Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

zna się ktoś na starym sprzęcie grającym?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
17 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Dołączył: 14-03-2009
  • Skąd: RKR
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 listopad 2017 - 19:36

Wpadł mi w łapki stary gramofon Marantz model 6300 i dwa monitory Backes muller bm6. Pytanie czy to razem zagra czy potrzebuje jakieś wzmacniacze etc.
Nie mam przewody od tego ustrojstwa wiec nie bardzo mogę sprawdzić cokolwiek itu nasuwa się drugie pytanie, czy ktoś z tu obecnych dorabia taki kable, ew pomoże w znalezienie/nazwaniu podzespołow/wtyczek.
Jestem ciemny w tych gwiazdach. Ja się wychowałem na czinczach i dżekach nie wspominając o usb wiec ciężko mi to ogarnąć.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.



#2 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4784 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 03 listopad 2017 - 20:43

Z tego co wiem to jest deck,czyli wzmacniacz konieczny. Kultowego sprzęta dorwałeś,szanuj go



#3 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Dołączył: 14-03-2009
  • Skąd: RKR
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 listopad 2017 - 05:56

A coś byś polecił co pasowało by do zestawu, najlepiej cos z epoki.

#4 OFFLINE   SZAJBUS_SzeF

SZAJBUS_SzeF
  • 90 postów
  • Dołączył: 10-04-2017
  • Skąd: Lędziny
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 listopad 2017 - 08:50

Poszukaj w starych modelach Denona. To dobre sprzętu a ceny nie są zbyt wysokie. Dobierz odpowiedni model do mocy monitorów a będzie pan zadowolony.

#5 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4784 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 04 listopad 2017 - 18:26

najlepiej cos z epoki.

 

Lampowca ! Może nie do końca z epoki,ale jakość dźwięku :p  bajka



#6 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Dołączył: 14-03-2009
  • Skąd: RKR
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 listopad 2017 - 19:05

Chętnie ale cena poraża, 1000-1500 chciałbym się z całą inwestycją zamknąć.
Nie mam pojęcia czego szukać, co będzie odpowiednie do ww gratow.
Chciałbym coś z lat 70-80 ale to ciężki temat, w ostateczności zgodzę się na świeży lub nowy w przyzwoitej cenie. Na jakie parametry powinienem patrzeć, ew jakie powinien mieć wzmacniacz by dac sobie radę.

#7 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4784 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 04 listopad 2017 - 19:25

jakie parametry

Zniekształcenia,pasmo przenoszenia dźwięku, moc gra rolę drugoplanową no chyba że lubisz łomot :smiech:


Chciałbym coś z lat 70-80

Może warto poszukać po komisach,lombardach



#8 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Dołączył: 14-03-2009
  • Skąd: RKR
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 listopad 2017 - 20:46

Nie, nie lubię głośno, ma być nastrojowo. Z komisami ciekawy pomysł tylko by się na tym trochę znać by mi jakiegoś ruskiego szajsu nie wcisneli, ale faktycznie tam najszybciej.

#9 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4784 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 04 listopad 2017 - 20:51

Poczytaj trochę na forach,dowiedz się "co w trawie piszczy" i ruszaj na polowanie. Nie będzie łatwo przy ograniczonym budżecie,ale może się uda. Powodzenia :D



#10 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Dołączył: 14-03-2009
  • Skąd: RKR
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 listopad 2017 - 13:33

Marantz wyglada jak trzeba tylko czy te z mojego przydzialu cenowego dadza rade. Chodzi mi o wzmacniacz model 1090 lub amplituner model 1530.
Jak myślicie. Mi się wydaje, że jeśli kolumny sa aktywne/ze wzmacniaczami to nutę potrzeby już im jakiegoś mocnego wzmacniacza-dobrze to rozumuje czy nie bardzo mam rację.

