Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

3.2 rozrząd wydaje dźwięki


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   szyki

szyki
  • 120 postów
  • Dołączył: 09-09-2009
  • Skąd: poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 05 kwiecień 2020 - 21:53

Rok: 2001
Silnik: 3.2

Dzień dobry Szanownym Forumowiczom.

Skończyłem składać silnik.
Masa nowych elementów. Głowice sprawdzone, blok regenerowany.

Jednak chwilę po odpaleniu z okolic rozrządu zaczyna dochodzić dźwięk.
Takie jakby skrzypienie, trochę trzeszczenie, świergot.
Dźwięki ustają jak motor porządnie się rozgrzeje.

Rozrząd ustawiony idealnie.
Silnik pali na dotyk. Chodzi przepięknie. Ma moc.

Pytanie, czy takie dźwięki mają prawo się wydobywać z uwagi np. na układający się rozrząd, czy coś?
Czy jednak mogą wynikać z tego, że za mocno dociągnąłem którąś z rolek i pasek wydaje dźwięki, bo ledwo wytrzymuje?

Jakie są Wasze doświadczenia?

Dziękuję i pozdrawiam,
Szymon.



#2 OFFLINE   adam7213

adam7213
  • 121 postów
  • Dołączył: 27-06-2012
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 06 kwiecień 2020 - 21:16

Może byc za mocno pasek, kolega tak miał, co prawda w innym silniku.

Poluzował troszke i cisza.



#3 OFFLINE   szyki

szyki
  • 120 postów
  • Dołączył: 09-09-2009
  • Skąd: poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 kwiecień 2020 - 11:14

Dzięki Adam.

Poluzowałem pasek na tyle, na ile zdrowy rozsądek i znaki pozwoliły ale objaw nie ustał.

Silnik pracuje przepięknie. Tylko w małą chwilę po odpaleniu zimnego takie dziwne jakby świerszczenie zaczyna się wydobywać z okolic rozrządu.

Rorząd Continentala. Kompletny ze wszystkimi rolkami. Kupiony w hurtowni, stąd zakładam odważnie, że to oryginał.

No nic, póki co docieram praktycznie nowy silnik i obserwuję.

 

Dziękuję.



#4 OFFLINE   Adam10

Adam10

    Everybody lies

  • 7753 postów
  • Dołączył: 15-09-2009
  • Skąd: Gdańsk, Kiełpino Górne
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 kwiecień 2020 - 20:24

możliwe że któraś rolka jest po prostu wadliwa, ale pasek nie układa się dobrze w rolkach



#5 OFFLINE   MrChrysler

MrChrysler
  • 325 postów
  • Dołączył: 05-12-2010

Napisany 01 maj 2020 - 11:17

Przecież pasek ma napinacz, ustawiłeś według instrukcji czy na "oko"? Zdejmij pasek alternatora, odpal aby mieć pewność.

#6 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 634 postów
  • Dołączył: 22-08-2006
  • Skąd: Brodnica
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 07 maj 2020 - 09:43

W mojej 3.2 po zrobieniu UPG też "miauczało" spod machy. Po rozgrzaniu było OK ... objaw ustąpił po jakimś czasie.


Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB

Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"


#7 OFFLINE   szyki

szyki
  • 120 postów
  • Dołączył: 09-09-2009
  • Skąd: poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 25 maj 2020 - 12:50

Przecież pasek ma napinacz, ustawiłeś według instrukcji czy na "oko"? Zdejmij pasek alternatora, odpal aby mieć pewność.

Dwustopniowo wedle instrukcji.

Jest idealnie na znakach, więc na logikę powinien być ustawiony dobrze.

Napinacz ustawiony dokładnie tak, jak być powinien.

 

Póki co zrobiłem 3,5 tyś. km. Dźwięk nie ustał ale motor ma moc.

 

W mojej 3.2 po zrobieniu UPG też "miauczało" spod machy. Po rozgrzaniu było OK ... objaw ustąpił po jakimś czasie.

Tak, jak się rozgrzeje jest lepiej. Czasem zupełnie go nie słychać, czasem bardzo delikatnie.

Mam nadzieję, że nie jestem zbyt odważny w stwierdzeniu, że to poprostu słaba kultura pracy rozrządu. może być też któraś rolka. pozyjemy, zobaczymy. najwyżej dla bezpieczeństwa wymienie rozrząd znacznie wcześniej, niż ustawa przewiduje.

 

Dzięki Wszystkim za pomoc.



#8 OFFLINE   MrChrysler

MrChrysler
  • 325 postów
  • Dołączył: 05-12-2010

Napisany 11 czerwiec 2020 - 11:27

Zdejmij pasek alternatora i odpal. Jeśli dźwięk ustanie to wiesz że to nie rozrząd. 13 nasadka, 5min roboty.

#9 OFFLINE   szyki

szyki
  • 120 postów
  • Dołączył: 09-09-2009
  • Skąd: poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 06 lipiec 2020 - 18:28

Dziękuję wszystkim za pomoc. To był rozrząd. Z czasem świergotanie nie ustawało nawet po rozgrzaniu motoru. Co ciekawe, hałasował rozrząd Contitecha. Prawidłowo dobrany po numerze silnika. Do tego kupiony w hurtowni, nie u Józka w internetach... Któregoś dnia wnerwiłem się i kupiłem drugi, SKF. Co ciekawe, dał się jeszcze łatwiej ustawić, tzn końcowe naciągnie było tylko kosmetyczne i chodzi cichutko, jak powinien.