Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nierówna praca silnika


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Adam2009

Adam2009
  • 36 postów
  • Dołączył: 27-04-2015

Napisany 11 lipiec 2017 - 21:32

Witam, posiadam Opla Omegę b Kombii 1996 r. 2,0 8v Benz. + gaz. Od jakiegoś tygodnia lub dwóch przy odpalaniu auta na benzynie auto bardzo nierówno pracuje na niskich obrotach (poniżej 1000 rpm). Czasem znika to po około pół minuty, a czasem taka nierówna praca utrzymuje się dłużej. Objawia się to tym że słyszalnie falują obroty na biegu jałowym wahając się od 500 do 1000 i trzęsie się silnik. Dodam, że po przełączeniu na gaz problem znika. W czym może tkwić problem?





#2 OFFLINE   szostak

szostak
  • 27 postów
  • Dołączył: 11-06-2017
  • Skąd: Wodzisław Śląski
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 12 lipiec 2017 - 09:39

To samo przerabiałem teraz u siebie, miałem rozjechane mapy paliwa. Jeden cały bak na benzynie przejeździłem, potem regulacja gazu i hula aż miło.

Edytowany przez szostak, 12 lipiec 2017 - 10:17.


#3 OFFLINE   Adam2009

Adam2009
  • 36 postów
  • Dołączył: 27-04-2015

Napisany 12 lipiec 2017 - 20:56

Co to znaczy "rozjechane mapy paliwa"?



#4 OFFLINE   robert514

robert514

    bla bla bla

  • 3152 postów
  • Dołączył: 09-01-2009
  • Skąd: Warszawa Wola
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 lipiec 2017 - 17:13

Co to znaczy "rozjechane mapy paliwa"?

złe korekty ECU, które się uczy LPG i na Pb problem


Edytowany przez robert514, 13 lipiec 2017 - 17:13.


#5 OFFLINE   Adam2009

Adam2009
  • 36 postów
  • Dołączył: 27-04-2015

Napisany 14 lipiec 2017 - 08:24

Czyli zatankowanie powiedzmy 30-40 l benzyny i przejechanie tylko na benz. 400 km wystarczy? Czy może to być wina cewki zapłonowej albo przewodów? Swiece wymianiałem.



#6 OFFLINE   szostak

szostak
  • 27 postów
  • Dołączył: 11-06-2017
  • Skąd: Wodzisław Śląski
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 14 lipiec 2017 - 08:33

Jak by była wina cewku albo przewodów to a gazie by było jeszcze gorzej, ponieważ gaz potrzebuje lepszej iskry. Czy wystarczy tego nie wiadomo, zależy jak bardzo mapy pb się rozjechały.

#7 OFFLINE   Redds

Redds
  • 30 postów
  • Dołączył: 04-06-2017
  • Skąd: Krasnystaw
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 16 lipiec 2017 - 03:54

Tak jak chłopaki mówią przegonić na samej benzynie i powinno pomóc. Check jest obecny? Jeśli tak to sprawdź błędy na kompie a jeśli nie masz kompa to zworka spinaczem biurowym pinu 5 i 6 w gnieździe diagnostycznym i na zapłon przekreć kluczyk, check wymruga błędy. Jak z sondą, pracuje? Na gazie ma emulację przez sterownik gazu więc będzie "ok" a na benzynie będzie szaleć.

#8 OFFLINE   WOYSA

WOYSA
  • 305 postów
  • Dołączył: 01-02-2011
  • Skąd: Warszawa i okolice
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 18 lipiec 2017 - 21:55

Lepiej wcześniej odpiąć akumulator na na jakis czas albo kompa jak mi gdzieś Robert doradził a później pojeździć na Pb 50-100km pod różnymi obciążeniami to się ECU powinno ustawić na dobre mapy.



#9 OFFLINE   Adam2009

Adam2009
  • 36 postów
  • Dołączył: 27-04-2015

Napisany 28 lipiec 2017 - 07:24

Przejechałem koło 100 km na benzynie, niestety nie pomogło. Co jeszcze mógłbym zrobić? Czy można to jakoś naprawić w inny sposób?



#10 OFFLINE   WOYSA

WOYSA
  • 305 postów
  • Dołączył: 01-02-2011
  • Skąd: Warszawa i okolice
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 28 lipiec 2017 - 11:27

A zrobiłeś wcześniej reset kompa?



#11 OFFLINE   Adam2009

Adam2009
  • 36 postów
  • Dołączył: 27-04-2015

Napisany 28 lipiec 2017 - 13:16

Nie. Jak to zrobić i czy jest to trudne samodzielnie? No i czy nie ma to jakiś skutków ubocznych na inne podzespoły samochodu?



#12 OFFLINE   WOYSA

WOYSA
  • 305 postów
  • Dołączył: 01-02-2011
  • Skąd: Warszawa i okolice
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 28 lipiec 2017 - 17:25

Bardzo trudne ;)

Odpinasz klemy od aku na jakieś 30-60min i podpinasz z powrotem :) 

Ew. jak już Ci napisałem wcześniej odepnij kompa ale może lepiej klemy odepnij a później sobie tylko szyby/szybedach i inne ustawisz na nowo.



#13 OFFLINE   Adam2009

Adam2009
  • 36 postów
  • Dołączył: 27-04-2015

Napisany 04 wrzesień 2017 - 12:05

Odpinałem klemy i nie pomogło. Ostatnio problem objawia się tym, że po odpaleniu silnika jest nierówny dźwięk jak silnik pracuje i falują obroty. Gdy wcisnę lekko pedał gazu to problem ginie. Jak jeszcze można rozwiązać ten problem?



#14 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4321 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 wrzesień 2017 - 18:36

Odpinałem klemy i nie pomogło
chłopie czytaj co Ci koledzy radzą robisz reset (odpięcie aku) i po resecie jazda tylko na Pb i nie 100 km tylko więcej w różnych warunkach

#15 OFFLINE   WOYSA

WOYSA
  • 305 postów
  • Dołączył: 01-02-2011
  • Skąd: Warszawa i okolice
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 wrzesień 2017 - 20:36

Też tak teraz mam na Pb, bo odpinałem aku kilka razy w celu pomierzenia ubytków prądu i nie zrobiłem jazdy na Pb (bo jeszcze będę to robił) tylko od razu przełączało się na LPG.

Na LPG jest znacznie lepiej niż na Pb przy zimnym silniku ale i mapa LPG jakoś szwankuje w pewnych sytuacjach.

Po normalnym resecie i jeździe na Pb samochód zachowuje się znacznie lepiej , więc zrób reset jak należy.

Ew. po tym jak zrobisz "kilkadziesiąt" km na Pb to podjedź do gazownika żeby mapy ustawić na nowo bo może wymaga to już regulacji.

 

Falowanie może też być związane z lewizną na podciśnieniach ale najpierw sprawdź dokładnie procedurę resetu kompa ;)


Masz tu taki sam temat i taką samą odpowiedź :D
http://forum.omegakl...je-na-benzynie/