Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Dobór podzespołów pod płytę Gigabyte GA-P31-DS3L


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Aros

Aros

    3.7 + LSD :D

  • 1764 postów
  • Dołączył: 03-06-2011
  • Skąd: Grójec WGR
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 14 listopad 2013 - 15:55

Witam, czy pod w.w płytę mogę podpiąć taki procesor? Czy jest w ogóle sens budować coś na tej płycie?

http://allegro.pl/in...3695373079.html

Na co przy zakupie zwracać uwagę? Mam komputer oparty na tej płycie i chciałbym go troszkę rozbudować min. proc, grafika, wymiana pamięci (są DDR2 da radę włożyć DDR3?)

Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe pomysły to prosił bym o jakieś linki do podzespołów, komp głównie służy mi do netu i słuchania muzyki ale czasami lubię sobie zagrać w jakąś fajną ścigankę także dobrze by było coś nie zamulającego :)

Dodany obrazek


#2 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 14 listopad 2013 - 16:06

Popacz tu http://www.gigabyte....ga-p31-ds3l_1x/ płyta nie pierwszej młodości z dosyć ograniczonymi możliwościami, więc cudów raczej się spodziewać nie można. A jaki masz teraz setup w swoim kompie ??

#3 OFFLINE   Aros

Aros

    3.7 + LSD :D

  • 1764 postów
  • Dołączył: 03-06-2011
  • Skąd: Grójec WGR
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 14 listopad 2013 - 16:13

Core 2 Duo e4500
1GB ram DDR2
GF8600GT 512MB
no i w.w. płyta
Też się zastanawiałem czy jest sens coś na niej robić ale wolę się najpierw zapytać kogoś bardziej obadanego w temacie. Nie potrzebuję też żadnej hiper maszyny ale coś fajnego nie najwolniejszego od czasu do czasu do pogrania i sprawnego poruszania się po necie.

Dodany obrazek


#4 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 14 listopad 2013 - 16:28

Ja dołożyłbym RAM-u do 4GB i na tym poprzestał w inwestowaniu w tego kompa :D

#5 OFFLINE   Aros

Aros

    3.7 + LSD :D

  • 1764 postów
  • Dołączył: 03-06-2011
  • Skąd: Grójec WGR
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 14 listopad 2013 - 16:33

A czy WinXP obsłuży tyle? Bo na nim jeszcze XP mam:p po modernizacji pewnie wpadł by win7 ale na chwilę obecną się to nie opyla:D

Dodany obrazek


#6 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 14 listopad 2013 - 16:38

Ładuj ten Win7, albo Win XP 64 bit i będzie git :tak:

#7 OFFLINE   limen77

limen77
  • 196 postów
  • Dołączył: 07-05-2011
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 listopad 2013 - 18:53

A czy WinXP obsłuży tyle? Bo na nim jeszcze XP mam:p po modernizacji pewnie wpadł by win7 ale na chwilę obecną się to nie opyla:D

Xp obsługuje do 3.25 GB ramu :)

#8 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 14 listopad 2013 - 19:01

Xp obsługuje do 3.25 GB ramu

XP 32 bit tak, ale przy 64 bit nie ma tego ograniczenia

maximum supported ram table for windows XP

....................windows xp starter .......... windows xp........winxp 64-bit
single core...................512mb.....................4GB.....................N/A
dual core....................512mb.........................4GB..............64 - 128GB



#9 OFFLINE   VeRay

VeRay

    Polar Sea Blue

  • 670 postów
  • Dołączył: 26-07-2009
  • Skąd: KaLIfornia

Napisany 14 listopad 2013 - 22:10

Ta płyta ma problemy z 4GB ramy sam mam taką i czasami Blue Screen wywala. Ja 3 lata temu składałem kompa. Mam ASUS GTX275, 4x1GB OCZ SLI Ready 1066mhz (zaleta tej płyty, ze obsługuje tak szybkie pamięci ddr2) Intel Core 2 Quad 8300 4x 2,50 ghz a wszystko zasila Zasilacz OCZ 720 wat. o DDR3 zapomnij zupełnie inne gniazdo. Ogólnie ja z wydajnością nie mam problemu pracuje na windows 7.