#11 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4784 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 06 listopad 2017 - 18:18

dobrze to rozumuje

No masz rację,nie popatrzyłem,że toto jest aktywne  :omg: 



#12 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Dołączył: 14-03-2009
  • Skąd: RKR
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 listopad 2017 - 17:41

Szereg poszukiwań zakroiłem do amplitunera Marantza modele 1530 1550 2215 2226 lub coś podobnego. I teraz pytanie:

1. Gramofon ma kabel zakończony wtykiem męskim xlr 5P lub DIN-5- to zdaje się to samo tylko inaczej nazwane, chyba że tylko podobnie wygląda? Ww amplitunery posiadają wejścia 2rca/chinch- należy więc zastosować adapter xlr3p-2xchinch, czy tak jest zazwyczaj? Nie natrafiłem na model amplitunera w wejściem xlr co mnie bardzo dziwi.Czy zastosowania adaptera jest ok, czy to się sprawdzi?

2. Monitory mają wyjścia DIN-3/xlr żeńskie, czyli potrzebuję przewód  wtyk męski xlr 3p zakończony... no właśnie niczym? sam goły przewód wciśnięty w zaciski?Tak to ma wyglądać, czy to zgodne ze sztuką? Sądziłem, że tego typu praktyki stosuje się raczej w niskiej klasie sprzętu. Trudno znaleźć gotowy taki przewód, pewnie skupię się na stworzeniu.

Tylko czy to wszystko zadziała jak ja sobie to widzę?

pozdrawiam



#13 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4784 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 16 listopad 2017 - 21:33

to zdaje się to samo tylko inaczej nazwane,

To nie jest to samo. Przypuszczam ze gramofon ma DIN (normalne w tamtej epoce) czyli gniazdo niskopradowe. Zrobic /kupc przejsciowke DIN Cinch i po problemie.

pewnie skupię się na stworzeniu.

I to jest najlepsze rozwiazanie.



#14 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Dołączył: 14-03-2009
  • Skąd: RKR
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 listopad 2017 - 19:06

Amplituner już w domu, zdecydowałem się na Marantz 2226, gra świetnie a wygląda obłędnie, w stanie niemal kolekcjonerskim.. .ale nie o tym chciałem. Z podłączeniem gramofonu już wszystko wiem. Gorszy temat z monitorami, na ich obudowie mam mam wejście DIN na 3 piny- 3 piny to zazwyczaj trzy kable, amplituner natomiast ma wejście na dwa kable- nie bardzo wiem jak to pogodzić. Dla zobrazowania link https://www.altex.co...3P-P146809.aspxwtyk pasujący do monitora- a na drugim końcu potrzebuję tylko dwa kable bez żadnego złącza. Jak to zrobić, czy ze wtyku potrzebuję tylko dwa piny wykorzystać?



#15 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4784 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 26 listopad 2017 - 20:42

to zazwyczaj trzy kable

Nie koniecznie.  Link nie działa.



#16 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Dołączył: 14-03-2009
  • Skąd: RKR
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 listopad 2017 - 22:20

Pytanie za 100pkt. jak to podłączyć:

Din3 to monitor aktywny z osobnym zasilaniem 230v, wejście amplitunerze foto1 bez wtyków, który pin do czerwonego a który do czarnego?

Załączone pliki


Edytowany przez Tobiasz86, 27 listopad 2017 - 18:45.


#17 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4784 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 29 listopad 2017 - 18:57

W gniazdach DIN środkowy styk powinien być masą,czyli czarny. Który z pozostałych pinów jest podłączony można łatwo sprawdzić.



#18 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Dołączył: 14-03-2009
  • Skąd: RKR
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 grudzień 2017 - 18:13

Z zaczerpniętych informacji z różnych źródeł wnioskuje że nie da się sparowac moich grajkow z amplitunerem bez ingerencji w elektronikę (co stanowczo odpada) lub dokupienia jakiegoś ustrojstwa co występuje kolumny, kupiłem inne monitory marantza z lat 70. Gramofon aktualne jest na przeglądzie, powinien do mnie wrócić po świętach to się pochwalę zestawem.
Dzięki za pomoc.

Edit. Narazie bez kompozycji z powodu remontu salonu.

Załączone pliki


Edytowany przez Tobiasz86, 08 styczeń 2018 - 12:11.