Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wymiana procesora w laptopie pomocy :)


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   WujekJerry

WujekJerry

    Łomega :)

  • 382 postów
  • Dołączył: 17-02-2013

Napisany 04 luty 2015 - 17:57

Hej :)

Mam na stanie swojego starego laptopa jest to acer travel mate 2300 :) Sprzet ponad 10 letni jednak cały czas na chodzie... prawie.. laptop sie włącza lecz jest PANICZNIE wolny :) Naprawde strasznie, ma w sobie procesor intel celeron 1.3 ghz i 2x256mb ramu 333.

Mam pytanie czy poprzez wymiane procka na wiekszy z tej epoki mam na oku intel pentrium 2.0 ghz i np zmiane ramu na 2x512mb bedzie to jakos smigało?
Mozna wogole taka przekładke zrobic? ten ów procesor wystepował w modelu travel mate 4060 :) Prosze o pomoc jak przyspieszyc ten sprzet :)

Aha chce go wykorzystac do diagnostyki sporadycznej omegi :)
Pozdr :)

#2 OFFLINE   Beny

Beny

    x30ben

  • 4038 postów
  • Dołączył: 28-12-2006
  • Skąd: Malbork - GMB
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 luty 2015 - 18:56

Obawiam się, że to nie możliwe :)

Płyta może sobie z nim nie poradzić :)
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#3 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1264 postów
  • Dołączył: 01-11-2011
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 luty 2015 - 19:04

Spróbuj wrzucić szybsze kości ramu o ile wszystko podoła i format.

#4 OFFLINE   WujekJerry

WujekJerry

    Łomega :)

  • 382 postów
  • Dołączył: 17-02-2013

Napisany 04 luty 2015 - 19:06

no sa kosci 1024mb 333, myslicie ze wstawienie dwoch takich kosci pomoze cos? Kurde no nawet probowałem chodzic po necie na nim to strony wczytuja sie po 20 sekund :)

#5 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1264 postów
  • Dołączył: 01-11-2011
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 luty 2015 - 19:10

Mylisz wielkość kości z jej prędkością. Możesz zostać przy tej wielkości ramu ale chodzi o np. 800 Hz kość;)

#6 OFFLINE   WujekJerry

WujekJerry

    Łomega :)

  • 382 postów
  • Dołączył: 17-02-2013

Napisany 04 luty 2015 - 19:27

Mylisz wielkość kości z jej prędkością. Możesz zostać przy tej wielkości ramu ale chodzi o np. 800 Hz kość;)


aaa :) a powiedz czy obsłuzy mi ta płyta? z tego co wyczytalem to obsługuje do 400hz?

#7 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1264 postów
  • Dołączył: 01-11-2011
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 luty 2015 - 19:33

Skoro tak wyczytałeś, to pewnie tak jest :D I powinieneś zrobić format w nim.

#8 OFFLINE   WujekJerry

WujekJerry

    Łomega :)

  • 382 postów
  • Dołączył: 17-02-2013

Napisany 04 luty 2015 - 19:44

problem jest w tym ze on juz po formacie jest :) oczywiscie wolnym:) masakra :/ nie miałem nigdy sprzetu o tak niskich wartosciach innego, a moze tam cos uwalone jest ? i dlatego tak wolno chodzi? robiłem test dysku niby jest ok... kurde.. szkoda mi go :) cos bym przyinwestował i go ogarnał :)

#9 OFFLINE   spawek

spawek

    Jest moc jest zabawa

  • 1008 postów
  • Dołączył: 08-03-2014
  • Skąd: Tomaszów Maz.
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 luty 2015 - 19:55

Zanim kupisz proc ka lub ram musisz dokładnie sprawdzić czy Twoja płyta główna go obsłuży. Nie każda płyta działa z każdym prockiem. Z tego co własnie wyczytałem to na bank nie obsłuży Ci ramu o prędkości nawet 600 nie mówiąc już o szybszych. Max chyba możesz wsadzić 2 gb. Płyta główna jest na jednym z 2 chipsetów Chipset Intel® 855GME lub 852GM. Sam posiadam model 2310 i niestety nic z tym niezniszczalnym kompem nie mogę zrobić.

#10 OFFLINE   WujekJerry

WujekJerry

    Łomega :)

  • 382 postów
  • Dołączył: 17-02-2013

Napisany 04 luty 2015 - 20:13

Zanim kupisz proc ka lub ram musisz dokładnie sprawdzić czy Twoja płyta główna go obsłuży. Nie każda płyta działa z każdym prockiem. Z tego co własnie wyczytałem to na bank nie obsłuży Ci ramu o prędkości nawet 600 nie mówiąc już o szybszych. Max chyba możesz wsadzić 2 gb. Płyta główna jest na jednym z 2 chipsetów Chipset Intel® 855GME lub 852GM. Sam posiadam model 2310 i niestety nic z tym niezniszczalnym kompem nie mogę zrobić.


ale powiedz ten Twoj tez jest taki zamulony?

#11 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1264 postów
  • Dołączył: 01-11-2011
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 luty 2015 - 21:09

Windows server jest bardzo lekkim systemem, może spróbuj w ten sposób. Jaki masz system obecnie?

#12 OFFLINE   Beny

Beny

    x30ben

  • 4038 postów
  • Dołączył: 28-12-2006
  • Skąd: Malbork - GMB
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 luty 2015 - 21:12

Jaki masz system operacyjny ??

Dysk nie jest uszkodzony?

Masz zainstalowane wszystkie sterowniki?
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#13 OFFLINE   WujekJerry

WujekJerry

    Łomega :)

  • 382 postów
  • Dołączył: 17-02-2013

Napisany 04 luty 2015 - 21:32

Win Xp Home Edition Sp2 robiłem test dysku HD tune i wszystkie kwadraciki zielone...

#14 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3592 postów
  • Dołączył: 13-09-2008
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 04 luty 2015 - 22:20

Win Xp Home Edition Sp2 robiłem test dysku HD tune i wszystkie kwadraciki zielone...


ja bym zaczął od zwiększenia ilości ramu. zwłaszcza jeśli często miga lampka dysku przy np. otwieraniu stron w necie

#15 OFFLINE   Beny

Beny

    x30ben

  • 4038 postów
  • Dołączył: 28-12-2006
  • Skąd: Malbork - GMB
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 luty 2015 - 22:26

Win Xp Home Edition Sp2 robiłem test dysku HD tune i wszystkie kwadraciki zielone...


Sprawdź tym: Crystal Disk Info
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#16 OFFLINE   spawek

spawek

    Jest moc jest zabawa

  • 1008 postów
  • Dołączył: 08-03-2014
  • Skąd: Tomaszów Maz.
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 luty 2015 - 22:45

straszny muł. Internet działa ale szlak mnie trafia jak mam tam wejść na jakąś stronę. Musisz spisać dokładną nazwę pyty głównej wraz z jej wersją. Wtedy można dobrać jakiś procek, jednak zbyt wiele by się nie spodziewał.

#17 OFFLINE   WujekJerry

WujekJerry

    Łomega :)

  • 382 postów
  • Dołączył: 17-02-2013

Napisany 04 luty 2015 - 23:07

Sprawdź tym: Crystal Disk Info


Wyszedł mi status UWAGA,


C5 liczba selektorów niestabilnych 00000000000000002