Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jaka to karta pamięci?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów
  • Dołączył: 20-06-2006
  • Skąd: Swarzedz/ Sycow
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 marzec 2013 - 19:07

http://img94.imagesh...21230174916.jpg
mam taka kartę w kompie i chciałbym wsadzic szybszą. Nie jestem komputerowcem i się nie znam. W takich przypadkach zawsze dobrze doradzaliście, liczę , że i tym razem.
Pozdrawiam

#2 OFFLINE   vis1966

vis1966

    Roman

  • 1376 postów
  • Dołączył: 19-02-2008
  • Skąd: Rugby UK
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 10 marzec 2013 - 19:20

Ddr2

#3 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

    3.0 w Złomedze i Calibrze

  • 1550 postów
  • Dołączył: 29-01-2008
  • Skąd: Sto(L)yca
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 10 marzec 2013 - 19:27

http://img94.imagesh...21230174916.jpg
mam taka kartę w kompie i chciałbym wsadzic szybszą. Nie jestem komputerowcem i się nie znam. W takich przypadkach zawsze dobrze doradzaliście, liczę , że i tym razem.
Pozdrawiam

Siggi widzę że poszedłeś w sztukę... :o ładne dzieło Picasso wymięka :D

#4 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3592 postów
  • Dołączył: 13-09-2008
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 10 marzec 2013 - 19:42

nie wiem ile masz pamięci, ale z reguły lepiej jest zwiększyć jej ilość niż przyspieszać - tutaj korzyści będą minimalne

#5 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

    3.0 w Złomedze i Calibrze

  • 1550 postów
  • Dołączył: 29-01-2008
  • Skąd: Sto(L)yca
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 10 marzec 2013 - 19:45

nie wiem ile masz pamięci, ale z reguły lepiej jest zwiększyć jej ilość niż przyspieszać - tutaj korzyści będą minimalne

Myślę, że to właśnie o czym piszesz, Siggi miał na myśli.

#6 OFFLINE   British

British

    Ignorantia legis non excusat

  • 3602 postów
  • Dołączył: 20-08-2006
  • Skąd: Lędziny
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 marzec 2013 - 19:47

I tak wszystko zależy od płyty głównej. Zarówno możliwości dania szybszych pamięci jak i pojemniejszych.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.


Spalanie szkodnika
icon1.png


#7 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów
  • Dołączył: 20-06-2006
  • Skąd: Swarzedz/ Sycow
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 marzec 2013 - 05:53

W takim razie sprawdzę i powiem jakiego nam proca i płytę główna.

#8 OFFLINE   intruz

intruz
  • 122 postów
  • Dołączył: 09-11-2012
  • Skąd: KIELCE

Napisany 11 marzec 2013 - 08:31

Nom : MEMOMRY 1GB DIMM PC2-4200U 533 DDR2
Part Number : HYS64T12802HU
Fabricant : INFINEON
Condition : REF
Quantité : 18

Czyli DDR2 1GB 533 Mhz montowane przeważnie w dell-ach

#9 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów
  • Dołączył: 20-06-2006
  • Skąd: Swarzedz/ Sycow
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 marzec 2013 - 21:40

http://img16.imagesh...16/72/kompz.png
http://img855.images.../5260/komp1.png
powiedzcie czy takie info wystarczy?

#10 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1264 postów
  • Dołączył: 01-11-2011
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 11 marzec 2013 - 21:48

jeżeli mamy ocenić jaka kość pamięci się nada, to nie. potrzebny jest producent i numer płyty głównej

#11 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów
  • Dołączył: 20-06-2006
  • Skąd: Swarzedz/ Sycow
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 marzec 2013 - 21:39

Witam,
to znalazłem o moim komputerze.


Właściwości procesora:
Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2 5000+
Nazwa kodowa Windsor-512
Seria JH-F2
Engineering Sample Nie
CPUID: nazwa procesora AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 5000+
CPUID: nr wydania 00040F32h

Szybkość procesora:
Częstotliwość taktowania procesora 2586.7 MHz (oryginalny: [ TRIAL VERSION ] MHz)
Mnożnik procesora 13.0x
Procesor FSB 199.0 MHz (oryginalny: 200 MHz)
Częstotliwość taktowania HyperTransport 994.9 MHz
Magistrala pamięci 258.7 MHz
DRAM:FSB Ratio CPU/10

Pamięć podręczna procesora:
Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB per core (Parity)
Pamięć podręczna L1 danych [ TRIAL VERSION ]
Pamięć podręczna L2 512 KB per core (On-Die, ECC, Full-Speed)

Właściwości płyty głównej:
ID płyty głównej 08/31/2006-RS485-SB600-M2R-FVM-00
Nazwa płyty głównej Asus M2R-FVM (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)


Właściwości mikroukładu płyty głównej:
Mikroukład płyty głównej ATI Radeon Xpress 1100/1150, AMD Hammer
Taktowanie pamięci 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS)
Command Rate (CR) [ TRIAL VERSION ]

