Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Błedy P0170, P0140 a tuleja pod sondę


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   sp200

sp200
  • 127 postów
  • Dołączył: 03-01-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 29 styczeń 2018 - 18:39

Rok:2003
Silnik: 2.2 16v

 

Czołem. Po sprawdzeniu opcomem mam 2 następujące błędy:

0170-Lean Exhaust

0140-O2 Sensor 2 Incorrect Signal

 

Podejrzewam że to przez Lpg, ewentualnie przez zużyty katalizator. Czy tuleja redukcyjna do założona do sondy lambda nr 2 załatwi sprawę?





#2 OFFLINE   szostak

szostak
  • 65 postów
  • Dołączył: 11-06-2017
  • Skąd: Wodzisław Śląski
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 30 styczeń 2018 - 01:30

Ja bym sprawdził najpierw oporność grzałki na sondzie a potem napięcia.

#3 OFFLINE   sp200

sp200
  • 127 postów
  • Dołączył: 03-01-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 30 styczeń 2018 - 10:22

Jakie powinny być wartości?



#4 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1207 postów
  • Dołączył: 08-05-2014
  • Skąd: Sosnowiec
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 30 styczeń 2018 - 13:36

0170 masz od składu mieszanki a 0140 ze druga sonda pada a nie jej grzałka. Może to być kwestia regulacji LPG

#5 OFFLINE   sp200

sp200
  • 127 postów
  • Dołączył: 03-01-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 31 styczeń 2018 - 19:44

Co to znaczy że sonda "pada"? Jej wartości płynnie się zmieniają(podglądałem w Op-comie) i nie przycina się. Lpg jest raczej prawidłowo wyregulowane(mapy gazu i benzyny się pokrywają).



#6 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1207 postów
  • Dołączył: 08-05-2014
  • Skąd: Sosnowiec
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 31 styczeń 2018 - 23:14

Skoro jesteś pewny ze sonda jest ok to przyjrzalbym się przeplywce i sprawdził czy nie łapie gdzieś lewego powietrza, układ wydechowy (od kolektora do pierwszych tłumików masz szczelny?

#7 OFFLINE   sp200

sp200
  • 127 postów
  • Dołączył: 03-01-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 31 styczeń 2018 - 23:25

Przepływka raczej szczelna, to samo wydech, ale sprawdzę to jeszcze. Takie objawy może dawać zużyty katalizator?



#8 OFFLINE   Arthuros

Arthuros
  • 423 postów
  • Dołączył: 13-11-2010
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 05 luty 2018 - 15:28

W Vectrze 1.8 16V te błędy miałem od gazu. Zły skład mieszanki i druga sonda. Wystarczy wyłączyć gaz na 2 tygodnie i masz pewność. 



#9 OFFLINE   sp200

sp200
  • 127 postów
  • Dołączył: 03-01-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 09 luty 2018 - 01:12

Jak sobie z tym poradziłeś?



#10 OFFLINE   Arthuros

Arthuros
  • 423 postów
  • Dołączył: 13-11-2010
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 13 luty 2018 - 15:48

Najpierw wyłącz gaz, np przez wyjecie bezpiecznika. Musisz pojeździć trochę, nie dużo ale często lub jak masz czym to wykasuj błędy a potem pojeździj. Musisz się upewnić że jest ok. Potem regulacja mapy gazu. Jak wyskoczył błąd sądy lambda (tej drugiej) w vectrze to się zmartwiłem. Myślę - sonda do wymiany, ale po kasacji błędów i jeździe na benzynie było ok. SPRAWDŹ sam.