Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Omega 2.2 16 PROBLEMY Z AUTOMATEM !!!


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
80 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   marsjan87

marsjan87
  • 40 postów
  • Dołączył: 28-05-2015
  • Skąd: Książ Wielkopolski
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 31 październik 2015 - 16:09

Mam jeszcze pytanie jak się liczy te biegi bo kurde sprawdzałem przed chwila i mi się wydaje ze mam 5 



#22 OFFLINE   smokebite

smokebite

    Omega Garage

  • 1750 postów
  • Dołączył: 18-08-2011
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 31 październik 2015 - 16:16

4 masz synek ;) ale jak liczysz zmiany biegów to skrzynia robi tak że widać 6 biegów :p

 

a biegi liczysz jak jedziesz. Najlepiej zapnij 3 a nie D i zobacz czy problem będzie dalej występował :) wtedy będziesz pewny że tyczy to się elektrozaworu 2-3


Edytowany przez smokebite, 31 październik 2015 - 16:18.

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno


" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#23 OFFLINE   marsjan87

marsjan87
  • 40 postów
  • Dołączył: 28-05-2015
  • Skąd: Książ Wielkopolski
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 31 październik 2015 - 17:04

ok tak zrobię a jaki olej polecacie DO TEJ SKRZYNI ?

wiem ze dextron III ale jakiej marki ?


Edytowany przez marsjan87, 31 październik 2015 - 17:05.


#24 OFFLINE   volvgangster

volvgangster

    Alley Mega Majster !

  • 182 postów
  • Dołączył: 10-09-2011
  • Skąd: świętochłowice
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 październik 2015 - 17:39

co do elektrozaworów to są zamienne.-sprawdzone i działają zamiennie.Co do tematu wymiany to nawet moje "przeboje"z asb są opisane na forum.Ja osobiście 2 takie skrzynki porozbierałem i poszły na części przeważnie z forum kupowali i elektrozawory śmigają.zewleczki nie uszkodzisz jak będziesz miał dobre szczypce lub obcążki takie do gwoździ i bez problemu wyjdzie.Ja sprzedawałem używki po 50zł i goście są zadowoleni.Najczęściej w asb padają elektrozawory a czyszczenie pomaga ale profesjonalne w myjkach .Ja lałem elfa dextron 3 .A z części jakby ktoś potrzebował zostały mi elektrozawory z małej miski,mała miska,wtyczka okrągła z pinami,1 szt 2/3 elektrozaworu,pozycjomer wybieraka ,oringi nówki do wtyczki z pinami.


Edytowany przez volvgangster, 31 październik 2015 - 17:44.


#25 OFFLINE   brysiek

brysiek
  • 10 postów
  • Dołączył: 13-03-2015
  • Skąd: Sieradz
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 31 październik 2015 - 20:50

A podlanczales kolego komputer jak nie to podlacz i zobacz czy asb niema bledu

#26 OFFLINE   smokebite

smokebite

    Omega Garage

  • 1750 postów
  • Dołączył: 18-08-2011
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 31 październik 2015 - 20:58

w przypadku awarii elektrozaworu błąd może nie wychodzić bo elektrycznie zawór działa a mechanicznie niestety nie.


Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno


" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#27 OFFLINE   marsjan87

marsjan87
  • 40 postów
  • Dołączył: 28-05-2015
  • Skąd: Książ Wielkopolski
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 01 listopad 2015 - 15:26

kompa podłączałem i nie było błędów. Jechałem wczoraj na 3 a nie na D i przeciagło na jednej zmianie czyli to na pewno zawór 2-3. 

Teraz miałem zalany olej GM a teraz myślę zalać Olej Transtar ma ktoś go zalanego i mógłby  powiedzieć coś o nim czy się nadaje i jak skrzynia się na nim sprawuje ?



