Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Dziwne zachowanie nawiewu podczas załączonej klimatyzacji.


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
Brak odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   B0Cygano

B0Cygano
  • 287 postów
  • Dołączył: 12-11-2016
  • Skąd: BSK
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 16 wrzesień 2017 - 20:30

Witam otóż niepokoją mnie dziwne zachowania nawiewu podczas włączonej klimatyzacji.

1. Objaw to taki, że gdy klimatyzacja włączona, po przekręceniu kluczyka stacyjki do poziomu zapłonu (włącza się nawiew i urządzenia w aucie ) i nie odpaleniu auta i ponownym wyłączeniu, nawiew dmucha jeszcze przez kilka sekund, nawet jak wyjmie się kluczyk ze stacyjki po czym sam się wyłącza. Gdy samochód odpalony gasimy kluczykiem to i nawiew od razu się wyłącza. Przy wyłączonej klimatyzacji i włączonym ECO to nie występuje.

2. Objaw taki, że podczas ciepłych dni na włączonej klimatyzacji , dmuchawa potrafi sam zmienić obroty, raz zmaleją po czym powracają do ustawienia a czasami zwiększa po czym wracają do ustawień. Na przykład podczas przyśpieszania wyraźnie słychać było jak obroty dmuchawy zmalały a potem po zakończeniu wzrosły do zadanej wartości z panela. Dodam, że nie korzystam z automatu, nawiewem steruje ręcznie i ustawiam na sztywno bieg wentylatora, jak jest zimniej problem nie występuje, tym bardziej na włączonym ECO się z nim nie spotkałem.

Dla informacji dodam, że klimatrnik w aucie mam automatyczny.

Ktoś się spotkał z takimi objawami, może rezystor lub jego wtyczka, może panel klimatronikaa może jakiś przekaźnik od klimy, bo objawy występują tylko jak ona włączona jest. Za każdą podpowiedź będę wdzięczny.


Edytowany przez B0Cygano, 16 wrzesień 2017 - 20:31.