Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zapala się kontrolka silnika i traci moc


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   norbikrylas

norbikrylas
  • 25 postów
  • Dołączył: 30-10-2014

Napisany 30 lipiec 2017 - 18:38

Rok:2000
Silnik:2.2 dti

 

Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu przy przyspieszaniu zapala się w mojej omedze ta żółta kontrolka silnika i traci moc tzn. pedał w podłodze a omeszka 2000 tyś obrotów i max 100 km/h. Trzeba stanąć wyłączyć silnik i problem się rozwiązuje. Nie zdarza się to często ale jest niebezpieczne przy wyprzedzaniu. Jest to zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Czy ktoś miał lub ma podobny problem? Dzięki za podpowiedzi... Pozdrawiam





#2 OFFLINE   Dziadek13

Dziadek13
  • 26 postów
  • Dołączył: 17-05-2011
  • Skąd: Mysłowice
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 lipiec 2017 - 19:58

Czy ktoś miał lub ma podobny problem?

Ja miałem ale podpiąłem pod komputer i ukazał się błąd P0400 czyli podciśnienie i błąd czujnika doładowania P0105 czyli do przejrzenia układ podciśnienia i naprawy.Nie wiem jak u ciebie bo nie podpiąłeś pod komputer a w ciemno to można połowe auta wymienić i dalej będzie problem.



#3 OFFLINE   norbikrylas

norbikrylas
  • 25 postów
  • Dołączył: 30-10-2014

Napisany 31 lipiec 2017 - 08:14

A to o czym piszesz to zrobiłeś i pomogło ? Jaki koszt ?



#4 OFFLINE   karol230586

karol230586
  • 28 postów
  • Dołączył: 22-06-2017
  • Skąd: Lidzbark Warmiński
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 01 sierpień 2017 - 06:28

Zacznij od czyszczenia kolektora ssacego bo na pewno masz zabity pozniej porzadek z podcisnieniami na necie sa schematy ogolnie prosta robota.w wymiany czujnikow sie na razie nie baw bo szkoda twojej kasy.

#5 OFFLINE   Dziadek13

Dziadek13
  • 26 postów
  • Dołączył: 17-05-2011
  • Skąd: Mysłowice
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 sierpień 2017 - 15:39

Co do schematu to proszę.

 

MnOo65g.jpg

A to o czym piszesz to zrobiłeś i pomogło ? Jaki koszt ?

 

Pierwsze poszedł czujnik doładowania był okropnie zawalony więc wyczyściłem.

 

Kyi2uln.jpg
genJIXu.jpg

Potem przyszedł czas na sprawdzenie szczelności i wypadło że siłownik klapek był walnięty (dziurawy) zaślepiłem we wtyczkę od sterującego tego ez włożyłem opornik 1kohm/1W i tak zostało po dziś,koszty żadne no chyba że opornik ale to 1zł, do tego doszło wypięcie egr i problemy z P0400 znikły a do zagrody wróciły wszystkie koniki i brak turbo dziury a odczucie z jazdy bezcenne.


Edytowany przez Dziadek13, 02 sierpień 2017 - 15:54.


#6 OFFLINE   norbikrylas

norbikrylas
  • 25 postów
  • Dołączył: 30-10-2014

Napisany 08 sierpień 2017 - 19:54

Dzięki za rady. Po prostu odkręcić i wyczyścić ? Czym mogę to czyścić? Może być te czyścidło w sprayu ?A z tym układem to nie wiem o co chodzi. Dzięki raz jeszcze :)



#7 OFFLINE   Pirania

Pirania
  • 93 postów
  • Dołączył: 11-07-2011
  • Skąd: Warszawa, Gocławek
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 10 sierpień 2017 - 10:06

Witaj miałem podobny objaw ale u mnie padła przepływka. Dziadek w pierwszym kroku napisał:

 

podpiąłem pod komputer i ukazał się błąd P0400 czyli podciśnienie i błąd czujnika doładowania P0105

Podjedź na komputer. W naszych silnikach tylko komputer. Zapraszam pomogę. Mam O.S. ale nie wiem gdzie mieszkasz - uzupełnij swój profil, będzie łatwiej .  


Edytowany przez Pirania, 10 sierpień 2017 - 10:10.


#8 OFFLINE   norbikrylas

norbikrylas
  • 25 postów
  • Dołączył: 30-10-2014

Napisany 11 sierpień 2017 - 17:34

Dzięki za propozycję ale mieszkam na warmi. U mnie po podpięciu do kompa nie wyskakują takie błędy o których piszesz. ale nie miałem okazji podpiąć jak zapala się kontrolka i traci moc, może wtedy coś by pokazało... na razie jeżdżę bo zdarza się to rzadko...



#9 OFFLINE   arek1981

arek1981
  • 79 postów
  • Dołączył: 03-03-2009
  • Skąd: Brodnica
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 sierpień 2017 - 21:39

Jeśli wywaliło Ci błąd to jest on zapisany w pamięci i po podpięciu kompa będzie widoczny. Od tego musisz zacząć.



#10 OFFLINE   norbikrylas

norbikrylas
  • 25 postów
  • Dołączył: 30-10-2014

Napisany 03 wrzesień 2017 - 18:10

Podłączałem pod kompa nie mam żadnych błędów... A problem co jaki czas się powtarza... Jadę raptem traci moc, pedał w podłodze a omega 100km/h i koniec.. Pewnie trzeba by było podpiąć pod kompa jak wskakuje błąd, ale skąd na trasie wziąć kompa... Jakieś pomysły???



#11 OFFLINE   Dziadek13

Dziadek13
  • 26 postów
  • Dołączył: 17-05-2011
  • Skąd: Mysłowice
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 wrzesień 2017 - 08:57

Podmień przepływomierz.

Podepnij wakumetr pod układ podciśnienia przywiąż go do wycieraczki co byś mógł go obserwować i jazda,możesz go pociągnąć do środka kabiny na czas testów i zdaj relacje co się dzieje z podciśnieniem gdy wystąpi błąd.



#12 OFFLINE   norbikrylas

norbikrylas
  • 25 postów
  • Dołączył: 30-10-2014

Napisany 04 wrzesień 2017 - 17:34

takich cudów robić nie potrafię ....



#13 OFFLINE   karol230586

karol230586
  • 28 postów
  • Dołączył: 22-06-2017
  • Skąd: Lidzbark Warmiński
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 09 wrzesień 2017 - 07:31

A dokladnie skad z warmi jestes ?

#14 OFFLINE   norbikrylas

norbikrylas
  • 25 postów
  • Dołączył: 30-10-2014

Napisany 14 wrzesień 2017 - 18:16

Olsztyn



#15 OFFLINE   karol230586

karol230586
  • 28 postów
  • Dołączył: 22-06-2017
  • Skąd: Lidzbark Warmiński
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 20 wrzesień 2017 - 05:00

Ja jestem z lidzbarka warminskiego .pytam bo moze byc kilka przyczyn i najlepiej byloby zerknac bo przez forum ciezko cos stwierdzic .jak chcesz to odezwij sie na priv dam ci numer do siebie i jak bedziesz planowal przyjazd do LW to sie zgadamy moze cos pomoge.pozdro