Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

2.0 16v brak zasilania na cewkę zapłonową

cewka zasilanie

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   TIFF

TIFF
  • 1 postów
  • Dołączył: 24-11-2016
  • Skąd: Poznan
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 24 listopad 2016 - 18:53

Rok:1995
Silnik:2.0 16v 

 

Witam. Mam pewnien problem, a mianowicie od 2 dni walczę z omegą po tym jak stała 2 miesiące, ale od początku.

2 miesiące temu normalnie odstawiłem ją pod domem i nie miałem jak jej użytkować przez cały czas do przed wczoraj. Wsiadłem do samochodu i liczyłem że odpali normalnie jak zawsze, a tu jednak próba była nie udana. Otworzyłem maskę i jak narazie doszedłem do tego że nie ma w ogóle napięcia na cewce.

Moje pytanie jest następujące ma ktoś jakiś schemat lub coś skąd idzie prąd na cewkę bym mógł szukać przyczyny dalej. Czy może to być coś ze sterownikiem silnika czy raczej nie i tak dziś myślałem czy jak by immo przestało działać to odcina iskrę czy co ono tam blokuje w omedze.

Powoli mam już dość tego samochodu a szczególnie że na dworze nie jest 20 stopni.

 

Z góry dzięki za jakieś sugestię i odpowiedzi.





#2 OFFLINE   Arthuros

Arthuros
  • 423 postów
  • Dołączył: 13-11-2010
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 listopad 2016 - 15:32

Schematy znajdziesz na niemieckiej stronie Vectra16v.com albo .de Mają do prawie wszystkich opli. Co do twojego problemu to tylko co mi przychodzi do głowy to czy nie mruga ci lampka checka po próbie odpalenia. Jeśli tak to IMO wywalone.







Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: cewka, zasilanie