Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ogromne spalanie


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
133 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   andros84

andros84
  • 292 postów
  • Dołączył: 14-09-2006
  • Skąd: Siedlce

Napisany 19 sierpień 2008 - 12:15

Witam. Mam problem ze spalaniem w mojej Omedze. Mam instalacje II generacji. Wczesniej paliła średnio ok 13-14 litrów.jezdze dynamicznie. Gazownik stwierdził że była srednio ustawiona i niby ustawił mi lepiej. Tyle że spalanie wzrosło do około 20litrów!!
Najgorsze jest to że nie można teraz tego ustawic. Bylem z tym u dwóch gazowników i dalej to samo. Co moze byc przyczyną? Mialem padnięty czujnik położenia wałków rozrządu. Myslalem że to przez to.Wymienilem i nadal pali duzo. Błędów na kompie nie wykazuje. Ma ktoś jakis pomysł co to może byc? Moze uda sie zrobic samemu. Jak nie to oddam go na dzionek do gazowników,niech sprawdzają. Dodam że spalania na benzynie nie sprawdzalem

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

    Wujek Dobra Rada

  • 8617 postów
  • Dołączył: 14-04-2007
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 sierpień 2008 - 13:13

To sprawdź na benzynie najpierw, ale uważam, że powinieneś egzekwować od gazownika by wrócił do tego co było oraz zmienić gazownika



 


#3 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3552 postów
  • Dołączył: 05-12-2006
  • Skąd: Przeworsk
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 sierpień 2008 - 13:38

najczesciej jak gazownik nie moze dac sobie rady z ustawieniem to odpina sonde od centralki gazowej co w II gen jest pomylka i odczuwalne jest to na stacji gazowej
Mogl tez recznie przestawic kat otwarcia i zamkniecia silnika krokowego

Napisz jaka masz centralke gazowa to bedzie latwiej cos doradzic
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#4 OFFLINE   andros84

andros84
  • 292 postów
  • Dołączył: 14-09-2006
  • Skąd: Siedlce

Napisany 19 sierpień 2008 - 14:11

Sterownik Bingo. Parownik Lovato. II generacja

#5 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3552 postów
  • Dołączył: 05-12-2006
  • Skąd: Przeworsk
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 sierpień 2008 - 20:34

bingo to przyzwoita centralka - wiec albo cos z sonda albo przestawil katy otwierania krokowego gazu
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#6 OFFLINE   czesiek

czesiek

    nagadałem się

  • 2992 postów
  • Dołączył: 23-08-2007
  • Skąd: Bydgoszcz
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 25 sierpień 2008 - 18:48

To ja się podłączę do tematu -to przestawienie kątów otwierania krokowego, czy to jest "Zaawansowane ustawienia pracy silnika krokowego" w ustawieniach centralki?

Pozdrawiam.

#7 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3552 postów
  • Dołączył: 05-12-2006
  • Skąd: Przeworsk
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 sierpień 2008 - 21:44

Czesiek - jesli chodzi o katy otwarcia i zamkniecia attuatora (czyli naszego silnika krokowego gazu) to w wiekszosci instalek dojscie do zmiany tych parametrow nie jest w ustawieniach zaawansowane. genralnie szukasz okna w kotrym sa podane katy otwarcia i zamkniecia ( w niektorych instalkach sa jeszcze osobne dla duzego obciazenia silnika czy dla funkcji cut-off itp. )
Np w moich ulubionych II gen:
bingo - programowanie
autronic - parametry
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#8 OFFLINE   andros84

andros84
  • 292 postów
  • Dołączył: 14-09-2006
  • Skąd: Siedlce

Napisany 03 wrzesień 2008 - 13:22

Po wymianie parownika nadal pali ogromne ilości. ok 20l gazu na 100km. Teraz wyjeli mi krokowca od gazu i wstawili rurke z pokrętłem.mam sprawdzac jak bedzie teraz.
Mam pytanie. Jak na benzynie odłącze przepływomierz to czuc lekką różnice,tzn silnik jakby sie przyduszał. Obroty spadają i jakby sie dusił. Jak podlącze to wsio jest ok. A na gazie czy jest podłączony czy odłączony to nie ma różnicy. Tak powinno byc? Moze mi sie juz przepływka kończy? Ostatnio z 3 razy bywalo tak że obroty sie zawieszały na ponad 2tyś. Czy to moze byc to? Jak sprawdzić czy to przepływka? Bo z tego co wyczytalem to jesli przepływka jest walnięta to i bedzie sporo wiecej palił.Mam racje?

#9 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 03 wrzesień 2008 - 13:25

Po wymianie parownika nadal pali ogromne ilości. ok 20l gazu na 100km. Teraz wyjeli mi krokowca od gazu i wstawili rurke z pokrętłem.mam sprawdzac jak bedzie teraz.
Mam pytanie. Jak na benzynie odłącze przepływomierz to czuc lekką różnice,tzn silnik jakby sie przyduszał. Obroty spadają i jakby sie dusił. Jak podlącze to wsio jest ok. A na gazie czy jest podłączony czy odłączony to nie ma różnicy. Tak powinno byc? Moze mi sie juz przepływka kończy? Ostatnio z 3 razy bywalo tak że obroty sie zawieszały na ponad 2tyś. Czy to moze byc to? Jak sprawdzić czy to przepływka? Bo z tego co wyczytalem to jesli przepływka jest walnięta to i bedzie sporo wiecej palił.Mam racje?



przy II generacji przeplywka nie ma zadnego wplywu.




