Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Omega 2.2 dti 2001 r brak mocy


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
27 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 18 listopad 2016 - 16:41

Witam koledzy jestem nowy i przepraszam z góry za błędy. Mój problem polega na tym że silnik nie wkreca się na obroty, dojdzie do 2tys lub 2.5 tys i zaczyna przerywać i szarpać. Dopiero po przejechaniu paru km silnik ożywa a po chwili znów to samo, nie ma żadnych błędów. Proszę o jakieś rady bo mi już ręce opadają



#2 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 20 listopad 2016 - 11:30

Wie ktoś?

#3 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 27 styczeń 2017 - 08:50

Pomoże ktoś?

#4 OFFLINE   robert514

robert514

    bla bla bla

  • 3152 postów
  • Dołączył: 09-01-2009
  • Skąd: Warszawa Wola
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 styczeń 2017 - 09:50

podciśnienia sprawne?



#5 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 27 styczeń 2017 - 10:21

Tak sprawdzałem, egr mechaniczny też czyszczący
Czyszczony. Zauważyłem ślady oleju w wezach do interkulera

#6 OFFLINE   gta77

gta77
  • 245 postów
  • Dołączył: 02-11-2008
  • Skąd: zamosc
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 28 styczeń 2017 - 18:57

zobacz filtr paliwa i powietrza czy nie są brudne

sprawdź wszystkie węże powietrzne - cały dolot

na luzie tez się nie wkręca? czy tylko w czasie jazdy jak jest obciążony?

olej w dolocie to oznaka padającej turbiny ale nie koniecznie jeszcze jej koniec

sprawdź czy turbo dmucha - czy węże twardnieją po przygazowaniu i czy cięgiełko od gruszki turba się rusza - mógł paść ten siłownik

w jakich okolicznościach się to stało - nagle czy stopniowo  - może wlałeś jakieś syf-paliwo - benzynę ??


Edytowany przez gta77, 28 styczeń 2017 - 18:58.

gta77

#7 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 28 styczeń 2017 - 22:44

Filtry wymienione, węże sprawdzone są szczelne. Na luzie to samo 2,5 3 tys i przerywa po paru km auto ożywa a po chwili znów to samo, stało się nagle sztanga od torba działa prawidłowo. Błędów brak

#8 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

    y32se y22dth

  • 1333 postów
  • Dołączył: 15-02-2010
  • Skąd: Łódź-Górna
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 styczeń 2017 - 23:05

sprawdź czujnik położenia wału czy się nie odkręcił



#9 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 29 styczeń 2017 - 09:33

Jest na miejscu tylko cały zachlapany olejem

#10 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

    y32se y22dth

  • 1333 postów
  • Dołączył: 15-02-2010
  • Skąd: Łódź-Górna
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 29 styczeń 2017 - 20:35

to że na miejscu nie znaczy że jest dokręcony,  poluzowana śrubka

 

umyj wszystko w koło, i na nowo przykręć czujnik, 6Nm na klej i przetestuj



#11 OFFLINE   Pirania

Pirania
  • 93 postów
  • Dołączył: 11-07-2011
  • Skąd: Warszawa, Gocławek
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 29 styczeń 2017 - 20:38

Marek, jak nie masz błędów, to podpinałeś kompa? Sprawdź na kompie jak chodzą obroty silnika i czy 1/2  obrotów silnika ma wał pompy wtryskowej. Może czujnik położenia wału albo halla w pompie jest uszkodzony. Bywa też że bez błędów masz uszkodzony przepływomierz - ale tu nie jestem pewien czy tak się może objawiać. Dziwne że ECU nie pokazuje żadnego błędu ale i takie przypadki były w naszych omegach.

Zrób jak kolega podpowiada i dodatkowo sprawdź przewód od czujnika położenia wału.


Edytowany przez Pirania, 29 styczeń 2017 - 20:42.


#12 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 30 styczeń 2017 - 08:27

Zrobię tak dzięki

#13 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 31 styczeń 2017 - 17:30

Trzymał dobrze lecz jak go wyczyścilem i styki na wtyczce to auto wkreca się na obroty do końca mam nadzieję że to tylko było to

#14 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 01 luty 2017 - 17:01

Koledzy teraz na rozgrzanym silniku auto się wkreca lecz rano po zapaleniu problem powraca, przepływomierz podmieniony i nic

#15 OFFLINE   gta77

gta77
  • 245 postów
  • Dołączył: 02-11-2008
  • Skąd: zamosc
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 01 luty 2017 - 20:12

jeżeli ingerencja w czujnik dała jakieś efekty to najprawdopodobniej on jest uszkodzony

pewnie nie ma styku a jak się rozgrzeje to się coś rozszerza i wtedy dopiero łączy


gta77

#16 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 01 luty 2017 - 22:10

Jak go wymienię to dam znać czy pomogło.dzieki za pomoc bo mnie ten silnik już z równowagi wyprowadza a mechanicy to by wszystko wymienili chętnie po kolei

#17 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

    y32se y22dth

  • 1333 postów
  • Dołączył: 15-02-2010
  • Skąd: Łódź-Górna
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 01 luty 2017 - 22:33

czujnik kup nowy, boscha

nie jest drogi, mocno staniały

 

też to przechodziłem w swojej, z czujnikami niestety jest tak że bez podmianki się nie sprawdzi na 100%



#18 OFFLINE   marek8039

marek8039
  • 24 postów
  • Dołączył: 21-03-2016
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 14 luty 2017 - 17:47

Koledzy zmiana czujnika nic nie dała,kolega mi poradził żeby zmienić stacje i wlać środek do czyszczenia układu paliwowego w dieslu, zalalem do pełna Verve i ten środek po 200 km auto zaczęło być szybkie jak kiedyś i tak jest już tydzień.tylko jeszcze rano po odpaleniu na jakieś 2 min nie wchodzi na obroty ale jak chwilkę pochodzi to wszystko cały czas działa.
A wcześniej tankowalem zawsze na grosar. Widocznie się popsuli z jakością.

#19 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

    y32se y22dth

  • 1333 postów
  • Dołączył: 15-02-2010
  • Skąd: Łódź-Górna
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 14 luty 2017 - 20:33

to jak już jesteśmy przy paliwie > smok w zbiorniku do sprawdzenia

da się wymontować cały wkład 



#20 OFFLINE   gta77

gta77
  • 245 postów
  • Dołączył: 02-11-2008
  • Skąd: zamosc
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 14 luty 2017 - 21:08

Tylko z tym laniem preparatów czyszczących do paliwa to nie bardzo - zabójstwo dla pompy

wymień filtr paliwa bo te preparaty rozpuszczają zgromadzony w nim syf i wszystko idzie do pompy

mój brat nie wyjeździł nawet całego zbiornika po dolaniu specyfiku i padła mu pompa, znam jeszcze kilka takich przypadków

przy mocno ujemnych temp ten diesel nie wkręca się dopóki nie zlapie kawałka temperatury


gta77