Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

budowa domu potrzebna porada elektryka


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
19 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   gregoryGJ

gregoryGJ
  • 111 postów
  • Dołączył: 24-02-2008
  • Skąd: czestochowa

Napisany 18 listopad 2013 - 19:27

Witam wszystkich
Mam pytanie do „zawodowych elektryków”
Jestem w trakcie budowy domku, na etapie instalacji a dokładnie elektryki.
Kable już ułożyłem obsadziłem rozdzielnice i przyszedł czas na jej uzbrojenie.
Z góry uprzedzam, że nie jestem elektrykiem z zawodu a jedynie z zainteresowania,
O jeden czas pracowałem troszkę przy tym. Narysowałem schemat mojej instalacji „rozdzielnicy” i prosiłbym o porady i uwagi, co do mojej koncepcji.
Teraz troszke do rzeczy:
- przyłącze 14kW napięcie 0,4kV
- zabezpieczenie przelicznikowe 25A bezpiecznikiem typu „S” o charakterystyce B
- instalacja 3-fazowa
- skrzynka w granicy działki a dalej przyłącze kablem YAKXS 4x35mm2
- układ sieci TN-C
Rozdzielnica firmy Hager 3x18 modułów
Opisze teraz moduły ze skrzynki:
- bezpieczniki nadprądowe oświetlenia S301 B10A
- bezpieczniki nadprądowe gniazd S301 B16A
- wyłączniki różnicowo-prądowe P 304 30mA
- bezpiecznik 3-fazowy S303 B20A
- rozłącznik izolacyjny FR 303
- kontrolki napięcia
- zabezpieczenie kontrolek S301 B10A
Starałem się rozłożyć obciążenie na wszystkie fazy po równo.
Symbole modułów w oparciu o firme Legrand.
Poniżej link do zdjęcia:
http://www.fotosik.p...776d983f4f.html

#2 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 18 listopad 2013 - 20:13

1 Różnicówki: wybija bo coś tam w kuchni= nie masz prądu w całym domu.
Wg. mnie trochę zły rozdział. Kotłownia na pewno powinna mieć swoją. Jak coś mi wpadnie do głowy to dopiszę.

#3 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

    Emerytura....a czemu nie.

  • 137 postów
  • Dołączył: 24-01-2011
  • Skąd: okolice Żyrardowa

Napisany 20 listopad 2013 - 11:11

1 Różnicówki: wybija bo coś tam w kuchni= nie masz prądu w całym domu.
Wg. mnie trochę zły rozdział. Kotłownia na pewno powinna mieć swoją. Jak coś mi wpadnie do głowy to dopiszę.

ja zrobiłem tak, podzielilem obwody na 3 -
1.garaż i techniczne (gniazda zewnątrz, siłowe na domu, piec CO, hydrofor, wentylacja, alarm i inne podobne),
2. gniazda w domu
3. oświetlenie w domu

Każdy obwód ma swoją "różnicówkę" - 7 rok działa bez problemów.

Jak coś ci wyskoczy to wiesz gdzie szukać....a jak jedna na całym domu, to szukaj wiatru w polu.
Warto zrobić mieszanie faz w pomieszczeniach - znaczy na jednej fazie gniazda a na innej oświetlenie - jak ci padnie jedna, możesz oświatlić drugą - z gniazdka.