 


#10 OFFLINE   andros84

andros84
  • 292 postów
  • Dołączył: 14-09-2006
  • Skąd: Siedlce

Napisany 03 wrzesień 2008 - 13:31

aha,nie wiedzialem. A jeśli teraz nadal bedzie mi palił kosmiczne ilości to gdzie moge szukac przyczyny? Ma ktoś jakiś pomysł? Ba gazownicy juz nie mają:/

#11 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 03 wrzesień 2008 - 13:34

aha,nie wiedzialem. A jeśli teraz nadal bedzie mi palił kosmiczne ilości to gdzie moge szukac przyczyny? Ma ktoś jakiś pomysł? Ba gazownicy juz nie mają:/


sprawdz najpierw jakie ma spalanie benzyny




 


#12 OFFLINE   andros84

andros84
  • 292 postów
  • Dołączył: 14-09-2006
  • Skąd: Siedlce

Napisany 03 wrzesień 2008 - 14:54

czy komputer pokładowy bedzie pokazywal realne spalanie na benzynie? nawet jesli jest coś nie tak to czy wykaże na kompie wieksze średnie spalanie?

#13 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

    VECTRAIrmscher1,9150+chip

  • 1758 postów
  • Dołączył: 27-07-2007
  • Skąd: zyyy...no wiecie już skąd
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 wrzesień 2008 - 16:02

czy komputer pokładowy bedzie pokazywal realne spalanie na benzynie?

nie najlepiej zatankować pełny baniak przejechać 100km i dolać w tedy będziesz pewien a co do lpg to też nie sugeruj się wskazaniami kompa tylko przelicz na km bo może nie potrzebnie dusisz gaziarzy

#14 OFFLINE   andros84

andros84
  • 292 postów
  • Dołączył: 14-09-2006
  • Skąd: Siedlce

Napisany 03 wrzesień 2008 - 17:37

nie no.ja na gazie nie patrze na kompa.tylko gaz na full i potem znowu.a jesli na 30 litrach robie 150km:/...

#15 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

    VECTRAIrmscher1,9150+chip

  • 1758 postów
  • Dołączył: 27-07-2007
  • Skąd: zyyy...no wiecie już skąd
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 wrzesień 2008 - 17:46

a jesli na 30 litrach robie 150km:/...

to zrób najpierw jak pisał beast, jak będzie przyzwoicie to zmień gaziarza bo pewnie źle podłączyli instalkę albo nie umieją jej skonfigurować a jak beny też bedzie dużo spalał to na Techa i sprawdź parametry podczas pracy silnika bo przyczyn może być wiele

#16 OFFLINE   andros84

andros84
  • 292 postów
  • Dołączył: 14-09-2006
  • Skąd: Siedlce

Napisany 03 wrzesień 2008 - 18:45

Ona była podłączona ok,a po regulacji tak sie stało.nie umieją teraz tego nastawic. U teraźniejszego gaziarza jak stał samochód to podlączyli techa(jest tam także serwis-specjalizacja Opla) i wprowadzali ustawienia fabryczne. Faktycznie chodził lepiej ale nadal te spalanie... Nie wiedzą co to może być,bo komputery pokazują wszystko idealnie:/

#17 OFFLINE   andros84

andros84
  • 292 postów
  • Dołączył: 14-09-2006
  • Skąd: Siedlce

Napisany 03 wrzesień 2008 - 19:16

Ma ktoś sposób aby sprawdzic spalanie benzyny bez zalewania pod korek? mam w zbiorniku ponad 20 litrów. Wiec zalanie go do pełna to ok 250zł. a Teraz takiej kasy niebardzo moge wydac:/

#18 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 03 wrzesień 2008 - 19:23

Ma ktoś sposób aby sprawdzic spalanie benzyny bez zalewania pod korek? mam w zbiorniku ponad 20 litrów. Wiec zalanie go do pełna to ok 250zł. a Teraz takiej kasy niebardzo moge wydac:/



jest. zalewasz 10 litrow w banke, zbiornik wyjezdzasz do sucha, jak stanie zalewasz te 10 litrow kasujesz licznik, i znow wyjezdzasz do sucha. (oczywiscie musisz pamietac o zalaniu w banke) dostajesz info ile km mozesz zrobic na 10 litrach co latwo mozna przeliczyc na spalanie w litrach na 100 km.




 


#19 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3116 postów
  • Dołączył: 02-07-2006
  • Skąd: PODKARPACIE
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 wrzesień 2008 - 20:34

est. zalewasz 10 litrow w banke, zbiornik wyjezdzasz do sucha, jak stanie zalewasz te 10 litrow kasujesz licznik, i znow wyjezdzasz do sucha. (oczywiscie musisz pamietac o zalaniu w banke) dostajesz info ile km mozesz zrobic na 10 litrach co latwo mozna przeliczyc na spalanie w litrach na 100 km.

Beast a nie zatrze w ten sposob pompy ??

#20 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 03 wrzesień 2008 - 20:36

est. zalewasz 10 litrow w banke, zbiornik wyjezdzasz do sucha, jak stanie zalewasz te 10 litrow kasujesz licznik, i znow wyjezdzasz do sucha. (oczywiscie musisz pamietac o zalaniu w banke) dostajesz info ile km mozesz zrobic na 10 litrach co latwo mozna przeliczyc na spalanie w litrach na 100 km.

Beast a nie zatrze w ten sposob pompy ??



ryzyko jest ale jednorazowo nic sie nie powinno stac.