Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jaka karta graficzna do pc?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
32 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   MadMan

MadMan

    ...S6...

  • 88 postów
  • Dołączył: 26-06-2008
  • Skąd: Jaworzno
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 styczeń 2014 - 15:23

Szykuje mi się zmiana karty graficznej w moim pc i mam mały dylemat :hmmm: Myślę o GeForce 680 lub 770. Jeśli chodzi o wydajność to lepiej wypada 770 ale finansowo 680. Którą z nich polecilibyście? Czy jest sens dopłacać do 770? W tej chwili mam kartę GTX 460, procek Athlon II X4 640 3.0GHz. Płyta ASUS M4N68T. 6GB RAM. Wszelkie sugestie mile widziane :)
[SIGPIC][/SIGPIC]

#2 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

    kaszub

  • 2751 postów
  • Dołączył: 24-03-2007
  • Skąd: z Kądowni
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 06 styczeń 2014 - 01:00

to i aj sie podepne pod temat, bo z tym samym sie borykam od kilku dni, kiedy to moje gt9600 zaczyna sie wylaczac,
procek core2duo E8400, ram 4GB, plyta asus 5qpl -vm epu

wiem, ze wymiana plyty, procka i ramu mnie czeka rowniez, ale najpierw grafike trzeba.
pytanie tylko, czy moja plyta ja bezproblemowo obsluzy
tak samo zastanawiam sie na podanymi wczesniej kartami
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#3 OFFLINE   Kornell

Kornell
  • 214 postów
  • Dołączył: 27-02-2011
  • Skąd: Zgorzelec

Napisany 06 styczeń 2014 - 20:05

wiem, ze wymiana plyty, procka i ramu mnie czeka rowniez, ale najpierw grafike trzeba.
pytanie tylko, czy moja plyta ja bezproblemowo obsluzy
tak samo zastanawiam sie na podanymi wczesniej kartami


Jeżeli płyta ma wejście PCI express x 16 (2.0 bądź 3.0) to bez problemu

#4 OFFLINE   oliver84

oliver84

    off

  • 129 postów
  • Dołączył: 31-03-2010
  • Skąd: kaliszfornia
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 02 luty 2014 - 08:35

Szykuje mi się zmiana karty graficznej w moim pc i mam mały dylemat :hmmm: Myślę o GeForce 680 lub 770.
........
W tej chwili mam kartę GTX 460, procek Athlon II X4 640 3.0GHz. Płyta ASUS M4N68T. 6GB RAM. Wszelkie sugestie mile widziane :)


Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym sie czy warto zmieniac grafe w koncu wydajesz ponad tysiaka wiec wypadaloby, żeby chodziło to na full mocy....popatrz na swojego procka - demonem wydajnosci to on nie jest. Nie wiem czy on nie bedzie ograniczał grafy.

#5 OFFLINE   MadMan

MadMan

    ...S6...

  • 88 postów
  • Dołączył: 26-06-2008
  • Skąd: Jaworzno
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 luty 2014 - 18:48

To że stary procek to wiem :) Jednak jeszcze na jakieś 3 miesiące musi wystarczyć :)
[SIGPIC][/SIGPIC]

#6 OFFLINE   michal omega B

michal omega B
  • 165 postów
  • Dołączył: 25-05-2011
  • Skąd: Kędzierzyn-Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 02 luty 2014 - 19:08

A ja polecam GTX550TI. Jej cena zadecydowała o jej kupnie. Bardzo dobre opinie wśród graczy.

http://www.benchmark...dziny-4311.html

spokojnie wystarczy.

#7 OFFLINE   MadMan

MadMan

    ...S6...

