Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OT] problem z komputerem


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 Guest_sunnychris_*

Guest_sunnychris_*
  • Dołączył: 01-01-1970

Napisany 18 sierpień 2006 - 14:30

Panowie moze ktos tu sie lepiej zna ode mnie co to moze byc :
mam laptopa 1.7 centrino.... wszystko smigalo jak nalezy... az wczoraj zainstalowalem system od nowa ( zrobilem backup z oryginalnego oprogramowania ) bo juz troche dlugo sie uruchamial itp. Teraz uruchamia sie szybciutko jak kiedys ale dosc czesto wystepuje brak plynnosci kursora.... tak jakby sie przycinal na ulamek sec. Bardzo to nie przeszkadza ale pol roku temu kupilem komputer i chcialbym zeby mi troche dluzej posluzyl... :evil:



#2 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów
  • Dołączył: 06-07-2006
  • Skąd: Łódź
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 18 sierpień 2006 - 15:57

Jaki to laptop ? (firma) I czym sterujesz bo rozumiem ze zacina ci się kursor myszki.

Powiem ci tak ja mam Della i czasem kursor ucieka w lewo u mnie to wina Touchpada. Jeżeli korzystasz z touchpada to spróbuj zwiększyć czułość.

 


#3 Guest_sunnychris_*

Guest_sunnychris_*
  • Dołączył: 01-01-1970

Napisany 18 sierpień 2006 - 18:16

Acer Aspire 1642WLMi... uzywam trackball'a Logitech. Problem pojawia sie w momencie uruchamiania np. outlooka... przez kilka sec komputer sie zachowuje tak jakbym uzywal P 90Mhz. Wczesniej tego problemu nie bylo... mimo ze mialem duzo bardziej zasmiecony system itp.

#4 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów
  • Dołączył: 06-07-2006
  • Skąd: Łódź
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 18 sierpień 2006 - 18:48

Czyli sterujesz urządzeniem zewnętrznym podłączonym zapewne pod USB . Zobacz taki manewr. Odłącz tego trackballa i zobacz sterowanie samym laptopem . I czy będzie tak samo?

Czyli rozumiem że przy uruchomieniu czegoś jak by go przymulało laptopa?

 


#5 Guest_sunnychris_*

Guest_sunnychris_*
  • Dołączył: 01-01-1970

Napisany 18 sierpień 2006 - 19:53

po odlaczeniu trackballa od USB wciaz to samo.... poprostu komputer mam "zmulony" a normalnie go do pradu podlaczylem... nie oszczedzam i nie uzywam LPG ;-) powinien smigac. Chyba zainstaluje jeszcze raz XP z mojej EHHEEMM plytki ;-) i dam sobie spokoj z tym oryginalem na ukrytej partycji..... :mad:

#6 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów
  • Dołączył: 06-07-2006
  • Skąd: Łódź
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 18 sierpień 2006 - 19:58

A format C nie robiłeś? jak nie to 100% wina systemu winda już taka jest . Polecam linuxa warto zobaczyć

 


#7 Guest_sunnychris_*

Guest_sunnychris_*
  • Dołączył: 01-01-1970

Napisany 18 sierpień 2006 - 20:20

nie robilem... wlaczylem "restore system" tylko :) kopie instalki ( oryginalu ) mam tylko na dysku jakos

#8 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 29 sierpień 2006 - 22:44

jak robisz kopie systemu i ją pooźniej instalujesz to moze się zawsze coś spierniczyc....

podziel sobie dyski zgraj potzrebne pliki dokumenty i informacje
i obowiązkowo
format c
a potem już tylko instalaka systemu z |"oryginalnej " płyty i powinno działac
nigdy nie robiłe także kopiowałem system czy jais tam bekap
format najlepiej wyczyści a ponowna instalaka powinna załatwic
wszystko.
pozdr
:mrgreen:

#9 OFFLINE   GAWOR

GAWOR
  • 702 postów
  • Dołączył: 10-05-2006

Napisany 29 sierpień 2006 - 22:49

jak robisz kopie systemu i ją pooźniej instalujesz to moze się zawsze coś spierniczyc....

podziel sobie dyski zgraj potzrebne pliki dokumenty i informacje
i obowiązkowo
format c
a potem już tylko instalaka systemu z |"oryginalnej " płyty i powinno działac
nigdy nie robiłe także kopiowałem system czy jais tam bekap
format najlepiej wyczyści a ponowna instalaka powinna załatwic
wszystko.
pozdr
:mrgreen:


Niby tak, ale....nie do końca
Tzw płytki Restor mają generalnie to do siebie, że szykuja komputer od podstaw... czyli: format dysku, ustawienia partycji, instalacja OSu i sterów.
Nie wiem jak Acer, ale IBM ma np. do tego specjalną ukryta partycję.

#10 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 29 sierpień 2006 - 22:56

no i tam zapisuje wszystkie info
i moze sbyc tak że przy ponownym instalowaniu odwołuje się do czegośc lub jakiego s programu czy biblioteki i wtedy systemm sie sypie tzn niby działa ale jakios dziwnie i cos się zawsze pierniczy
nie mam laptopa
ale

w normalnym pc nigdy nie robie pzreinsatlwoania systemu czy jakiś innych gimnastyk...
format i hej od nowa
schodzi dłuzej ale jest pewniej
:mrgreen: