Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

LCD w Omega B 94 2.5TD

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   luk99

luk99
  • 8 postów

Napisany 12 grudnia 2006 - 22:27

Witam wszystkich.

Mam takie pytanko, szukałem troche na forum tematow dot. LCD głownie pytano jak właczyc RDS itd.

Moj problem polega na tym ze kupiłem samochod bez radia oryginalnego i mam kostke ISO + jeszcze jedna wtyczka jakas.

Po podlaczeniu nie oryginalnego radia musialem uciac kabel od elektrycznej anteny bo licznik predkosci nic nie wskazywal, ale sprawa aktualnie wyglada tak.....
radio chodzi super....a na wyswitlaczu LCD na kokpicie mam brak jakiegokolwiek podswietlenia.
Widac na nim oczywiscie pod kątem ze pokazuje godzine, temp brak, i chyba date.

Teraz pytanie :) jak wlaczyc to podswietlenie LCD ? jakis wtyk, kabel itp , poki co podaruje sobie RDS :) z opisu elektron ciezko mi co kolwiek wywnioskowac :)

Dzieki i pozdrawiam. Dodany obrazek

#2 OFFLINE   LYSYPL

LYSYPL

Użytkownik

• 33 postów

Napisany 14 grudnia 2006 - 21:34

Jak obciales kabel od elektrycznej anteny to wlasnie dlatego zgaslo Ci podswietlenie a tak na marginesie to z pinu odpowiedzialnego za automatyczna antene wychodza 2 kable (we wtyczce auta) jeden odpowiada za podswietlenie a drugi za A.A. i przy okazji za wzmacniacz antenowy tak wiec bedziesz mial gorszy odbior - cwiczylem to we wtorek akurat wiec wiem - kable wychodzace to czerwony z bialym paskiem i czerwony z bodajze brazowym ale lapy obciac sobie nie dam (kolory z mojej z 95 roku) i nie pamietam ktory odpowiada za co w kazdym bac razie jeden odlaczylem (od podswietlenia LCD od A.A. zostal bo z niego steruje tez wzmacniacz do suba) tylko w taki sposob zeby mozna bylo go zacisnasc na nowo jesli by trzeba bylo
I jeszcze jedno po odcieciu kabla od AA podswietlenie powinno zapalic sie po wlaczeniu zaplonu jest tak?
I przy okazji jakie masz radyjko teraz bo byc moze ze o RDS na pokladowym LCD musisz zapomniec.
PZDR!
[you:cdb8bc9ee2] - life is brutal i full of zasadzkas. ;)

#3 OFFLINE   luk99

luk99
  • 8 postów

Napisany 14 grudnia 2006 - 21:47

Jak ten kabel od antent elek. był podlaczony :) to nie chodził ani wyswietlacz ani predkosciomierz :) ktos mial identyczny objaw na forum.
Radio to chyba medion czy jakos tak mp3 :D aby tylko bylo.

Wydaje mi sie ze gdzies musi byc podlaczenie wzbudzenie +12v na wyswietlacz po wlaczeniu radia, tylko ze z kablami od radia to nie problem znajdzie sie....ale ktory to wtyk na kostce ISO badz tej jeszcze jednej chyba taka jak na dole

bo na miejszym wtyku w astrze i corsa podlacza sie pod nr 6 (oswietlenie) wg. tego
http://elektron.pol....le/opeldisp.htm Dodany obrazek

#4 OFFLINE   LYSYPL

LYSYPL

Użytkownik

• 33 postów

Napisany 14 grudnia 2006 - 22:11

Pod 6 podpiete jest podswietlenie ale radia - chodzi o to ze jak wlaczysz sobie swiatla w nocy to zebys nie szukal wlacznika to podswetla sie on w radiu wraz ze swiatlami a w niektorych radiach dziala nawet regulacja jasnosci podswietlenia wraz z zegarami.
A co do podswietlenia wyswietlacza to powinno byc sterowane z pinu (5) od A.A. bo jesli wlaczasz radio to podaje ono 12V na A.A. i przy okazji na podswietlenie wyswietlacza lecz przy nie oryginalnym radiu zapala sie podswietlenie i znika data i nic sie tam nie pojawia. Poniewaz na magistrali I2C nie ma zadnych danych a wyswietlacz na nie czeka.
Nia napisales czy podswietla sie LCD przy wlaczonym zaplonie jesli sie zapala to wszystko ok, i ogolnie po co Ci ma swiecic wyswietlacz jak wlaczysz samo radio jak na nim zadnych istotnych informacji co do odbioru radia nie ma. A z linku ktory podales to w oplu A.A powinno byc czerwono-bialy wiec ten drugi czerwono-jakis tam jest od wyswietlacza.
I pisalem juz ze jesli odlaczysz A.A to nie bedzie dzialal wzmacniacz antenowy a co za tym idzie kiepski odbior sie klania.
Widac cos u Ciebie w radiu jest nie tak - masz w nim kostke iso oryginlanie wmontowana w radio, czy przelotke na kablach? A jesli na kablach to czy byla w zestawie czy dokupowales?
I jak tez pisales wczesniej ta trzecia kostka jest do obslugi wyswietlacza, jest to szyna I2C sa tam 4 kable do wyswietlacza SDA, SCL, MRQ i GND (masa) ale one nie maja wplywu na to czy wyswietlacz bedzie swiecil

#5 OFFLINE   luk99

luk99
  • 8 postów

Napisany 14 grudnia 2006 - 22:45

Do radia podlaczylem standardowa kostke ISO (zasialajaca i glosniki). wtyki w oplu i wtyki wychodze z radia (w zestawie były)
Wyswietlacz nie załączał sie cały czas wczesniej i teraz.
Ta wtyczka dodatkowa wisi sobie porostu nigdzie nie podlaczona

Ok popatrze w weekend :D co i jak moze cos sie uda.... albo moze zaróweczki sie przepalilły ?
tylko jak to wymotnowac :)

#6 OFFLINE   LYSYPL

LYSYPL

Użytkownik

• 33 postów

Napisany 14 grudnia 2006 - 23:11

Ncisnij ktorys z przyciskow nad wyswietlaczem nie pamietam ktory i powinno zapalic sie podswietlenie - jesli tak sie stanie to podswietlenie jest ok jesli nie to zarowki padly
Jesli nie pokazuje Ci temperatury tylko kreski to prawdopodobnie padl Ci czujnik albo go zgubiles - znajduje sie on na spodzie przy koncu zderzaka po stronie kierowcy prostopadle do ziemi jest wciskany od wewnatrz , mniej wiecej tak jak prawa kratka wlotu w zderzaku
Pozdrawiam Dodany obrazek Dodany obrazek

#7 OFFLINE   luk99

luk99
  • 8 postów

Napisany 15 grudnia 2006 - 15:21

Ok dzieki za pomoc :)

wyswietlacz sie jakos skomplikowanie wykreca ? bo nawet nie sprawdzalem

#8 OFFLINE   LYSYPL

LYSYPL

Użytkownik

• 33 postów

Napisany 15 grudnia 2006 - 15:45

Pytałes jak wymontowac wyswietlacz jak padly zarowki - http://forum.omegakl...thread.php?t=52 tutaj jest opisane jak zdemontowac deske rozdzielcza i przy okazji LCD
Daj znac jakie postepy.
PZDR!

#9 OFFLINE   luk99

luk99
  • 8 postów

Napisany 15 grudnia 2006 - 16:12

Jak sie uda zrobic :D mam nadzieje to odpisze....poki co ciezko za to sie zabrac..

Tak czy inaczej jeszcze raz dzieki i pozdro