#28 OFFLINE   smokebite

smokebite

    Omega Garage

  • 1750 postów
  • Dołączył: 18-08-2011
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 01 listopad 2015 - 16:15

Można zastosować go. Spełnia normy dexron 3

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno


" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#29 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 487 postów
  • Dołączył: 10-05-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 01 listopad 2015 - 23:00

kompa podłączałem i nie było błędów. Jechałem wczoraj na 3 a nie na D i przeciagło na jednej zmianie czyli to na pewno zawór 2-3. 

Teraz miałem zalany olej GM a teraz myślę zalać Olej Transtar ma ktoś go zalanego i mógłby  powiedzieć coś o nim czy się nadaje i jak skrzynia się na nim sprawuje ?

 

Ja po wymienia zaworu zalałem właśnie Transtara. Skrzynia chodzi jak nowa, nie ma się do czego przyczepić, choć pewnie na innym oleju byłoby podobnie :) Ale polecają ten olej do automatów, więc lej śmiało.



#30 OFFLINE   marsjan87

marsjan87
  • 40 postów
  • Dołączył: 28-05-2015
  • Skąd: Książ Wielkopolski
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 03 listopad 2015 - 21:37

ok dzięki wielkie jak wymienię ten zawór to dam znać co i jak 



#31 OFFLINE   marsjan87

marsjan87
  • 40 postów
  • Dołączył: 28-05-2015
  • Skąd: Książ Wielkopolski
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 05 listopad 2015 - 11:16

Panowie podłączyłem kompa z lepszym programem i wywaliło błąd P1700 wiem tylko tyle ze jest to związane z tym ze sterownik skrzyni chyba informuje o jakimś błędzie ale co dokonanie to nie wiem. Skasowałem pojeździłem i wyskakuje znowu auto  jedzie normalnie samochód z kluczykiem się nie zapala na liczniku. Tylko tak jak w temacie przeciąga na obrotach na tym jednym biegu może to nie wina tego elektrozaworu tylko coś innego ja boli ? Dodam jeszcze ze wyczaiłem ostatnio ze jak ruszam bardzo powoli to przeciąganie nie występuję wcale tylko wtedy gdy chce ruszyć odrobinę szybciej i  najczęściej jak gdzieś ruszam pod górkę z postoju 



#32 OFFLINE   smokebite

smokebite

    Omega Garage

  • 1750 postów
  • Dołączył: 18-08-2011
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 05 listopad 2015 - 16:55

Wskazuje że sterownik skrzyni pada. Weź zobacz oznaczenie i podmień na taki sam

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno


" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#33 OFFLINE   marsjan87

marsjan87
  • 40 postów
  • Dołączył: 28-05-2015
  • Skąd: Książ Wielkopolski
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 05 listopad 2015 - 22:17

Czyli chodzi o ten sterownik skrzyni ktory jest za schowkiem od strony pasazera ?

#34 OFFLINE   smokebite

smokebite

    Omega Garage

  • 1750 postów
  • Dołączył: 18-08-2011
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 06 listopad 2015 - 07:25

tak. Często one nie padały ale zdarzało się że padały. Musisz znaleźć z takim samym oznaczeniem i z takiego samego silnika (bo inaczej będzie wariować skrzynia).


Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno


" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#35 OFFLINE   marsjan87

marsjan87
  • 40 postów
  • Dołączył: 28-05-2015
  • Skąd: Książ Wielkopolski
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 06 listopad 2015 - 10:03

no ok w weekend rozbiorę ten schowek i sprawdzę te oznaczenia 



#36 OFFLINE   dawtow

dawtow

    W posiadaniu , omega Bfl, ascona b, 4x4 i 4 udki und skuter :)

  • 1708 postów
  • Dołączył: 14-08-2009
  • Skąd: Noje benczen
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 07 listopad 2015 - 16:22

co do elektrozaworów to są zamienne.-sprawdzone i działają zamiennie.


Zawory nie są zamienne, chyba że jakąś małą rzeźbę się zrobi :/
A to są foty jak i co wygląda.

