Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

3.2 czujnik poziomu oleju


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   szyki

szyki
  • 109 postów
  • Dołączył: 09-09-2009
  • Skąd: poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 02 listopad 2017 - 12:22

Rok: 2001
Silnik: 3.2

 

Czołem.

Mam taki dziwny problem, który bardziej denerwuje, niż niepokoi.

 

Otóż, przy jeździe poza miastem co jakiś czas wyświetla mi się błąd poziomu oleju.

Sprawdzam ten olej bardziej, niż regularnie ale jego stan jest ok.

Fakt, że bagnet w mojej 3.2 jest chyba najdurniejszym bagnetem, jaki widziałem w motoryzacji. W każdej pozycji włożenia pokazuje coś innego.

Nauczyłem się już, jak go wpychać, okręcać i wyciągać, żeby to, co pokazuje było w miarę miarodajne.

 

Nie zmienia to faktu, że komunikat po chwili znowu wyskoczy.

 

Czy padający pomalu czujnik poziomu oleju może dawać takie objawy?

Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?

 

Silnik niedawno złożyłem po robieniu głowic, więc teoretycznie technicznie powinien być ok.

 

Dzięki za pomoc,

Szymon.

 





#2 OFFLINE   PiotrV6

PiotrV6
  • 54 postów
  • Dołączył: 18-08-2014

Napisany 02 listopad 2017 - 17:20

Wydaje mi się, że "fałki" tak mają i nic z tym nie zrobisz- Olej do max kreski i taki stan trzymać.



#3 OFFLINE   szyki

szyki
  • 109 postów
  • Dołączył: 09-09-2009
  • Skąd: poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 02 listopad 2017 - 18:07

o kurde, to gorzej, niż się spodziewałem.

 

oznacza to, że czujniki w tym modelu nie są jego mocną stroną?

oprócz regularnie wyświetlającego się po odpaleniu auta komunikatu o rzekomo niskim poziomie płynu chłodniczego mam teraz wyskakujący w trakcie jazdy komunikat o oleju.

 

serio, wymiana czujnika, czy inny magiczny zabieg nie pomoże?



#4 OFFLINE   szostak

szostak
  • 32 postów
  • Dołączył: 11-06-2017
  • Skąd: Wodzisław Śląski
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 02 listopad 2017 - 19:49

Ja bym najpierw podjechał sprawdzić ciśnienie oleju, miałem w golfie podobny problem, wszyscy mówili że 1.8abs tak ma a się okazało że faktycznie ciśnienia brakowało.

#5 OFFLINE   PiotrV6

PiotrV6
  • 54 postów
  • Dołączył: 18-08-2014

Napisany 03 listopad 2017 - 15:34

@szostak

Wydaje mi się, że gdyby brakowało ciśnienia- Witała by go czerwona kontrolka oleju. Czujnik poziomu oleju jest dynamiczny, wystarczy, że x razy dostanie sygnał z miski, że np olej na łuku gdzieś tam sobie kapnie ale nie na czujnik to już wyświetli= wyjdziesz z samochodu sprawdzić poziom i okaże się ,że jest 3/4.



#6 OFFLINE   NerwuS13

NerwuS13
  • 95 postów
  • Dołączył: 03-05-2016
  • Skąd: CSW
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 03 listopad 2017 - 18:44

wyjdziesz z samochodu sprawdzić poziom i okaże się ,że jest 3/4.
W mojej obecnej jak i poprzedniej omedze dla komputera 3/4 stanu to już mało. Musi być full na bagnecie. 

#7 OFFLINE   szyki

szyki
  • 109 postów
  • Dołączył: 09-09-2009
  • Skąd: poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 listopad 2017 - 19:05

a czy w omedze jak nie bangla ciśnienie oleju, to wyskakuje ten sam błąd na wyświetlaczu komputera, czy inny, który mówi: "ciśnienie oleju cośtam"? :-)
 

i dziwne, że komunikat wyskakuje praktycznie tylko po jeździe poza miastem.

przy spokojnej jeździe po mieście praktycznie cisza.



#8 OFFLINE   NerwuS13

NerwuS13
  • 95 postów
  • Dołączył: 03-05-2016
  • Skąd: CSW
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 03 listopad 2017 - 20:25

Od ciśnienia oleju jest kontrolka, przynajmniej tak mi się wydaje. Nie wiem czy łączy się ona z komunikatem od poziomu oleju.  U mnie komunikat pojawiał się losowo, raz częściej raz rzadziej nie ważne jakim stylem jeździłem jednakże ja miałem spore wycieki oleju.



#9 ONLINE   arek1981

arek1981
  • 81 postów
  • Dołączył: 03-03-2009
  • Skąd: Brodnica
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 05 listopad 2017 - 11:22

a czy w omedze jak nie bangla ciśnienie oleju, to wyskakuje ten sam błąd na wyświetlaczu komputera, czy inny, który mówi: "ciśnienie oleju cośtam"? :-)
 

i dziwne, że komunikat wyskakuje praktycznie tylko po jeździe poza miastem.

przy spokojnej jeździe po mieście praktycznie cisza.

 

Komunikaty na wyświetlaczu informują tylko o mniejszym poziomie oleju. Natomiast czerwona kontrolka odpowiada za ciśnienie oleju.

Stan na bagnecie od 3/4 do max powinien załatwić sprawę wyskakującego komunikatu u Ciebie.



#10 OFFLINE   szyki

szyki
  • 109 postów
  • Dołączył: 09-09-2009
  • Skąd: poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 05 listopad 2017 - 16:06

Dziękuję Chłopaki.

Zatem postaram się pilnować poziomu oleju, żeby nie schodziło poniżej 3/4 i zobaczymy, co się będzie działo.

Będzie to też wyzwaniem, bo trzeba wyjątkowo specyficznie traktować bagnet, żeby pokazał coś realnego. Na zasadzie jego włożenia i obrócenia i dopiero wtedy wyciągnięcia.

Też tak macie, czy mój jest jakiś dziwny?



#11 OFFLINE   NerwuS13

NerwuS13
  • 95 postów
  • Dołączył: 03-05-2016
  • Skąd: CSW
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 05 listopad 2017 - 17:08

Mam tak samo :D



#12 OFFLINE   szyki

szyki
  • 109 postów
  • Dołączył: 09-09-2009
  • Skąd: poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 06 listopad 2017 - 16:16

o choroba. a już myślałem, że to mój jest dziwny i da się coś zaradzić :-D