#10 OFFLINE   Aros

Aros

    3.7 + LSD :D

  • 1764 postów
  • Dołączył: 03-06-2011
  • Skąd: Grójec WGR
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 14 listopad 2013 - 22:14

Więc chyba złożę coś od nowa jak się rozeznam w rynku co i jak :) Bo nie chce mi się teraz dokładac ram-u i stawiac na nowo systemu nowego a za pół roku czy rok nawet i tak wsio wymieniac.

Dodany obrazek


#11 OFFLINE   Aros

Aros

    3.7 + LSD :D

  • 1764 postów
  • Dołączył: 03-06-2011
  • Skąd: Grójec WGR
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 30 czerwiec 2015 - 17:52

Witam, odkopię trochę temat, po złożeniu nowego zestawu na gratach:
Płyta: Gigabyte H81M-H
Proc: i5 4460 chłodzenie SilentiumPC SpartanPro HE924
Pamięć; 8GB
Grafika MSI GTX560 Twin FrozrII

Zrobiło mi się mało i ostatnio zaczołem zgłębiać temat ew. rozbudowy, mam możliwośc za niewielkie pieniądze dorwać 2gą taką kartę graficzną i pomyślałem co by podłączyć je w tryb SLI, jednak wcześniej wiąże się to z wymianą płyty głównej i zastanawiam się znów jaką i czy jest sens? Chipset raczej Z97 no i mój faworyt na obecną chwilę to MSI Z97-G43 DDR3 1150 lub Gigabyte GA-Z97-HD3 Kombinował coś ktoś w tę stronę? Jak sprawują się te płyty?

Dodany obrazek


#12 OFFLINE   Soseq

Soseq

    Black is beautiful :)

  • 3425 postów
  • Dołączył: 15-01-2007
  • Skąd: Katowice / Lędziny
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 czerwiec 2015 - 20:26

ja zawsze kupowałem płyty Gigabyte ale to pod AMD i ostatnią jaką miałem to były problemy ze stabilną pracą sekcji zasilania

teraz mam płytę MSI P67A-GD65 pod Intela i powiem że spełnia wszelkie moje oczekiwania, stabilna sekcja zasilania, całkiem dobre możliwości podkręcania procka, nie ma problemu z obsługą dwóch kart w Crossfire (odpowiednik SLI dla ATI), jak bym miał się decydować to wybrał bym płytę MSI

Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013

II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin


#13 OFFLINE   Aros

Aros

    3.7 + LSD :D

  • 1764 postów
  • Dołączył: 03-06-2011
  • Skąd: Grójec WGR
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 01 lipiec 2015 - 12:03

No ja też bardziej skłaniam się ku MSI, a działa ktoś w trybie crossfire/SLI? Jak to sprawuje się na codzień?

Dodany obrazek


#14 OFFLINE   Marcin2704

Marcin2704
  • 118 postów
  • Dołączył: 16-04-2015
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 lipiec 2015 - 21:16

Przeczytaj może ten test:
http://www.guru3d.co...sli-review.html
Jak przeczytasz te 17stron to będziesz miał już zarys tego jak będzie Ci to działało.
Jaki masz obecnie zasilacz? Chłodzenie? Ważne jest, abyś miał odpowiedni zasilacz, i odpowiednio chłodzoną obudowę, abyś nie zrobił sobie z kompa piekarnika.
No i zasilacz o odpowiedniej mocy jest bardzo ważny- bez tego będziesz miał problemy ze stabilnością.