Powodzenia

#4 OFFLINE   gregoryGJ

gregoryGJ
  • 111 postów
  • Dołączył: 24-02-2008
  • Skąd: czestochowa

Napisany 20 listopad 2013 - 16:22

Witam przyznam szczerze, że kierowałem się ceną i dlatego dałem 3fazowe różnicówki jedna na oświetlenie, druga na gniazda a trzecia jest do gniazda 3fazowego bo różnica w cenia miedzy 1 a 3 fazowa nie jest duża a 1fazowych potrzebowałbym 6szt, żeby rozłożyć obciążenie równomiernie na trzy fazy. Mam pytanie do kolegi "ogniowy" piszesz, że rozłożyłeś instalacje na trzy obwody to obwód tych gniazd w domu masz zasilony jedna fazą, czy masz róznicówke 3-fazową i dopiero za nią gniazda w domu są rozdzielone na poszczególne fazy? Bo np tak jak do kuchni poprowadziłem dwa obwody:
-jeden do AGD w zabudowie tzn piekarnik, mikrofala, lodówka
-drugi na gniazda robocze nad blatem
ponieważ doszedłem do wniosku, że w pewnych okresach takich jak np, święta itp.
pobór prądu z lodówki, piekarnika, zmywarki (grzałka), może być zbyt duży na jedna fazę zwłaszcza gdy jeszcze ktoś włączy w miedzy czasie czajnik elektryczny do tego. Tak myślałem do tego obwodu z AGD podłączyć pod jedna fazę np, wiatrołap spiżarnie i sypialnie gdzie nie ma takiego zapotrzebowania. mówię tutaj o gniazdach.

#5 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

    Emerytura....a czemu nie.

  • 137 postów
  • Dołączył: 24-01-2011
  • Skąd: okolice Żyrardowa

Napisany 24 listopad 2013 - 10:37

Witam przyznam szczerze, że kierowałem się ceną i dlatego dałem 3fazowe różnicówki jedna na oświetlenie, druga na gniazda a trzecia jest do gniazda 3fazowego bo różnica w cenia miedzy 1 a 3 fazowa nie jest duża a 1fazowych potrzebowałbym 6szt, żeby rozłożyć obciążenie równomiernie na trzy fazy. Mam pytanie do kolegi "ogniowy" piszesz, że rozłożyłeś instalacje na trzy obwody to obwód tych gniazd w domu masz zasilony jedna fazą, czy masz róznicówke 3-fazową i dopiero za nią gniazda w domu są rozdzielone na poszczególne fazy? Bo np tak jak do kuchni poprowadziłem dwa obwody:
-jeden do AGD w zabudowie tzn piekarnik, mikrofala, lodówka
-drugi na gniazda robocze nad blatem
ponieważ doszedłem do wniosku, że w pewnych okresach takich jak np, święta itp.
pobór prądu z lodówki, piekarnika, zmywarki (grzałka), może być zbyt duży na jedna fazę zwłaszcza gdy jeszcze ktoś włączy w miedzy czasie czajnik elektryczny do tego. Tak myślałem do tego obwodu z AGD podłączyć pod jedna fazę np, wiatrołap spiżarnie i sypialnie gdzie nie ma takiego zapotrzebowania. mówię tutaj o gniazdach.

twój tok myślenia i wykonania jest dokładnie taki jak mój...lepiej tego nie da się zrobić...
dokładnie tak jak piszesz, różnicówki są 3 fazowe, w kuchni występują 2 fazy na gniazdach - jedno z jednej, drugie z drugiej i kolejne naprzemian. Kuchnia ma oddzielny kabel 3 fazowy. Gniazd w kuchni jest 4 na przemiennie na innych fazach.
To samo w pokojach, z róznicówki 3 fazowych jeden pokój na jednej fazie, drugi na innej i tak na wymianę, oświetlenie identycznie, tylko fazy są różne od gniazd.
Proste??
W sumie w skrzynce wygląda to jak na zdjęciu - góra oświetlenie, środek gniazda, dół technika i siła

#6 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 24 listopad 2013 - 16:26

lepiej tego nie da się zrobić.

Ale ale, na pewno się da. Chociażby ilość różnicówek, ideałem jest zabezpieczanie obwodów jednofazowych rożnicówką jednofazową obwodów trojfazowych rożnicowką trójfazową. Że nie wspomnę o układzie przepięciowym (wiadomo koszty)

dół technika i siła

Zasilanie alarmu, anten, domofonu też masz na różnicówce trójfazowej?

Kuchnia ma oddzielny kabel 3 fazowy

Jeden?? Jeśli tak to partyzantka :(

#7 OFFLINE   gregoryGJ

gregoryGJ
  • 111 postów
  • Dołączył: 24-02-2008
  • Skąd: czestochowa

Napisany 24 listopad 2013 - 19:00

Na pewno da się zrobić ja (rozdzielnice) lepiej. Co do ochronników to na razie na pewno nie ze względu na koszty. Jak będę miał chwilkę to poprawie moją i pokaże wam jeszcze raz.
Rozłożę wszystko na różnicówki jednofazowe, bo nie wiem czy to prawda (może ktoś zna taki przypadek), że w przypadku zasilania obwodów jednofazowych różnicówką trzyfazowa, gdy np w różnicówce trzyfazowej przepali się styk N to na którymś obwodzie może się pojawić napięcie międzyfazowe nawet do 400V ! Przewody w ścianach mogą to wytrzymać jedynie gorzej z urządzeniami podłączonymi pod ten obwód.