Załączony plik  tmp_12762-DSC_0103-38730038.JPG   35,77K   6 pobrań

Załączony plik  tmp_12762-DSC_01112047788415.JPG   27,72K   5 pobrań

Edytowany przez dawtow, 07 listopad 2015 - 16:27.

Róbmy screeny swoich postów :( tak szybko z pomocą administracji, a z przykazu zarządu znikają :(

NIE pomagam na priv, gdyż od tego jest Forum - masz problem? Napisz na Forum !

Nic nie robienie zabiera większość mojego czasu i wcale mnie to nie męczy :)

#37 OFFLINE   marsjan87

marsjan87
  • 40 postów
  • Dołączył: 28-05-2015
  • Skąd: Książ Wielkopolski
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 07 listopad 2015 - 17:51

Witam dostałem się jakoś do tego komputera od skrzyni wygląda tak 


i teraz pytanie czy idealnie takiego samego muszę znaleźć czy wystarczy jak te oznaczenie literowe będzie takie samo ?

Gdyby ktoś miał taki sam na sprzedaż to chętnie kupie i jeszcze jedno jak go wyciągnąć bo ledwo udało mi się dojść żeby zdjęcie zrobić 

Załączone pliki



#38 OFFLINE   smokebite

smokebite

    Omega Garage

  • 1750 postów
  • Dołączył: 18-08-2011
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 08 listopad 2015 - 23:40

najbezpieczniej znajdź z dokładnie takimi samymi numerami. Nie wiem czy oznaczenie AR było tylko w 2.2 b, ale jeśli będzie z innego silnika (szczególnie diesla to może dziwnie chodzić skrzynia).

 

co do wyjęcia trza się pobawić. Możesz spróbować odpiąć wtyczkę najpierw


Edytowany przez smokebite, 08 listopad 2015 - 23:41.

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno


" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#39 OFFLINE   marsjan87

marsjan87
  • 40 postów
  • Dołączył: 28-05-2015
  • Skąd: Książ Wielkopolski
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 15 listopad 2015 - 11:13

mam nowy problem zapala się i gaśnie  po paru sekundach ta pomarańczowa kontrolka  ten samochód z kluczykiem zapala się przy małych prędkościach i po chwili gaśnie a wczoraj zapaliła się jak stałem na światłach a gdy ruszyłem po chwili zgasła podłączyłem komputer i wywaliło znowu ten błąd 

 

P1700-00
 
SVS request via CAN 
 
SVS-request from Transmission Control Module
 
ten wywala od jakiegoś czasu i jeden z kolegów który pisał powyżej mówił ze sterownik skrzyni pada ale wtedy przy tym bledzie kontrolka na liczniku nie wyskakiwala a teraz jak wyskakuje doszedl taki blad 
 
 
P1781-00
 
CAN Receives Error
 
 
The control unit receives the foollowing signal not or wrong: Actual engine torque Above condition must be fulfilled for at least 1s. Concerned Terminals 49.50
 
CAN odbiera błąd
 
Jednostka sterująca otrzymuje następujący sygnał nie lub źle: Rzeczywisty moment obrotowy silnika powyższy warunek musi być spełniony przez co najmniej 1 s. Zaniepokojeni Terminale 49.50
 
i teraz pytanie czy to ma związek z tym padaniem komputera skrzyni czy coś się dzieje złego w samej skrzyni ?
Bo jestem już umówiony do mechanika na wymianę tego elektrozaworu zmianowego 2-3 i teraz nie wiem czy ma to sens jak coś 
takiego już się dzieje 


#40 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 487 postów
  • Dołączył: 10-05-2012
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 16 listopad 2015 - 23:09

Ładuj fabrycznie nową skrzynię ;) - http://allegro.pl/sk...5785197277.html


Edytowany przez kjelon, 16 listopad 2015 - 23:10.