#15 OFFLINE   Soseq

Soseq

    Black is beautiful :)

  • 3425 postów
  • Dołączył: 15-01-2007
  • Skąd: Katowice / Lędziny
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 lipiec 2015 - 21:20

No ja też bardziej skłaniam się ku MSI, a działa ktoś w trybie crossfire/SLI? Jak to sprawuje się na codzień?

co masz na myśli pytając o tryb crossfire/sli?

ja mam dwie karty w crossfire puszczone i nie mogę nic złego powiedzieć

Jaki masz obecnie zasilacz? Chłodzenie? Ważne jest, abyś miał odpowiedni zasilacz, i odpowiednio chłodzoną obudowę, abyś nie zrobił sobie z kompa piekarnika.
No i zasilacz o odpowiedniej mocy jest bardzo ważny- bez tego będziesz miał problemy ze stabilnością.

zasilacz owszem jest potrzebny dobry i tu nie należy się sugerować jego mocą tylko producentem ;) a o porządnej wentylacji obudowy to raczej nie trzeba wspominać :)

Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013

II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin


#16 OFFLINE   Aros

Aros

    3.7 + LSD :D

  • 1764 postów
  • Dołączył: 03-06-2011
  • Skąd: Grójec WGR
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 02 lipiec 2015 - 18:17

Ważne jest, abyś miał odpowiedni zasilacz, i odpowiednio chłodzoną obudowę, abyś nie zrobił sobie z kompa piekarnika.
No i zasilacz o odpowiedniej mocy jest bardzo ważny- bez tego będziesz miał problemy ze stabilnością.


No to są akurat podstawy:) Zasilacz coolermaster ale jeśli się zdecyduję to i tak wymiana bo braknie mu siły:)

co masz na myśli pytając o tryb crossfire/sli?

ja mam dwie karty w crossfire puszczone i nie mogę nic złego powiedzieć


Czy jest w ogóle opłacalna taka akcja? czy czuć przyrost tej mocy z drugiej karty np. w grach? Czy nie lepiej odpuścić i kupić np. Radeona R9?

Dodany obrazek


#17 OFFLINE   Soseq

Soseq

    Black is beautiful :)

  • 3425 postów
  • Dołączył: 15-01-2007
  • Skąd: Katowice / Lędziny
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 lipiec 2015 - 20:41

Zasilacz coolermaster ale jeśli się zdecyduję to i tak wymiana bo braknie mu siły:)

Zdecydowanie wymiana, jeśli chcesz stabilne zasilanie to polecam zasilacz Corsair'a, Thermaltake'a ewentualnie Chieftec'a

Czy jest w ogóle opłacalna taka akcja? czy czuć przyrost tej mocy z drugiej karty np. w grach? Czy nie lepiej odpuścić i kupić np. Radeona R9?


ja nie chciałem wydawać wielkich pieniędzy na upgrade karty graficznej dlatego zdecydowałem się na zakup drugiej takiej samej, nie mam super nowoczesnej bo mam 2x Radeon HD 4850 1GB, i jak na razie w to co gram wystarcza na grę w wysokich rozdzielczościach. Jeśli chodzi o przyrost mocy to nie licz na podwojenie ;)

tu masz przykład na podstawie gry War Thunder w takiej rozdzielczości i na takich ustawieniach mam ok 50 klatek, więc gra jest płynna

https://lh3.googleus...Co=w899-h616-no

Co do R9, jak masz na to kasę to czemu nie, zawsze to lepsza wydajność i obsługa nowych bibliotek DirectX :)

Edytowany przez Soseq, 02 lipiec 2015 - 20:41.

Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013

II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin


#18 Guest_asqard_*

Guest_asqard_*
  • Dołączył: 01-01-1970

Napisany 06 lipiec 2015 - 13:19

to ja może napiszę jaki mam zestaw do pracy programowania:

płyta ASUS H87 PRO
Pamięć Ram 12 GB DDR 3 1600MHZ NON-ECC Patriot
Dyski 1 SSD 128GB intel 2x SATA WD Raptor 2T
Grafika Gforce 980 Ti
procesor intel core i5 4450K
Wszystko napędza zasilacz chiftec 1000Watt aktywne podówjne PFC

zestaw kosztował mnie około 3tyś składany z bebechów i działa dość dobrze:)

#19 OFFLINE   eboo

eboo
  • 18 postów
  • Dołączył: 29-07-2013

Napisany 28 lipiec 2015 - 22:51

samego GTX-a 980Ti nie kupisz za te około 3 tys:)