  • 88 postów
  • Dołączył: 26-06-2008
  • Skąd: Jaworzno
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 luty 2014 - 14:00

Ja zdecydowałem się na gtx 770 ponieważ i tak za jakiś czas będę zmieniał płytę i procka. Muszę też zmienić monitor, bo mój obecny wykorzystuje rozdzielczość max 1024x768 w 85Hz :szpital: W takiej rozdziałce mi ten Athlon chyba jakoś podziała :nie_wiem:
[SIGPIC][/SIGPIC]

#8 OFFLINE   Kornell

Kornell
  • 214 postów
  • Dołączył: 27-02-2011
  • Skąd: Zgorzelec

Napisany 04 luty 2014 - 18:25

a zasilacz masz odpowiedniej mocy ?:> i czy ma dodatkową kostkę do zasilania karty?

#9 OFFLINE   MadMan

MadMan

    ...S6...

  • 88 postów
  • Dołączył: 26-06-2008
  • Skąd: Jaworzno
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 luty 2014 - 22:05

Zasilacz mam 700 :-) Jednak zdecydowałem się również na wymianę płyty i procesora. Co mógłbym sensownego nabyć w cenie do 1100 zł? Kompletnie nie ogarniam tematu procków i płyt.
[SIGPIC][/SIGPIC]

#10 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

    kaszub

  • 2751 postów
  • Dołączył: 24-03-2007
  • Skąd: z Kądowni
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 04 luty 2014 - 23:16

ja dzisiaj troszeczke szukalem i procek jaki by mnie interesowal i7 4770 to koszt okolo 1100zl do tego plyta jakes 300 zl i pamiec 600 zl
co prawda ja liczylem pamiec ddr3 16GB 1600 Mhz (duzo na wyrost), ale niech jest "w zapasie"
do tego jakiegos twardego ssd porzadnego to dodatkowe 500 zl,


jak narazie moja grafike ruszylem, wiec mam na co kase zbierac :)
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#11 OFFLINE   VeRay

VeRay

    Polar Sea Blue

  • 670 postów
  • Dołączył: 26-07-2009
  • Skąd: KaLIfornia

Napisany 04 luty 2014 - 23:17

Zasilacz mam 700 Jednak zdecydowałem się również na wymianę płyty i procesora. Co mógłbym sensownego nabyć w cenie do 1100 zł? Kompletnie nie ogarniam tematu procków i płyt.


Płyta główna: ASRock Fatal1ty H87 Performance
Procesor: Intel Core i5-4670K
To zestaw przystosowany pod mocniejsze karty graficzne niż Ty wybrałeś.
Jeśli jesteś w stanie wydać parę złotówek więcej to można pomyśleć o ASRock Z87 Extreme4 wtedy będzie petarda.
Nie zapomnij też o odpowiedniej ilości pamięci RAM. Do tego zestawu idealnie było by 8 GB 1600 MHz, ale 6 też powinno dać radę.

#12 OFFLINE   MadMan

MadMan

    ...S6...

  • 88 postów
  • Dołączył: 26-06-2008
  • Skąd: Jaworzno
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 luty 2014 - 11:05

Płyta główna: ASRock Fatal1ty H87 Performance
Procesor: Intel Core i5-4670K
To zestaw przystosowany pod mocniejsze karty graficzne niż Ty wybrałeś.
Jeśli jesteś w stanie wydać parę złotówek więcej to można pomyśleć o ASRock Z87 Extreme4 wtedy będzie petarda.
Nie zapomnij też o odpowiedniej ilości pamięci RAM. Do tego zestawu idealnie było by 8 GB 1600 MHz, ale 6 też powinno dać radę.


O właśnie coś takiego mi chodziło :D Dzięki :up:
[SIGPIC][/SIGPIC]

#13 OFFLINE   Kornell

Kornell
  • 214 postów
  • Dołączył: 27-02-2011
  • Skąd: Zgorzelec

Napisany 05 luty 2014 - 15:44

Jednak zdecydowałem się również na wymianę płyty i procesora. Co mógłbym sensownego nabyć w cenie do 1100 zł? Kompletnie nie ogarniam tematu procków i płyt.


a do czego ten komputer ma służyć ? jeżeli chcesz się trzymać tego przedziału cenowego to z mojej strony mogę zaproponować procka i3:
http://allegro.pl/pr...3922326147.html

do niego płytę gł. z odpowiednim gniazdem na procka:
http://allegro.pl/gi...3888671601.html

i zapewne byś musiał zakupić nową pamięć no chyba że masz kości ddr3, jeżeli nie to:
http://allegro.pl/ki...3917140541.html

#14 OFFLINE   Dymian

Dymian

    :)

  • 229 postów
  • Dołączył: 18-06-2011

Napisany 05 luty 2014 - 16:00

dlaczego i3?
jak do grania to topowa i5 z k (podkręcanie)
jak do renderowania, programowania itd to i7. Można tez zaczepić się w cenie i5 o i7 bez układu graficznego tj. o intel xeon bodajże czyli procek niby serwerowy a tak naprawdę jeden czort co i7 ale bez wspomnianego układu graficznego.


Co do tytułowej grafy- ja chciałem najpierw gtx 760 ale pójdę w 770 ale to po marcu bo wtedy są planowane premiery nowych wypustów nvidii i mam nadzieje, że ceny się ustabilizują bo np. teraz 760 oc poszła w górę o ~50zł względem początku grudnia a mamy luty więc coś nie teges.
Co do 760 a 770 chodzi o szynę 256 vs 384bit- różnica diametralna.

Co do zakupów to polecam jednak morele.net aniżeli alle, co do łapania wiedzy itp to forum pclab.

#15 OFFLINE   MadMan

MadMan

    ...S6...

  • 88 postów
  • Dołączył: 26-06-2008
  • Skąd: Jaworzno
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 luty 2014 - 16:53

No i podjąłem męską decyzję i kupiłem :D procek i5-4670k, płyta ASrock Fatal1ty performance, grafa palit gtx770 jetstream, buda Tracer joker :-) teraz tylko poskładać wszystko do kupy :smiech:
[SIGPIC][/SIGPIC]

#16 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

    VW Jetta 1.4 TSI

  • 1657 postów
  • Dołączył: 24-07-2007
  • Skąd: Słupsk
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 luty 2014 - 17:20

dlaczego i3?
jak do grania to topowa i5 z k (podkręcanie)
jak do renderowania, programowania itd to i7. Można tez zaczepić się w cenie i5 o i7 bez układu graficznego tj. o intel xeon bodajże czyli procek niby serwerowy a tak naprawdę jeden czort co i7 ale bez wspomnianego układu graficznego.


Nie jeden czort bo xeony sa wycinane najblizej srodka wafla krzemowego czyli sa najlepsze jakosciowo a co za tym idzie sa wydajne i wytrzymuja duze OC.

Wyslane z SGS3

#17 OFFLINE   Dymian

Dymian

    :)

  • 229 postów
  • Dołączył: 18-06-2011

Napisany 05 luty 2014 - 18:05

No i podjąłem męską decyzję i kupiłem... palit


palit? really??

#18 OFFLINE   VeRay

VeRay

    Polar Sea Blue

  • 670 postów
  • Dołączył: 26-07-2009
  • Skąd: KaLIfornia

Napisany 05 luty 2014 - 19:15

teraz tylko poskładać wszystko do kupy

Slużę pomocą jak by coś :) Nie zapomnij o dobrej paście pod radiator !

#19 OFFLINE   Kornell

Kornell
  • 214 postów
  • Dołączył: 27-02-2011
  • Skąd: Zgorzelec

Napisany 05 luty 2014 - 21:03

grafa palit gtx770

ja bym preferował gigabyte ewentualnie msi

#20 OFFLINE   VeRay

VeRay

    Polar Sea Blue

  • 670 postów
  • Dołączył: 26-07-2009
  • Skąd: KaLIfornia

Napisany 05 luty 2014 - 21:12

Najlepsza firmowa Nvidia GTX770. Chociaż wersja od Asusa też jest godna polecenia.