Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

2,5 V6 nie chodzi na wszystkich cylindrach na LPG


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 478 postów
  • Dołączył: 10-05-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 19 lipiec 2016 - 21:32

Mam taki problem - zdejmowałem kolektor ssący i musiałem porozpinać gaz. W sumie to sobie pooznaczałem, co gdzie później podpiąć. Zresztą - nie pierwszy raz to robiłem. Po złożeniu wszystkiego do kupy jest źle - tak jakby nie chodził na któryś cylinder, pracuje jak traktor i trzęsie budą podczas jazdy. Na benzynie wraca do normy. I tak sobie myślę - może jakimś cudem popieprzyłem kolejność wężyków od gazu do wtryskiwaczy. To chyba ma znaczenie? Dodam, że wężyki na pewno nie są przygniecione przez kolektor, co zresztą kiedyś mi też się przydarzyło i były podobne objawy.





#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

    **** świat do góry nogami

  • 7294 postów
  • Dołączył: 19-07-2009
  • Skąd: ES
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 lipiec 2016 - 23:59

Najprościej by było podłączyć interfejs od gazu i zobaczyć który wtryskiwać nie pracuje. Być może podczas rozpinania jakiś kabelek się naderwał od gazu przy wtryskiwaczach. A tak z ciekawości sie zapytam co robiłeś, co zdejmowałeś podczas prac ?



#3 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 478 postów
  • Dołączył: 10-05-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 20 lipiec 2016 - 06:33

Zdejmowałem kolektor ssący, bo wymieniałem uszczelki pod deklami zaworów. Dziś po robocie się podłączę do gazu.



#4 OFFLINE   itor

itor

    LPG! NIE DLA IDIOTOW!

  • 375 postów
  • Dołączył: 01-06-2010
  • Skąd: bezdomny

Napisany 20 lipiec 2016 - 08:43

Czasami wezyki gazmeni robia na krzyz bo tak im sie lepiej uklada. Moze ty dales je "prosto". Ale wtedy na ogol jest tylko problem podczas przelaczania benzyna/gaz. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Czasami wezyki gazmeni robia na krzyz bo tak im sie lepiej uklada. Moze ty dales je "prosto". Ale wtedy na ogol jest tylko problem podczas przelaczania benzyna/gaz. Moze do mapsensora zle podlaczyles wezyki jeslije wczesniej zdejmowales Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

#5 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 478 postów
  • Dołączył: 10-05-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 20 lipiec 2016 - 08:48

Właśnie się zastanawiam, czy kolejność wężyków ma znaczenie. Czy wtryskiwacze gazowe otwierają się wszystkie w tym samym czasie, czy pracują asynchronicznie. Wtedy wystarczyłoby podmienić wtyczki na wtryskach. Tylko jeszcze trzeba by wiedzieć, które :)



#6 OFFLINE   itor

itor

    LPG! NIE DLA IDIOTOW!

  • 375 postów
  • Dołączył: 01-06-2010
  • Skąd: bezdomny

Napisany 20 lipiec 2016 - 08:58

Jak podepniesz sie pod inyerfejs gazowy to w programie bedziesz widzial przy przelaczaniu czy sa dobrze sparowane Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

#7 OFFLINE   T0m3k

T0m3k
  • 362 postów
  • Dołączył: 16-02-2013
  • Skąd: Masuny
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 20 lipiec 2016 - 10:25

Weź szczypce i zaciskaj przewody od wtrysku do kolektora jeżeli przy zacisnięciu któregoś praca silnika się nie zmieni znaczy że coś jest z tym wtryskiem

#8 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 478 postów
  • Dołączył: 10-05-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 20 lipiec 2016 - 10:29

To jest dobry pomysł. Próbowałem odłączać po kolei wtyczki od wtrysków, ale wywalało błąd i przełączał na benzynę. A można było węże ściskać.  



#9 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 478 postów
  • Dołączył: 10-05-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 22 lipiec 2016 - 22:46

Po podpięciu do kompa wszystko wygląda w porządku. Ale przy zaciskaniu węży wyszło, że jeden wtrysk nie chodzi. Zmierzę jeszcze napięcie na wtyczce, czy dochodzi, ale gdyby nie dochodziło - pewnie wyrzucałby błąd. No nic, chyba czas wymienić poczciwe Valteki na coś lepszego.



#10 OFFLINE   e09

e09
  • 56 postów
  • Dołączył: 04-11-2016
  • Skąd: Jaslo
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 23 luty 2017 - 11:13

Dla potomnych bo temat stary już
Ja miałem taki problem jak wymieniałem wężyki od gazu, pojechałem do człowieka od gazu, odpiął wężyki od wtrysków i ustami dmuchnął stwierdzając że sa zwyczajnie niedrożne, może po prostu ściśnięte są przel dolot.


Edytowany przez e09, 23 luty 2017 - 11:14.