Moduły pamięci SPD:
DIMM3: Qimonda 64T128020HU3.7A [ TRIAL VERSION ]
DIMM4: Qimonda 64T128020HU3.7A [ TRIAL VERSION ]

Właściwości BIOS'u:
Data BIOS'u systemowego 08/31/06
Data BIOS'u wideo 08/24/06
Typ BIOS'u Award Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Informacja z BIOS'u Award FUJITSU SIEMENS M2R-FVM 0501
DMI: numer wersji BIOS'u FUJITSU SIEMENS M2R-FVM 0501

Właściwości procesora graficznego:
Karta wideo Sapphire Radeon X1650 GTO
Nazwa kodowa procesora graficznego RV530 (PCI Express 1.0 x16 1002 / 71C0, Rev 00)
Częstotliwość taktowania układu graficznego 587 MHz (oryginalny: [ TRIAL VERSION ] MHz)
Częstotliwość taktowania pamięci 392 MHz (oryginalny: 400 MHz)

#12 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

    DZIADZIA

  • 2660 postów
  • Dołączył: 22-05-2006
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 marzec 2013 - 21:54

http://img94.imagesh...21230174916.jpg
mam taka kartę w kompie i chciałbym wsadzic szybszą. Nie jestem komputerowcem i się nie znam. W takich przypadkach zawsze dobrze doradzaliście, liczę , że i tym razem.
Pozdrawiam


Sigi jeśli chodzi o pamieć to nie wiem jaka masz teraz , wiem że 1GB ale jakie taktowanie.

Z tego co wyczytałem to twoja płyta obsługuje karty DDR2 667/533 MHz czyli szybkosc karty 667/533 MHz.

Acha i jeszcze co wyczytałem to płyta twoja obsługuje do 2 GB pamięci systemowej z dwukanałową pamięcią, więc wiecej jak 2 kart po 1GB nie masz co wkładać bo i tak nic to nie da.

#13 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów
  • Dołączył: 20-06-2006
  • Skąd: Swarzedz/ Sycow
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 marzec 2013 - 22:01

No własnie mam 2 karty po 1 GB. A jak bym wsadził 2 x 2GB?

#14 OFFLINE   Soseq

Soseq

    Black is beautiful :)

  • 3425 postów
  • Dołączył: 15-01-2007
  • Skąd: Katowice / Lędziny
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 marzec 2013 - 22:16

Siggi płyta główna obsługuje maksymalnie 2GB w dual schannel czyli 2x1GB, lub max 3GB w single channel czyli w kombinacji np 2GB + 1GB, lub 1GB + 1GB + 1GB

Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013

II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin


#15 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów
  • Dołączył: 20-06-2006
  • Skąd: Swarzedz/ Sycow
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 marzec 2013 - 22:36

A ten 1 GB więcej cos mi da? To tak jakbym teraz wyciągnął tę 1 karte 1GB i jechał na 1GB?

#16 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

    DZIADZIA

  • 2660 postów
  • Dołączył: 22-05-2006
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 marzec 2013 - 22:37

No własnie mam 2 karty po 1 GB. A jak bym wsadził 2 x 2GB?

To nic nie da bo i tak nie bedzie obsługiwac wiecej niz może.

Nie wiem gdzie Soseq przeczytał o tej kombinacji 1+1+1, bo ja wyczytałem tylko max 2GB

#17 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3592 postów
  • Dołączył: 13-09-2008
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 13 marzec 2013 - 23:29

często specyfikacja płyt głównych jest pisana w czasach, w których pamięć większa niż X GB nie jest produkowana i w dokumentacji podają wartości niższze niż rzeczywiście potrafi obsłużyć płyta. Więc możliwe że uciągnie 4 GB, ale pewności żadnej.
Z drugiej strony jeśli nie masz windowsa 64-bit to i tak maksymalnie system zobaczy 3GB

#18 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów
  • Dołączył: 20-06-2006
  • Skąd: Swarzedz/ Sycow
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 marzec 2013 - 05:47

Mam kubuntu 64 bit

#19 OFFLINE   vervesen

vervesen
  • 245 postów
  • Dołączył: 22-02-2013
  • Skąd: Niemcy.- SüW AL13
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 21 kwiecień 2013 - 21:58

Jeśli chodzi o Linux a to nie wszystkie wersje obsługują powyżej 3.75GB pamięci RAM (Tyle samo widza co win XP ,chyba ze ktoś posiada XP-a x64 który wyszedł tylko na US)
A skoro ci zależy by przyspieszyć sobie kompa to proponuje najtańszym kosztem wrzucić
Płyta główna-około 180zł najtańsza- obsługuje ddr2-ddr3
Procesor Athlon,Sempron w granicach około 200zł
DDR3 4GB około 100zł za kość
Pogadać z dobrym kolega i wgraj win7 i komp ci bedzie lepiej wymiatał