Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] błąd P0340


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
19 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   kardi16

kardi16
  • 18 postów
  • Dołączył: 20-05-2014
  • Skąd: Radomsko
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 15 październik 2014 - 20:13

Witam mam taki problem i nie wiem co jest przy odpalaniu samochodu wyskakuje mi błąd P0340 i ciężko wkręca się na obroty przy gazuje go do odcinki i zgaszę samochód i odpalę go ponownie i nie ma już tego błędu a czasami jest dobrze a czasami jest tak ze przy gazowanie nic nie da muszę przejechać kilka km zgasic auto i odpalic na nowo i jest oki po podłączeniu op-coma wyskoczyło mi P0340 - Obieg prądowy czujnika położenia wału krzywkowego- brak sygnału jest obecny gdy świeci się kontrolka a jak nie świeci się to jest nie występuje.Wiecie czego może być przyczyna takiej usterki?

#2 OFFLINE   omegalomza

omegalomza
  • 32 postów
  • Dołączył: 02-10-2014
  • Skąd: Kosaki
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 15 październik 2014 - 20:19

Witam.
Mialem taki sam błąd 0340. DDzis po wymianie czujnika wałkow rozrządu na orgina lsiemensa GM problem zniknał.Na szczescie gosc co kupiłem auto mi go dał w cenie.

#3 OFFLINE   kardi16

kardi16
  • 18 postów
  • Dołączył: 20-05-2014
  • Skąd: Radomsko
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 15 październik 2014 - 20:26

ale takie same objawy były bo ja go wyciągłem i całego przeczyściłem i to nic nie dało i raz jest dobrze a raz nie zależy jak mu się odwidzi

#4 OFFLINE   Sathron

Sathron
  • 54 postów
  • Dołączył: 05-01-2010
  • Skąd: Oleśnica
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 23 październik 2014 - 23:21

ale takie same objawy były bo ja go wyciągłem i całego przeczyściłem i to nic nie dało i raz jest dobrze a raz nie zależy jak mu się odwidzi


P0340 Czujnik położenia wałka rozrządu obwód elektryczny błędne działanie.

Te czujniki siadają i musisz wymienić go tylko i wyłącznie na orginał bo Opel jak to Opel nie lubi zamienników

#5 OFFLINE   Tomek23

Tomek23
  • 379 postów
  • Dołączył: 03-10-2008
  • Skąd: Olsztyn
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 05 maj 2017 - 22:39

Witam, w aucie wyskakuje bład 0340 ale tylko po rozgrzaniu auta i ponownym uruchomieniu. Odcinka przy 4500 tys. W styczniu wymieniałem na używke padł pare dni temu. Kupiłem nastepna używke ale bład nadal wystepuje. Czy coś jeszcze może powodować ten błąd?


tomek14829

#6 OFFLINE   zico

zico

    :)

  • 373 postów
  • Dołączył: 22-07-2010
  • Skąd: Poznań/Zielona Góra
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 06 maj 2017 - 08:34

Kup nowy, a nie używkę.

#7 OFFLINE   Tomek23

Tomek23
  • 379 postów
  • Dołączył: 03-10-2008
  • Skąd: Olsztyn
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 06 maj 2017 - 09:53

podmieniałem 3 używki i na wszsystkich błąd. To raczej coś innego


tomek14829

#8 OFFLINE   Tomek23

Tomek23
  • 379 postów
  • Dołączył: 03-10-2008
  • Skąd: Olsztyn
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 08 maj 2017 - 13:39

Moze ktoś walczył z tym błedem.Chyba jeszcze kupie orginał nowy z wtyczka do przerobienia z kwadratowego czujnika na owalny.
tomek14829

#9 OFFLINE   lukaszbia

lukaszbia
  • 87 postów
  • Dołączył: 19-07-2014
  • Skąd: Białystok
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 08 maj 2017 - 13:55

A tam przypadkiem nie były dwa rodzaje czujników? sprawdź numery



#10 OFFLINE   gnomek20

gnomek20

    E39 CB 304CG

  • 22 postów
  • Dołączył: 30-08-2009
  • Skąd: Bydgoszcz
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 maj 2017 - 13:58

kolego sprawdź wtyczkę bo ona być winna, gdzie już był ten temat poruszany na forum



#11 OFFLINE   Tomek23

Tomek23
  • 379 postów
  • Dołączył: 03-10-2008
  • Skąd: Olsztyn
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 08 maj 2017 - 14:25

Wtyczka ok zdejmowałem osłone przewodów i oglądałem.
tomek14829

#12 OFFLINE   Tomek23

Tomek23
  • 379 postów
  • Dołączył: 03-10-2008
  • Skąd: Olsztyn
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 13 maj 2017 - 08:30

