Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wymiana Ncdc 2015


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
52 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   BANDIT1299

BANDIT1299
  • 142 postów
  • Dołączył: 03-01-2013
  • Skąd: Jarocin
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 22 maj 2016 - 11:59

Witam koledzy. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś już wymieniał ncdc 2015 na zwykłe radio 1 din. Jak to zrobić był komp i sterowanie z kierownicy no i dźwięk. Bo obecnie jak wyciągnę i podłączenie nie oryginalnego radia to niema dźwięku na serii jest niewiem czy system Bose ma coś do twego



#2 OFFLINE   user881

user881
  • 424 postów
  • Dołączył: 07-12-2010
  • Skąd: Myszyniec
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 maj 2016 - 12:52

Do wzmaka bose musi iść sygnał że radio zostało włączone co uruchamia wzmacniacz...musisz w kostkach ISO za radiem znaleźć kabelek chyba cienki niebieski (sterowanie antena automatyczna w schemacie znajdziesz) i połączyć go do sterowania wzmaka nie pamiętam który to kabel ale jutro też będę miał to samo na głowie....

O komputerze zapomnij. Wszystkie wartości kompa idą przez ncdc. Do sterowania z kierownicy możesz dokupic moduł około 150 zł 



#3 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1056 postów
  • Dołączył: 08-05-2014
  • Skąd: Sosnowiec
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 22 maj 2016 - 12:57

Ale może dać radio pod siedzenie lub do bagaj, przedłużyć zasilanie i kostkę do ncdc i mieć przynajmniej kompa.

#4 OFFLINE   BANDIT1299

BANDIT1299
  • 142 postów
  • Dołączył: 03-01-2013
  • Skąd: Jarocin
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 22 maj 2016 - 13:04

Aha a dokładal ktoś może moduł USB widzialen na you tube jak dokładają takie coś

http://www.allegro.p...item=6149610477
Chodzi mi jak to ogarnac by było te USB chociaz

#5 OFFLINE   user881

user881
  • 424 postów
  • Dołączył: 07-12-2010
  • Skąd: Myszyniec
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 maj 2016 - 13:27

Przedłużać kable można też przynajmniej dla pojawiających się komunikatów co dużo znaczy. Jutro będę przedkladal radio z poprzedniej omegi gdzie kiedyś podłączalem nieoryginalne radio pod Bose to mogę fotkę Co zrobić jak dokładnie ma.być w kostkach porobione...



#6 OFFLINE   BANDIT1299

BANDIT1299
  • 142 postów
  • Dołączył: 03-01-2013
  • Skąd: Jarocin
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 22 maj 2016 - 13:30

No znajomy ma pojęcie ale pytam czy ktoś już może dokładal coś takiego jak ten moduł usb do serii radia
Ale o fotę też poproszę user881

#7 OFFLINE   user881

user881
  • 424 postów
  • Dołączył: 07-12-2010
  • Skąd: Myszyniec
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 maj 2016 - 21:35

Aby bose zagrało na niefabrycznym radiu w kostce na aucie należy tak zrobic:

Załączone pliki



#8 OFFLINE   exequtor

exequtor
  • 296 postów
  • Dołączył: 15-02-2007
  • Skąd: Nowy Tomyśl
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 22 maj 2016 - 22:00

Ja zrobiłem tak:

zdemontowałem radio

odłączyłem przedni panel 

odłączyłem zmieniarkę 

kupiłem kostkę iso zasilania

dolutowałem do fabrycznej instalacji 

 

z fabrycznego 2 din zrobiło się 1 din 

 

założyłem radio 1 din plus to co zostało z fabrycznego 

 

do tego ramka i jedna zaślepka 

 

Największym plusem tego rozwiązania jest to że działa sterowanie z kierownicy komputera pokładowego. ;-) 


Edytowany przez exequtor, 22 maj 2016 - 22:01.


#9 OFFLINE   user881

user881
  • 424 postów
  • Dołączył: 07-12-2010
  • Skąd: Myszyniec
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 maj 2016 - 22:46

Dobrze gadasz. Moim gustom 1din w bfl nie podchodzi wcale ale co do nich to nie ma dyskusji  :p

Jak by nie było...da się zauważyć znaczą poprawę w jakości dźwięku.



#10 OFFLINE   BANDIT1299

BANDIT1299
  • 142 postów
  • Dołączył: 03-01-2013
  • Skąd: Jarocin
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 23 maj 2016 - 04:52

No pomysły fajne hmm trzeba pomyśleć alenwciaz mnie męczy ten moduł usb by dołożyć do serii

#11 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1056 postów
  • Dołączył: 08-05-2014
  • Skąd: Sosnowiec
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 23 maj 2016 - 20:13

Exequtor a masz może jakieś fotki jak to u Ciebie wygląda? Fajny pomysl

#12 OFFLINE   exequtor

exequtor
  • 296 postów
  • Dołączył: 15-02-2007
  • Skąd: Nowy Tomyśl
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 25 maj 2016 - 21:33

Jutro postaram się wrzucić foty



#13 OFFLINE   Dreed

Dreed

    Ciiiiiiii.....

  • 1579 postów
  • Dołączył: 15-02-2007
  • Skąd: Susz / Gdańsk
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 26 maj 2016 - 07:55

No pomysły fajne hmm trzeba pomyśleć alenwciaz mnie męczy ten moduł usb by dołożyć do serii

możesz się podłączyć z tym modułem za zmieniarkę. wlutowujesz się w sygnał dźwiękowy od zmieniarki do radia i dajesz na niego zasilanie i powinno śmigać :)



#14 OFFLINE   BANDIT1299

BANDIT1299
  • 142 postów
  • Dołączył: 03-01-2013
  • Skąd: Jarocin
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 26 maj 2016 - 10:12

no wlasnie o tym myslalem ale wolałem zapytac was o zdanie.... dzieki lecz ostatnio znalazlem takie cos jeszcze  powiedzcie mi czy to sie da podłaczyc na NCDC 2015 ktos mial stycznosc z tym moze ????  http://allegro.pl/nv...6043440733.html



#15 OFFLINE   exequtor

exequtor
  • 296 postów
  • Dołączył: 15-02-2007
  • Skąd: Nowy Tomyśl
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 26 maj 2016 - 10:19

no wlasnie o tym myslalem ale wolałem zapytac was o zdanie.... dzieki lecz ostatnio znalazlem takie cos jeszcze  powiedzcie mi czy to sie da podłaczyc na NCDC 2015 ktos mial stycznosc z tym moze ????  http://allegro.pl/nv...6043440733.html

 

Trzeba by zapytać sprzedającego czy będzie pasować do naszych sprzętów. Wygląda ciekawie.



#16 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

    Drewniane samochody?

  • 1726 postów
  • Dołączył: 31-12-2008
  • Skąd: Zielonka
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 26 maj 2016 - 12:48

no wlasnie o tym myslalem ale wolałem zapytac was o zdanie.... dzieki lecz ostatnio znalazlem takie cos jeszcze  powiedzcie mi czy to sie da podłaczyc na NCDC 2015 ktos mial stycznosc z tym moze ????  http://allegro.pl/nv...6043440733.html

 

Wątpię. Zmorą NCDC Siemensa jest CAN BUS, sieć blokuje możliwości modzenia. Jakakolwiek zmieniarka musi posiadać programowalny Eprom, by można ją zalogować do radia.


Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p


#17 OFFLINE   exequtor

exequtor
  • 296 postów
  • Dołączył: 15-02-2007
  • Skąd: Nowy Tomyśl
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 26 maj 2016 - 13:05

U mnie to wygląda tak

Załączone pliki



#18 OFFLINE   BANDIT1299

BANDIT1299
  • 142 postów
  • Dołączył: 03-01-2013
  • Skąd: Jarocin
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 26 maj 2016 - 19:59

A jak mam radio wylogowane. Chciałbym pozostać przy tym ncdc 2015 lecz chciałbym dołożyć usb bądź przerobić na mp3 jak jest mozliwe

#19 OFFLINE   Patricos87

Patricos87
  • 21 postów
  • Dołączył: 12-02-2014
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 26 maj 2016 - 20:01

Witam, mam ori radyjko ncdc 2013, audio BOSE, mam kolorowa navi i tel podpiety, ale problem jest taki, ze po wlaczeniu radia na poczatku zanika mi glos, raz jest raz nie i po ok 2-3 minutach jest juz ok. Co to moze byc, wina radia czy wzmacniacza? A druga sprawa to niby BOSE ale az takiego basu nie czuc jak na BOSE przystalo... No i czym sie rozni ncdc 2013 a ncdc 2015?



#20 OFFLINE   BANDIT1299

BANDIT1299
  • 142 postów
  • Dołączył: 03-01-2013
  • Skąd: Jarocin
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 26 maj 2016 - 20:03

Bo te cd mnie dobijaja raz działa raz nie. Więc chciałbym jakoś z tych opcji