Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wyłączenie GPS omega 2002r


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   worek11779

worek11779
  • 32 postów
  • Dołączył: 22-05-2009
  • Skąd: opole

Napisany 06 sierpień 2014 - 06:35

Czy jest to możliwe ? Korzystając z vaitool nie pika mi pod bramkami... A urządzenie jest sprawne i w innym aucie działa. Myślę że GPS generuje jakieś zakłĂłcenia... Radio z tego co pamiętam to ncd 2013. Płyty nie mam ale podczas jazdy cały czas świeci mi się ikonka GPS. A może to jakiś inny problem?

#2 OFFLINE   seba03

seba03
  • 800 postów
  • Dołączył: 07-06-2012
  • Skąd: SOsnowiec w POznaniu
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 06 sierpień 2014 - 14:11

A szybkę czołową masz solar czy zwykłą? Jak solar to ona blokuje b.dużo sygnałów. Często ciężko złapać sygnał GPS w środku w aucie.

#3 OFFLINE   paszeko

paszeko
  • 296 postów
  • Dołączył: 03-04-2009
  • Skąd: ruda slaska Wirek
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 10 sierpień 2014 - 08:03

tez mam solarna szybe i jak mam gpsa wlaczonego to gubi sygnal :( co zrobic??

#4 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1058 postów
  • Dołączył: 08-05-2014
  • Skąd: Sosnowiec
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 10 sierpień 2014 - 08:21

Ja tez mam szybe solar i jakos nie mam problemow z gps ani telefonami czy czym kolwiek, sprobuj dac nawigacje od strony kierowcy lub jak najdalej od kierowcy na srodku

#5 OFFLINE   worek11779

worek11779
  • 32 postów
  • Dołączył: 22-05-2009
  • Skąd: opole

Napisany 10 sierpień 2014 - 09:06

Właśnie nawi działa dość dobrze, w zaszadzie bez problemu. Problem jest w tym ze viatool ( tak jak tiry nie muszą się zatrzymywać na bramkach na autostradzie ) jak mam przypiety na szybę obojętnie w jakim miejscu to na autostradzie bramki mi go nie wykrywają... w ogĂłle... A to samo urządzenie w innym aucie działa dobrze. Stąd też pytam czy można jakoś wyłączyć fabryczny GPS w omedze bo może to on coś zakłĂłca...

#6 OFFLINE   tc82

tc82

    3 najkrascie auto 10 zraz

  • 2509 postów
  • Dołączył: 07-06-2009
  • Skąd: Wrocław/EHS
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 sierpień 2014 - 12:27

Kolego mam szybę solar i viatoll przyklejony obok lusterka max u góry na tych czarnych kropkach (tam szyba jest zwykła) i działa bez problemu - sprawdzałem w piątek. GPS z auta nie ma nic do rzeczy bo antena od niego jest na dachu (mam NCDC 2015). Dokładana navi też nie łapie sygnału na szybie, ale jak złapie za autem to już potem hula.

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"


#7 OFFLINE   worek11779

worek11779
  • 32 postów
  • Dołączył: 22-05-2009
  • Skąd: opole

Napisany 10 sierpień 2014 - 13:07

Na desce na dole przedniej szyby mam taki mały cypelek myślałem że to jest antena. Ale dzięki za poradę sproboje na samej gĂłrze szyby.

#8 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1058 postów
  • Dołączył: 08-05-2014
  • Skąd: Sosnowiec
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 10 sierpień 2014 - 15:11

to sprawdz kolego worek11779 i napisz co i jak bo az jestem ciekaw

#9 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4321 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 sierpień 2014 - 16:28

Na desce na dole przedniej szyby mam taki mały cypelek

to jest czujnik nasłonecznienia

#10 OFFLINE   tc82

tc82

    3 najkrascie auto 10 zraz

  • 2509 postów
  • Dołączył: 07-06-2009
  • Skąd: Wrocław/EHS
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 sierpień 2014 - 16:30

To na dole to czujnik nasłonecznienia. Viatoll działa na górze szyby przy lusterku, nawet w instrukcji jest podane gdzie go przyklejać na metalizowanej szybie.

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"


#11 OFFLINE   gulin

gulin
  • 144 postów
  • Dołączył: 13-03-2010
  • Skąd: Grudziądz
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 14 sierpień 2014 - 09:38

Przepraszam,ale od czego jest ten czujnik naslonecznienia?Co powoduje?

#12 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

    Drewniane samochody?