Witam , dziś troche posprawdzałem. Przejście jest na okablowaniu od wtyczki do kompa. Ale na wtyczce wogóle nie ma napiecia sprawdzane malutka żarówka, a powinno być 4,5v. Wynika z tego że to komp. Naklejka zdrapana ze sterownika ale pewnie jest to 56.5. Co koledzy radzicie wymiana sterownika wraz z immo, czy naprawa tego. Czekam na wskazówki...


tomek14829

#13 OFFLINE   Tomek23

Tomek23
  • 379 postów
  • Dołączył: 03-10-2008
  • Skąd: Olsztyn
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 13 maj 2017 - 13:44

Koledzy czy sterownik o numerach 90 491 975 simtec 56.5 bedzie pasował. Mam błedy 4 cyfrowe.


tomek14829

#14 OFFLINE   robert514

robert514

    bla bla bla

  • 3152 postów
  • Dołączył: 09-01-2009
  • Skąd: Warszawa Wola
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 maj 2017 - 14:23

Koledzy czy sterownik o numerach 90 491 975 simtec 56.5 bedzie pasował. Mam błedy 4 cyfrowe.

powinien,po VIN sprawdź :)

 

Opel GM 90491975 / NU / Siemens 5WK9072 
Simtec 56 / S96001
 

Including: 
1x main key transmitter 
1x reader coil (transceiver) 


Vehicle applicability: 
(1995-1997) 
Opel Omega-B 2.0 16V 100 kW / 136 PS 
Engine: X20XEV Ecotec
 
VIN: #T1066221 >> #V1999999 

Reference numbers: 
90491975, 90-491-975, 90 491 975 
90512822, 90-512-822, 90 512 822 / 6237493, 62-37-493, 62 37 493 
5WK9072, 5WK9-072, 5WK9 072



#15 OFFLINE   Tomek23

Tomek23
  • 379 postów
  • Dołączył: 03-10-2008
  • Skąd: Olsztyn
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 13 maj 2017 - 15:24

To teraz musze szukać takiego sterownika z pętlą i pestka, dzięki    Rozumiem że po wymianie kompa nie trzeba już nic programować.


Edytowany przez Tomek23, 13 maj 2017 - 15:41.

tomek14829

#16 OFFLINE   Tomek23

Tomek23
  • 379 postów
  • Dołączył: 03-10-2008
  • Skąd: Olsztyn
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 19 maj 2017 - 21:11

Podmieniony komp nadal ten błąd, poddaje sie.


tomek14829

#17 OFFLINE   Tomek23

Tomek23
  • 379 postów
  • Dołączył: 03-10-2008
  • Skąd: Olsztyn
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 23 maj 2017 - 10:19

Koledzy a z jakiego miejsca na kole wałka czujnik pobiera impuls.
tomek14829

#18 OFFLINE   robert514

robert514

    bla bla bla

  • 3152 postów
  • Dołączył: 09-01-2009
  • Skąd: Warszawa Wola
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 maj 2017 - 12:57

Koledzy a z jakiego miejsca na kole wałka czujnik pobiera impuls.

https://drive.google...UzRNSVBJM1pPZlE

 

na temat czujnika

https://tkdiy.wordpr...-silnik-x20xev/


Edytowany przez robert514, 27 maj 2017 - 13:06.


#19 OFFLINE   JacekEPS

JacekEPS
  • 1 postów
  • Dołączył: 15-09-2013

Napisany 24 sierpień 2017 - 15:39

Witam

 

Jak w temacje  błąd 0340 padniety czujnik walka SIEMENS 5WK9 055 1    90458252 GM  (Omega 2.0 16V  z 1997r_

Pytanie  gdzie  kupie  oryginalny  bo wszedzie tylko zamienniki ktore  u mnie  nie  pracuja  przetestowane  na 2  roznych  

W serwisie powiedzieli ze  nie  mam od 5  lat w produkcji  tego modelu  proponuja inny z nowa wiazka  za kwote kosmiczna

Czy koledzy  maja  jakies  sugestie  badz  sprawdzone zrodla 



#20 OFFLINE   Redds

Redds
  • 30 postów
  • Dołączył: 04-06-2017
  • Skąd: Krasnystaw
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 26 sierpień 2017 - 14:18

W aso opla mają ten czujnik za około 470zl. W lubelskim aso to kwestia zamowienia bo nie mają go na stanie a czas oczekiwania to jeden dzien roboczy, wiec aso musi mieć ten czujnik. Cena wysoka lecz biorac pod uwagę ile już poszło na zamienniki dzialajace chwilowo lub wogole to nie ma co tracic kasy na nie. Tylko oryginal rozwiąże problem