#8 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 24 listopad 2013 - 20:14

międzyfazowe nawet do 400V

To jest normalne napięcie międzyfazowe,kłopot zaczyna się

gdy np w różnicówce trzyfazowej przepali się styk N

może ktoś zna taki przypadek

nie ciekawy widok i skutki :masakra:

Przewody w ścianach mogą to wytrzymać

Wytrzymają na pewno

gorzej z urządzeniami podłączonymi pod ten obwód.

i tu jest pies pogrzebany.

ochronników to na razie na pewno nie ze względu na koszty

Wbrew pozorom nie są takie straszne,a przynajmniej warto przewidzieć miejsce w rozdzielni na montaż, jak finanse pozwolą.

#9 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

    Emerytura....a czemu nie.

  • 137 postów
  • Dołączył: 24-01-2011
  • Skąd: okolice Żyrardowa

Napisany 25 listopad 2013 - 09:00

Ale ale, na pewno się da. Chociażby ilość różnicówek, ideałem jest zabezpieczanie obwodów jednofazowych rożnicówką jednofazową obwodów trojfazowych rożnicowką trójfazową. Że nie wspomnę o układzie przepięciowym (wiadomo koszty)


Zasilanie alarmu, anten, domofonu też masz na różnicówce trójfazowej?


Jeden?? Jeśli tak to partyzantka :(


No dobra, nie będę się wykłócał...zawsze da się lepiej...
A co do jednego kabla, miałem na myśli jeden oddzielny kabel pod kuchnię elektryczną, czemu piszesz, że to partyzantka ?? Kabel 5x4mm2 o długości 10m do kuchni elektr. to partyzantka??

#10 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 25 listopad 2013 - 19:47

Nie pomyślałem, potraktowałem wyraz kuchnia jako nazwę pomieszczenia.

#11 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

    Emerytura....a czemu nie.

  • 137 postów
  • Dołączył: 24-01-2011
  • Skąd: okolice Żyrardowa

Napisany 25 listopad 2013 - 23:27

Nie pomyślałem, potraktowałem wyraz kuchnia jako nazwę pomieszczenia.


spoko, zdarza się :)

#12 OFFLINE   gregoryGJ

gregoryGJ
  • 111 postów
  • Dołączył: 24-02-2008
  • Skąd: czestochowa

Napisany 12 luty 2014 - 20:20

Witam po dłuższej przerwie
Poprawiłem nieco schemat rozdzielni zgodnie z waszymi radami.
rozłożyłem całość na trzy różnicówki jednofazowe.
na każdą różnicówke przypada kilka obwodów gniazd i oświetlenia i to w taki sposób, że np. w kotłowni oświetlenie jest na innej fazie niż gniazda, wiec gdy oświetlenie wybije to można oświetlić kotłownie z gniazda przenośną lampą i takie rozwiązanie się tyczy każdego pomieszczenia.
Druga sprawa tyczy się gniazda siłowego, będzie ono umieszczone w kotłowni przy wyjściu na zewnątrz budynku i zdecydowałem, że umieszczę tam małą rozdzielnie z różnicówka trzyfazowa i bezpiecznikiem nadprądowym trzyfazowym i wtedy przy wybiciu nie muszę "lecieć" do wiatrołapu tylko do kotłowni. (obok wyjścia kotłowni jest budynek gospodarczy bez instalacji). Mam takie pytanie - do tej małej rozdzielnicy byłby przewód 5x2,5mm2 i nie jestem pewien czy w rozdzielnicy muszę go też zabezpieczyć bezpiecznikiem czy wystarczy podłączyć zaraz za wyłącznikiem głównym w rozdzielnicy w wiatrołapie. A w skrócie 2 opcje:
1 wyłącznik główny - przewód do kotłowni- różnicówka - bezpiecznik - gniazdo
2 wyłącznik główny - bezpiecznik- przewód do kotłowni- różnicówka - bezpiecznik - gniazdo
Linki do schematu poniżej.
http://www.fotosik.p...85b6126383.html

#13 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 12 luty 2014 - 20:42

do tej małej rozdzielnicy byłby przewód 5x2,5mm2

Każdą zmianę przekroju powinno się zabezpieczać.

