kolo zamachowe
Napisany 16 lutego 2007 - 11:58
chodzi mi o obnizenie masy kola a z dwumasowym to problem wiem mysle nad jakims zwyklym,
www.s-t-s.pl Tuning, drifting, motoryzacja
www.szkoladriftu.pl
www.driftingo.pl Najwiekszy w Europie portal o drifcie
Napisany 17 lutego 2007 - 13:12
Napisany 14 listopada 2008 - 19:54
Napisany 19 listopada 2008 - 18:04
Napisany 19 listopada 2008 - 21:21
czy jest ktoś co kombinował z kołem zamachowym ??
oczywiście kolega Ilku, szukajcie info wiadomo gdzie a znajdziecie.
Napisany 19 listopada 2008 - 21:25
czy jest ktoś co kombinował z kołem zamachowym ??
oczywiście kolega Ilku, szukajcie info wiadomo gdzie a znajdziecie.
podaj linka a nie szyfrem piszesz, nie kazdy wie gdzie ilka zlapac :razz:
Napisany 20 listopada 2008 - 09:55
podaj linka a nie szyfrem piszesz, nie kazdy wie gdzie ilka zlapac :razz:
nie Ilka złapać tylko jego posty w tej sprawie; jak każdemu zacznie tłumaczyć na pw o co biega z odchudzonym kołem to mnie chyba zastrzeli

a linka z premedytacją nie podaję, pamiętam co jednego kolegę tutaj spotkało za wklejenie takiego pomocnego linka :mrgreen:
Napisany 20 listopada 2008 - 10:08
a linka z premedytacją nie podaję, pamiętam co jednego kolegę tutaj spotkało za wklejenie takiego pomocnego linka
stare czasy ktore nigdy nie wroca...na szczescie
Napisany 20 listopada 2008 - 13:46
Ja nie montowalem, ale kolega ma u siebie w Vectrze 3.0 - kreci sie szybciej, szczegolnie z niskich obrotow i szybciej spada z wysokich. Nie ma tej bezwladnosci po gwaltownym wcisnieciu gazu.
Postaram sie dowiedziec gdzie to robil i jak robil.
Mala ciekawostka. GM montowal tak potezne kolo (nawet 15kg) do V6, bo silnik ten jest stosowany na calym swiecie i zeby spelnic wszelkie wymogi, w niektorych miejscach pracuja one w okolicach 400 obrotow na biegu jalowym!!
W Europie tego sie nie robi wiec mozna zdjac dosc sporo (wiele firm zdejmuje nawet z 9-10kg)
Nigdy tego nie robilem praktycznie, ale wydaje mi sie, ze zdejmowanie materialu maszynowo ze standardowego kola nie da takich rezultatow jak kupno odchudzonego kola, a nieumiejetne zdejmowanie moze owocowac uszkodzeniem silnika (np niektorzy wierca otwory w kole).
Z tego co wiem, to lekkie kola robi sie z materialu "przestrzennego", cos jakby podwojna tarcza hamulcowa, czyli kolo ma swoje wymiary, ale w srodku jest prawie puste i ma jedynie zeberka ktore trzymaja obie strony.
W UK takie kolo kosztuje kolo 300 Funtow.
Napisany 25 listopada 2008 - 02:06
za te pieniadzie mozna miec uzywke cala skrzynie, sprzeglo itd...
ja chyba zaryzykuje, i bede rzezbil cos z oryginalnego kola

Napisany 25 listopada 2008 - 09:22
za te pieniadzie mozna miec uzywke cala skrzynie, sprzeglo itd...
ja chyba zaryzykuje, i bede rzezbil cos z oryginalnego kola
jak chcesz to mam dwumasowke na zbyciu do V
Napisany 12 stycznia 2010 - 11:43
http://www.vtuning.com/kolo.html
To jak to w koncu warto odchudzac?
Napisany 14 stycznia 2010 - 11:38
Napisany 14 stycznia 2010 - 12:40
Wcale (przy zachowaniu tego samego stylu jazdy).Mam pytanie odnośnie spalania. Zakładając, że odchudze koło o ok 30% i jeżdżę głównie po mieście to jak zmieni się spalanie?
Na spalanie ma wpływ masa prawej stopy a nie koła zamachowego

Napisany 14 stycznia 2010 - 22:57
Wcale (przy zachowaniu tego samego stylu jazdy).
Na spalanie ma wpływ masa prawej stopy a nie koła zamachowego
oj, i tu bardzo sie kolega myli.
zgodnie z treścią mondrego artykułu zaraz po odchudzeniu wystąpią zwiększone wibracje zespołu napędowego, a to jak powszechnie wiadomo spowoduje szereg katastrofalnych następstw. Przede wszystkim od w/w wibracji zatrzęsie się przerażony ecu który zacznie cyklicznie zwiększać dawkę i wydłużać czas wtrysku. Potem wtryski zaczną pracować w czasie ciągłym, przelewając okrutnie nawet po wyłącznieu zasilania. Na koniec od rosnących wibracji powykręcają się świece i nadwyżki paliwa zaczną opuszczać komorę zanim dojdzie do zapłonu. Spowoduje to, jak wiadomo, częste w omegach wycieki z pod dekli i przy okazji zwiększone spalanie, dochodzące nawet do 30l/100km.
trzeba o tym pamiętać zanim zacznie sie odchudzać koła...
Napisany 15 stycznia 2010 - 01:06

link: http://www.youtube.c...u/2/r1F03IT-ujU
spalanie bylo zawsze ponizej 10l/100 (w granicach przewaznie okolo 9-9,5/100km dodam ze to wszystko w dodatku na krotkiej skrzyni

Napisany 15 stycznia 2010 - 09:08
oj, i tu bardzo sie kolega myli.
zgodnie z treścią mondrego artykułu zaraz po odchudzeniu wystąpią zwiększone wibracje zespołu napędowego, a to jak powszechnie wiadomo spowoduje szereg katastrofalnych następstw. Przede wszystkim od w/w wibracji zatrzęsie się przerażony ecu który zacznie cyklicznie zwiększać dawkę i wydłużać czas wtrysku. Potem wtryski zaczną pracować w czasie ciągłym, przelewając okrutnie nawet po wyłącznieu zasilania. Na koniec od rosnących wibracji powykręcają się świece i nadwyżki paliwa zaczną opuszczać komorę zanim dojdzie do zapłonu. Spowoduje to, jak wiadomo, częste w omegach wycieki z pod dekli i przy okazji zwiększone spalanie, dochodzące nawet do 30l/100km.
trzeba o tym pamiętać zanim zacznie sie odchudzać koła...
Daj mi namiar na swojego dilera :jump:

Napisany 15 stycznia 2010 - 22:06
Daj mi namiar na swojego dilera
nie chciałem być pierwszy

ciągle jeszcze mam nadzieję że to był tylko joke 7gsi...
Napisany 15 stycznia 2010 - 23:33
ciągle jeszcze mam nadzieję że to był tylko joke 7gsi...
naprawdę muszę tłumaczyć, że to joke?

...ciągle jeszcze mam nadzieję, że nie muszę