  • 1726 postów
  • Dołączył: 31-12-2008
  • Skąd: Zielonka
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 15 sierpień 2014 - 19:59

od czego jest ten czujnik naslonecznienia?


Bada nasłonecznienie.

Co powoduje?


System automatycznej klimatyzacji, dzięki niemu wie jak ochłodzić atmosferę w aucie, by kierowca i cała reszta gawiedzi, w komfortowych warunkach odbywali podróż;)

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p


#13 OFFLINE   gulin

gulin
  • 144 postów
  • Dołączył: 13-03-2010
  • Skąd: Grudziądz
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 19 sierpień 2014 - 12:42

No dzieki za odp. Bo tez myslalem ze to od gps....wobec tego antena na dachu jest od navi czy od telefonu?

#14 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

    Drewniane samochody?

  • 1726 postów
  • Dołączył: 31-12-2008
  • Skąd: Zielonka
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 19 sierpień 2014 - 12:46

antena na dachu jest od navi czy od telefonu?


W "sedesie" dwa w jednym, radiową antenę masz w tylnej szybie.

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p


#15 OFFLINE   Arthuros

Arthuros
  • 407 postów
  • Dołączył: 13-11-2010
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 25 sierpień 2014 - 13:11

Właśnie nawi działa dość dobrze, w zaszadzie bez problemu. Problem jest w tym ze viatool ( tak jak tiry nie muszą się zatrzymywać na bramkach na autostradzie ) jak mam przypiety na szybę obojętnie w jakim miejscu to na autostradzie bramki mi go nie wykrywają... w ogĂłle... A to samo urządzenie w innym aucie działa dobrze. Stąd też pytam czy można jakoś wyłączyć fabryczny GPS w omedze bo może to on coś zakłĂłca...


A czy przypadkiem masa auta nie ma wpływu na VIAtool?? Przed bramkami jest waga, może to ona wyzwala sygnał do zadziałania systemu??

#16 OFFLINE   worek11779

worek11779
  • 32 postów
  • Dołączył: 22-05-2009
  • Skąd: opole

Napisany 25 sierpień 2014 - 14:38

To może być szyba. Rzeczywiście przy lusterku jest szyba z kratką, narazie nie wybieram się na bramki omega ale jak pojadę to dam znać. Co do viatool to na codzień jeżdżę dużo lzejszym autem i jest ok na bramkach.

#17 OFFLINE   tc82

tc82

    3 najkrascie auto 10 zraz

  • 2509 postów
  • Dołączył: 07-06-2009
  • Skąd: Wrocław/EHS
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 sierpień 2014 - 21:44

A czy przypadkiem masa auta nie ma wpływu na VIAtool?? Przed bramkami jest waga, może to ona wyzwala sygnał do zadziałania systemu??


A czy Twoim zdaniem gdyby tak było to sprzedawaliby do osobówek ?? :masakra:

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"


#18 OFFLINE   michal1350

michal1350

    Hanek

  • 191 postów
  • Dołączył: 04-10-2009
  • Skąd: SL
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 26 sierpień 2014 - 07:52

To może być szyba. Rzeczywiście przy lusterku jest szyba z kratką, narazie nie wybieram się na bramki omega ale jak pojadę to dam znać. Co do viatool to na codzień jeżdżę dużo lzejszym autem i jest ok na bramkach.


To nie masa samochodu decyduje o otwarciu braki tylko samo urządzenie Viat toll. Jeśli szyba przednia nie przepuszcza sygnału z transpondera- a te szyby "błyszczące" blokują sygnał"- bramka nie otworzy się nawet gdyby na pasie stała czterdziestotonowa cysterna.
Inną rzeczą jest, że czasem transpondery zawodzą (szczególnie we Francji) i stoisz pod samym czytnikiem a urządzenie nie chce się odczytać pomimo, że prawidłowo je zamonotwano.
Rada jest taka, że jeśli jest problem z odczytywaniem transpondera, zgłoś się do punktu Via toll i poproś o dodatkowe urządzenie, które montuje się na zewnątrz szyby- to chyba forma anteny.
Dodany obrazek "Jeśli nie ma się nic do powiedzenia, lepiej nie przyoblekać tego w słowa."
powiedzenie

#19 OFFLINE   worek11779

worek11779
  • 32 postów
  • Dołączył: 22-05-2009
  • Skąd: opole

Napisany 17 październik 2014 - 16:52

Sprawdziłem. Montaż przy lusterku rozwiązuje problem, Viaauto działa bezproblemowo w omedze b fl.