcie do licznika to nabijesz kilometrow do przodu ..
Proponuje Ci jedbnak udać sie do kogoś kto sie tym zajmuje tak jak Ci powiedzial Waldek.

#5 OFFLINE   cris007

cris007
  • 116 postów
  • Dołączył: 04-11-2006
  • Skąd: Gdynia

Napisany 26 listopad 2007 - 17:04

tak tez zrobimy jak Szanowni Panowie radza :D bardzo dziekuje za pomoc i sugestie. do nastepnego razu :D pozdrawiam.
Kocham moje auto... :D

#6 OFFLINE   SebekS

SebekS
  • 3 postów
  • Dołączył: 18-08-2017
  • Skąd: Olecko
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 29 sierpień 2017 - 11:39

Witam. Odświeżam temat po 10 latach :p

Otóż kupiłem Omegę z zepsutym licznikiem (nie działał obrotomierz i prędkościomierz). Kupiłem nowy i wszystko działa. Jednakże na nowym liczniku widnieje przebieg 19 tys. km, podczas gdy moja ma najechane 295 tys. Jakim sposobem mogę ustawić przeze mnie chciany przebieg? Rozebrałem trochę licznik i nie potrafię dobrać się do licznika kilometrów. Poodkręcałem śruby, ale wydaje mi się, że bez lutownicy dalej go nie rozbiorę :/


Edytowany przez SebekS, 29 sierpień 2017 - 11:40.


#7 OFFLINE   Adam10

Adam10

    Everybody lies

  • 7666 postów
  • Dołączył: 15-09-2009
  • Skąd: Gdańsk, Kiełpino Górne
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 29 sierpień 2017 - 12:59

Masz plastikowe zatrzaski. Musisz je delikatnie wkretakiem podważyć

#8 OFFLINE   SebekS

SebekS
  • 3 postów
  • Dołączył: 18-08-2017
  • Skąd: Olecko
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 30 sierpień 2017 - 12:21

https://images84.fot...5e7de67ca98.jpg

 

Ogólnie to ta cała żółta płytka chodzi, ale nie chce zejść. Na razie eksperymentuję na starym liczniku, ale robiąc to na sprawnym nie chciałbym go zniszczyć.

 

Edit:

 

Okazało się, że przeszkadzała wskazówka prędkościomierza. Po zdjęciu wskazówki płytka zaczęła schodzić, jednakże od płytki do silniczka przebiegu idą cienkie druciki, które niestety urwałem. Na nowym liczniku nie mam zamiaru eksperymentować albo dam do roboty fachowcowi.


Edytowany przez SebekS, 31 sierpień 2017 - 10:22.