2 wyłącznik główny - bezpiecznik- przewód do kotłowni- różnicówka - bezpiecznik - gniazdo

Także ta opcja o ile następuje zmiana przekroju. W przypadku stosowania zabezpieczeń typu "S" gdy dojdzie do "zwarcia" wybije przeważnie obydwa zabezpieczenia.Warto w tym przypadku pomyśleć o zabezpieczeniach "S selektywnych" albo topikowych.Jako pierwsze zabezpieczenie.

#14 OFFLINE   gregoryGJ

gregoryGJ
  • 111 postów
  • Dołączył: 24-02-2008
  • Skąd: czestochowa

Napisany 12 luty 2014 - 20:59

Ok czyli w rozdzielnicy dojdzie jeszcze bezpiecznik trzyfazowy. Zabezpieczenie przedlicznikowe mam 25A, ale wydaje mi się ze na to gniazdo 3fazowe bezpiecznik 16A wystarczy? Czasami używam spawarki (nieduża) i parę ( nie naraz) maszyn z silnikami 3 fazowymi. Największy to 4kW.

#15 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 12 luty 2014 - 21:12

dojdzie jeszcze bezpiecznik trzyfazowy

20A

na to gniazdo 3fazowe bezpiecznik 16A

charakterystyka C
Czy wystarczy? zależy od Ciebie.

#16 OFFLINE   odchodze

odchodze
  • 0 postów
  • Dołączył: 01-03-2014

Napisany 26 czerwiec 2014 - 20:07

Nie wiem jakie kolega ma wykształcenie, ale instalacje elektryczne robią elektrycy, więc elektryk to wykonujący zrobi to prawidłowo. Także proponuję wyjaśnić te sprawy z Twoim elektrykiem który to robi. On ma za zadanie potwierdzić wykonanie tej instalacji zgodnie z normami, przepisami i przedstawić protokoły pomiarowe dla instalacji.

#17 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 26 czerwiec 2014 - 20:21

ale instalację elektryczną robią elektrycy

W jakim kraju Ty żyjesz?? W Polsce inst.elektryczną robią rolnicy budowlańcy pomocnicy murarza itp.tylko nie elektrycy z zawodu.

#18 OFFLINE   SzeregowyRDM

SzeregowyRDM

    Może będzie 2.2 niedługo.

  • 361 postów
  • Dołączył: 10-11-2012
  • Skąd: Radom WR

Napisany 27 czerwiec 2014 - 14:28

W jakim kraju Ty żyjesz?? W Polsce inst.elektryczną robią rolnicy budowlańcy pomocnicy murarza itp.tylko nie elektrycy z zawodu.


Święte słowa :) Teraz budujemy dom pod miastem i "inwestorowi" sam podłączałem elektrykę ze szwagrem:) ja po budowlance i wojsku a on po ogólniaku :p Nie stać ludzi na takich fachowców jak elektryk :D

#19 OFFLINE   vervesen

vervesen
  • 245 postów
  • Dołączył: 22-02-2013
  • Skąd: Niemcy.- SüW AL13
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 01 lipiec 2014 - 05:47

Teraz mamy takich fachowców.
Brat zanim kład tynk to kazałem mu położyć instalacje elektryczna i wodę,ale fachura powiedział mu ze zrobić trzeba to po tynkach bo tynkarz spieprzy sprawę.:masakra:
A teraz fachura zniknął a ja kuję pod kable:D może się nauczy brat teraz ze lepiej posłuchać kogoś innego niż fachowca.

#20 OFFLINE   greg200

greg200
  • 210 postów
  • Dołączył: 21-08-2011

Napisany 26 kwiecień 2015 - 19:34

ale fachura powiedział mu ze zrobić trzeba to po tynkach bo tynkarz spieprzy sprawę

Takiej głupoty to już dawno nie słyszałem :dziura: