Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Naprawa Laptopa


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Coolisz

Coolisz
  • 286 postów
  • Dołączył: 01-11-2010
  • Skąd: Łódź
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 13 grudzień 2012 - 22:40

Popsuł mi się laptop.... Ni z tego ni z owego, rano go wyłączyłem, wieczorem chce włączyć, a tu czarny ekran i 7 piknięć, przerwa, 7 piknięć i tak w kółko. Laptop to Dell M5010 czy tam M501R, 2 miesiące temu skończyła się gwarancja...
Może ktoś naprawia takie sprzęty lub ma kogoś zaufanego. Podejrzewam płytę główną, chciałbym wiedzieć ile taka naprawa może kosztować, czy warto go reanimować.

#2 OFFLINE   Sn00pyLDZ

Sn00pyLDZ

    V8.....:]

  • 81 postów
  • Dołączył: 05-08-2012
  • Skąd: Łódź - Retkinia

Napisany 14 grudzień 2012 - 00:16

siedem piknięć oznacza, że płyta główna nie może połączyć się z procesorem. Wyjmij i włóż na nowo procesor czasem pomaga. Jak to nie pomoże będziemy sie martwić dalej.

I na przyszłość zapamiętaj, NIE KUPUJ DELLowskich sprzetów

#3 OFFLINE   Beny

Beny

    x30ben

  • 4042 postów
  • Dołączył: 28-12-2006
  • Skąd: Malbork - GMB
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 14 grudzień 2012 - 01:34

Dell to kiedyś był IBM... teraz to chiński szit ;)
Nie polecam również HP oraz Asusa ...

co do Twojego problemu, rozwiązań może być wiele... procek, grafika, zimne luty na którymś mostku... choć 7 piknięć wskazuje awarię procka, a raczej brak zasilania... bez rozebrania niczego się nie dowiesz...
Naprawa na nowych częściach, mam tu na myśli wymianę płyty głównej może być nie opłacalna...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#4 OFFLINE   Coolisz

Coolisz
  • 286 postów
  • Dołączył: 01-11-2010
  • Skąd: Łódź
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 14 grudzień 2012 - 07:45

Tak właśnie szperałem wczoraj w papierach i znalazłem że 7 piknięć to właśnie procesor... Tak jak piszecie, rozbiorę go, poczyszczę w środku, obejrzę, dam nową pastę i zobaczymy co będzie:) Dzięki

#5 OFFLINE   pawel80

pawel80
  • 1003 postów
  • Dołączył: 23-05-2009
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 14 grudzień 2012 - 10:04

witam. a ma ktoś pomysł jak odwrócić kamerę w laptopie asus? jak gadam z kimś na "skypie" to muszę laptop obracać do góry kołami:) bo normalnie widać mnie "na głowie" w ustawieniach jest ok . ma ktoś pomysł?:)

#6 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1313 postów
  • Dołączył: 16-05-2008
  • Skąd: Konin / Kamienica
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 grudzień 2012 - 10:08

witam. a ma ktoś pomysł jak odwrócić kamerę w laptopie asus? jak gadam z kimś na "skypie" to muszę laptop obracać do góry kołami:) bo normalnie widać mnie "na głowie" w ustawieniach jest ok . ma ktoś pomysł?:)


Na początek spróbuj przeinstalować stery od kamery.

#7 OFFLINE   Sn00pyLDZ

Sn00pyLDZ

    V8.....:]

  • 81 postów
  • Dołączył: 05-08-2012
  • Skąd: Łódź - Retkinia

Napisany 14 grudzień 2012 - 12:48

Na początek spróbuj przeinstalować stery od kamery.


a jak to nie pomoże to po prostu ustaw odwrotną orientacje :D i będzie z głowy ;)

#8 OFFLINE   Przybek

Przybek

    Diesel Power :P

  • 5697 postów
  • Dołączył: 08-11-2008
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 grudzień 2012 - 13:34

Dell to kiedyś był IBM... teraz to chiński szit

Dokladnie to Foxconn :p

Coolisz, jak juz wczesniej Ci napisali - wyjmij i wloz procka. Jak dalej to samo to jak masz mozliwosc podmien procka. W tych dellach plyty rzadko siadaja.

ma ktoś pomysł jak odwrócić kamerę w laptopie asus? jak gadam z kimś na "skypie" to muszę laptop obracać do góry kołami bo normalnie widać mnie "na głowie" w ustawieniach jest ok . ma ktoś pomysł?

Pomysl troche jest absurdalny ale jest taka mozliwosc :D Mozesz miec zle zlozony LCD - odwrotnie przykrecona kamera (pracowalem przy montazu w Dellu i byscie sie mogli bardzo zdziwic jak pomyslowi sa ludzie pomimo tego ze instrukcje montazu sa pisane dla przyslowiowej "malpy").

#9 OFFLINE   lukkra

lukkra
  • 96 postów
  • Dołączył: 23-06-2009
  • Skąd: Dąbrowa Górnicza
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 15 grudzień 2012 - 15:34

Nie polecam również HP oraz Asusa ...


nie zgodze sie z toba , mam starego hp nx9010 i na razie nie ma z nim problemu.
wiem ze to nie na temat no ale :):)
wesołych świat:)

#10 OFFLINE   pawel80

pawel80
  • 1003 postów
  • Dołączył: 23-05-2009
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 19 grudzień 2012 - 21:25

Na początek spróbuj przeinstalować stery od kamery.


kombinował♥em kilka dni , nic nie chciało go ruszyć , aż tu nagle się udało . stery szukałem na stronie asusa . teraz jest ok. wielkie dzięki.

#11 OFFLINE   Coolisz

Coolisz
  • 286 postów
  • Dołączył: 01-11-2010
  • Skąd: Łódź
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 19 grudzień 2012 - 22:02

Kupiłem drugi procesor i dalej to samo... Dzwoniłem do serwisu, przez telefon stawia na mostek północny i jego wymianę... Koszt ok 600-650 zł....

#12 OFFLINE   Beny

Beny

    x30ben

  • 4042 postów
  • Dołączył: 28-12-2006
  • Skąd: Malbork - GMB
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 20 grudzień 2012 - 10:15

zimne luty na którymś mostku


;)

można to naprawić za połowę ceny w serwisie... :)
szukaj jakiegoś ogarniętego serisanta/informatyka to będzie wiedział co zrobić...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