Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Problemu po rocznym postoju


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
Brak odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   masteriusz

masteriusz
  • 117 postów
  • Dołączył: 12-07-2015
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 10 wrzesień 2017 - 19:00

Rok: 2000
Silnik: x30xe

 

Samochód Stał ponad rok czasu z powodu kolizji a potem całkowitej odbudowy nadwozia i podwozia (zero rudej) :)

Teraz uruchomiłem silnik po kilku naprawach typu wymiana kolektora, uszczelnienie układu wydechowego itp. mam kilka problemów: 

 

1. Silnik trzyma bardzo wysokie obroty jak na V wahają się miedzy 800-1000 obr/min. ( w OP-com obroty zadane 720-750 a obr rzeczywiste jak pisałem ponad 800 do 1000) 

2. Sonda lambda pracuje w zakresie około 300-700mV to nie za mało?

3. Nie działają mi elektryczne pompki płynu chłodzącego. Z poziomu Op-com'a mogę załączyć tą pod zbiorniczkiem ale ta na chłodnicy jest martwa (sama pompa jest sprawna) 

4. silnik jakby nie rozwijał pełnej mocy, nie przyspiesza tak jak przed kolizją - w baku było około 5-10 litrów starego paliwa, wlałem teraz ponad 20 świeżego, ale może to paliwo?

 

Pojawiło się kilka objawów: 

5. Jak silnik jest zimny to nie da się ruszyć z miejsca - wciśnięcie gazu powoduje duszenie silnika

6. dziwna sprawa z temperaturą silnika: na wskaźniku między 90 a 95 stopni wentylatory włączają się na 1 bieg a OP-com pokazuje 103 stopnie...


Edytowany przez masteriusz, 11 wrzesień 2017 - 08:29.