Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Przekładka automatu na manual


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
123 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   damian2057

damian2057
  • 22 postów
  • Dołączył: 27-04-2007
  • Skąd: Warszawa

Napisany 06 maj 2007 - 21:10

We wcześniejszym moim temacie pisałem o wymianie silnika 3.0 wraz ze skrzynią automat(która ma usterkę) na diesela i manual ta inwestycja okazała by sie nie opłacalna. Więc jednak staneło na tym że wymienię tylko skrzynię oczywiście na manual. Za naprawę automatu krzyczą 2 tys zł a słyszałem że wymiana na manual będzie nie wiele droższa czy to prawda? Jak tak to kogo mi polecicie do tej roboty.



#2 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 06 maj 2007 - 21:11

We wcześniejszym moim temacie pisałem o wymianie silnika 3.0 wraz ze skrzynią automat(która ma usterkę) na diesela i manual ta inwestycja okazała by sie nie opłacalna. Więc jednak staneło na tym że wymienię tylko skrzynię oczywiście na manual. Za naprawę automatu krzyczą 2 tys zł a słyszałem że wymiana na manual będzie nie wiele droższa czy to prawda? Jak tak to kogo mi polecicie do tej roboty.



kolego borowka ma automat za 800 pln. wyjdzie cie taniej niz przekladka na manual. poszukaj na alledrogo




 


#3 OFFLINE   Kiluch

Kiluch
  • 58 postów
  • Dołączył: 14-08-2006
  • Skąd: Radom

Napisany 08 maj 2007 - 06:44

A jeżeli już chcesz znać cenę zamiany automatu na manual - 1000 PLN - całoość
700 graty + 300 robocizna
Borówka Mariusz oczywiście....

#4 OFFLINE   Piterek

Piterek

    ASB killer

  • 3826 postów
  • Dołączył: 10-05-2006
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 maj 2007 - 11:45

damian2057, napisz coś więcej o swoim autku, czy ma tempomat :?:


"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill


#5 OFFLINE   damian2057

damian2057
  • 22 postów
  • Dołączył: 27-04-2007
  • Skąd: Warszawa

Napisany 09 maj 2007 - 22:32

Moje auto posiada tempomat, TC jest z roku 2000r 3.0 MV6

#6 OFFLINE   Piterek

Piterek

    ASB killer

  • 3826 postów
  • Dołączył: 10-05-2006
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 maj 2007 - 09:06

to z tempomatem będziesz miał troszke zabawy, nim oddasz auto do mechanika to podpytaj go, czy bedzie umial sobie z tym poradzić


"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill


#7 OFFLINE   Hrumque

Hrumque
  • 121 postów
  • Dołączył: 23-08-2006
  • Skąd: Opole

Napisany 22 maj 2007 - 16:15

Więc jednak staneło na tym że wymienię tylko skrzynię oczywiście na manual. Z

Pamiętaj że wymiana skrzyni z automatu na manual to równiocześnie jeszcze wymiana:
- mostu (ma inne przełożenie)
- sprzegła i koła zamachowego
- troche elektroniki
- łapy skrzyni są też na oko troche inne, chyba że dostaniesz komplet z nową skrzynią
- zestawu pedałów (z obsługą sprzęgła)
- konsoli środkowej (bo wajcha od manuala bardziej na boki lata i otwór od automatu jest za wąski

Wątpię czy to się opłaca...
--
Bartek

#8 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów
  • Dołączył: 19-04-2007
  • Skąd: Głogów

Napisany 22 maj 2007 - 16:53

Kolega jest w trakcie przekladania a raczej po wywaleniu automata i wlozeniu manuala. Tak jak pisal Hrumque sporo rzeczy trzeba by przy tym wymienic. Na ta chwile nie dziala mu tempomat. Wieczorkiem dowiem sie ile go to wszystko kosztowalo i poniformuje na forum albo on tez to zrobi.

#9 OFFLINE   cita

cita

    I'm back :P

  • 4748 postów
  • Dołączył: 13-05-2006
  • Skąd: Leszno
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 maj 2007 - 16:57

Moim skromnym zdaniem, nawet jesli nie byloby tyle z tym zabawy ... to przeciez automat w MV6 jest rewelacyjny. Skrzynie kupisz za 800-1000 zł plus 200 zł przekładka ...

Nie rozumiem po co sie w to bawić w ogole. Ja nawet bym nie kupił 3,0 w manualu jesli mialbym ASB do wyboru...

#10 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

    made in france

  • 4238 postów
  • Dołączył: 26-03-2007
  • Skąd: Rzeszów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 maj 2007 - 20:59

Nie rozumiem po co sie w to bawić w ogole.


ja również nie pojmuję tego - to przecie limuzyna a nie wyścigówka a koszty na pewno znacznie przekroczą zakładane 2000 zet - raczej nastaw się na przekroczenie 3000 i to spore. Ponadto jak już zmieniasz skrzynie to lepiej jej zrobić mały remont bo możesz się brzydko naciąć jak padnie jakieś łożysko albo synchronizator

#11 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3116 postów
  • Dołączył: 02-07-2006
  • Skąd: PODKARPACIE
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 maj 2007 - 22:06

Mam 3.0 w manualu , ale duzo jedzilem 3.0 z automatem i powiem ci, ze naprawde ten automat dodaje luksusu a przyspieszenie tez ma dobre ( nie ma az takiej roznicy w mocy jak by sie wydawalo miedzy manualem a automatem )
Wiec tez bym ci radzil nie zmieniac na manual, tylko zrobic automata.
Decezja nalezy do ciebie.

Czasem zaluje ze nie mam automata, szczegolnie jak mam lenia i nie chce mi sie lewarkiem machac.

#12 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

    Ciem kotka!

  • 5572 postów
  • Dołączył: 30-08-2006
  • Skąd: Giedlarowa
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 maj 2007 - 22:11

lendio, zamienimy się? ;)

Sorka za OT

#13 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3116 postów
  • Dołączył: 02-07-2006
  • Skąd: PODKARPACIE
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 maj 2007 - 22:14

Zamienie sie jak zalozysz gazik :mrgreen: :peace:

#14 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

    Ciem kotka!

  • 5572 postów
  • Dołączył: 30-08-2006
  • Skąd: Giedlarowa
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 maj 2007 - 22:16

Tia, a potem będziesz na mnie psy wieszał. ;)

#15 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów
  • Dołączył: 19-04-2007
  • Skąd: Głogów

Napisany 23 maj 2007 - 11:21

kolege wynioslo to:
- skrzynia + sprzeglo 800zl
- pedaly 150zl
- przekladanie ... 500zl
a wiec calosc pi razy drzwi 1500zl

#16 OFFLINE   Hrumque

Hrumque
  • 121 postów
  • Dołączył: 23-08-2006
  • Skąd: Opole

Napisany 23 maj 2007 - 11:27

kolege wynioslo to:
- skrzynia + sprzeglo 800zl
- pedaly 150zl
- przekladanie ... 500zl

To musi mu się troche śmiesznie jeździć z mostem od automatu :)
--
Bartek

#17 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów
  • Dołączył: 19-04-2007
  • Skąd: Głogów

Napisany 23 maj 2007 - 13:52

no mostu jeszcze nie wymienil :D

#18 OFFLINE   maraboot

maraboot
  • 650 postów
  • Dołączył: 09-07-2006
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 maj 2007 - 20:13

To musi mu się troche śmiesznie jeździć z mostem od automatu

Zależy w jakim modelu była ta przekładka, bo na przykład dyfer w 3,2 automat ma takie samo przełożenie (3,9) jak w 2,6 manual. Wyjatkowy przypadek, ale wymarzony układ dla mojego planowanego swapa 3,2 na manual :driver: Cała reszta o której pisałeś, to w sumie drobiazgi. Poza tym zostaje do sprzedania automat z osprzętem, niezły kąsek.

#19 OFFLINE   damian2057

damian2057
  • 22 postów
  • Dołączył: 27-04-2007
  • Skąd: Warszawa

Napisany 27 maj 2007 - 14:50

Decyzje podiołem, w środe jade do Parczewa i za 1300zł wymieniam automat na manual. Według mnie to najlepsze rozwiązanie i myśle że będę zadowolony w 100%
Dzięki za porady!

#20 OFFLINE   mglod7

mglod7

    www.tchp.wroc.pl

  • 104 postów
  • Dołączył: 02-01-2007
  • Skąd: Wrocław

Napisany 27 maj 2007 - 16:20

Wlasnie mysle nad wymiana asb u niego (800zl to narazie najtaniej jak udalo mi sie znalezc)...
Tyle ze gdzie jest ten jego parczew? Znalazlem dwa, jeden w wlkpolsce a drugi hen na wschodzie przy bugu... Z wrocławia nie dowioze mu mojej omci w ktorej dziala tylko 1ka i 2ka...
semper fidelis