Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Wejście liniowe BFL (CCR 2006, lub inne)


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
36 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Pittroo

Pittroo
  • 31 postów
  • Dołączył: 26-12-2010

Napisany 21 czerwiec 2013 - 19:09

Teraz to już nie rozumiem, piszesz posty nic nie wnoszące do tematu i jeszcze chcesz się sprzeczać o wyższości jednych świąt nad drugimi...nie znając się na tym. Chcesz udowodnić, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem? To jakaś przypadłość Krakusów i kompleks do miasta stołecznego Wa-wy? ;)

Możesz napisać, w jaki sposób jest wykorzystane to 4 wejście w radiu CCR, skoro posiadasz taką wiedzę?
Jestem ciekawy.

#22 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

    **** świat do góry nogami

  • 7294 postów
  • Dołączył: 19-07-2009
  • Skąd: ES
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 21 czerwiec 2013 - 22:54

yahoo musiałeś coś źle połączyć, jakbyś się wpiął w odpowiednie kondensatory to musi działać ;) sprawdź jeszcze raz czy aby na pewno odpowiednio podłączyłeś :)

#23 OFFLINE   yahoo

yahoo

    midnight visitor

  • 190 postów
  • Dołączył: 09-10-2006
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 czerwiec 2013 - 16:08

No to po kolei :)

TDA może mieć i 50 wejść, ale skoro na zewnątrz są wyprowadzone 3, to w sumie trzy mogą być wykorzystane do zmiany źródła sygnału. Może w innej obudowie w przyszłości chcieli wyprowadzać 4 wejścia. Tu są trzy.

Sprawdziłem, że nóżki 9 i 13 (wejści3 nr 3) są zwarte ścieżką i dalej przez rezystor 100kOhm do masy.
Z tego wniosłem (może niesłusznie), że może to służyć do wyciszania.

Co do wpięcia, to też tak myślę. Źle się wpiąłem. Wszedłem na sygnał ze zmieniarki. Dlatego myślę o tym Dolby.

No nic. Wezmę generator i zobaczę gdzie mogę się wpiąć.

Dzięki za dotychczasowe uwagi i proszę o więcej :)

#24 OFFLINE   Pittroo

Pittroo
  • 31 postów
  • Dołączył: 26-12-2010

Napisany 22 czerwiec 2013 - 16:31

No to po kolei :)
TDA może mieć i 50 wejść, ale skoro na zewnątrz są wyprowadzone 3, to w sumie trzy mogą być wykorzystane do zmiany źródła sygnału. Może w innej obudowie w przyszłości chcieli wyprowadzać 4 wejścia. Tu są trzy.

Widzę, że tu sam mądrzejsi od producent układu, to 4 zrobił zupełnie przypadkiem - pewnie się pomylił...ok, nie będę tego tematu więcej poruszał. Myślenie typu: czego nie widzę, tego nie ma - to proszę, przelej mi kasę z konta, bo przecież jej nie widać, nie można jej dotknąć -więc jej nie ma :)

Sprawdziłem, że nóżki 9 i 13 (wejści3 nr 3) są zwarte ścieżką i dalej przez rezystor 100kOhm do masy.
Z tego wniosłem (może niesłusznie), że może to służyć do wyciszania.

Rezystor 100k to żadne zwarcie do masy, ma inną funkcję. Wg mnie te ścieżki (albo jedna wspólna) gdzieś dalej prowadzą, czasem to trudno zauważyć.
Ja bym się pod to wejście podłączył, jeśli ścieżki 9 i 13 są zwarte może to oznaczać sygnał mono z samego AM, choć wątpię. Ewentualnie to wejście nie jest wykorzystywane.

Co do wpięcia, to też tak myślę. Źle się wpiąłem. Wszedłem na sygnał ze zmieniarki. Dlatego myślę o tym Dolby.

Nie myśl o żadnym dolby, po prostu wepnij się - co najmniej przez kondensator, na wejście audioprocesora jak ustalisz, które jest z TAPE.

Dzięki za dotychczasowe uwagi i proszę o więcej :)

Nie ma co bić piany, jak sprawdzisz to będzie wszystko wiadomo i żadne uwagi nie będą już więcej potrzebne :)

#25 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4781 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 22 czerwiec 2013 - 18:32

Efekt jest taki, że dźwięk z AUX gra, ale tylko po włączeniu CD na radiu. A miało być zamiast TAPE.

Może wszedłeś na wejście zmieniarki zamiast magnetofonu ?? W Car 400 styki 14 i 10 są wykorzystane do tape. Pittroo 4 wejście wykorzystane jest do sygnału "beep" który czasem się przydaje.







Smok Krakowski bez problemu połknie Syrenkę :hihi: i jeszcze coś jej zrobić może :laugh::bigok:

#26 OFFLINE   Pittroo

Pittroo
  • 31 postów
  • Dołączył: 26-12-2010

Napisany 22 czerwiec 2013 - 20:56

Dzięki za info z tym 4 wejściem

...swoją drogą ten wasz smok jakiś nieruchawy taki...w Stolicy od dawna czekają na niego aż trzy syrenki , co on jeszcze tam u was robi? :jump:

#27 OFFLINE   yahoo

yahoo

    midnight visitor

  • 190 postów
  • Dołączył: 09-10-2006
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 czerwiec 2013 - 07:29

yahoo musiałeś coś źle połączyć, jakbyś się wpiął w odpowiednie kondensatory to musi działać ;) sprawdź jeszcze raz czy aby na pewno odpowiednio podłączyłeś :)

Sprawdziłem dokładnie. Też miałem nadzieję, że źle podłączyłem. No chyba, że faktycznie :confused:

Dodany obrazek

W tym radiu na Twoim zdjęciu nie ma zmieniarki (bo to inne radio), a u mnie jest.
Z tym, że pisałeś, że w CCR2006 da się to zrobić.

Pittroo: podrzuć proszę przy okazji jakąś aplikację, która wykorzystuje to wewnętrzne 4 wejście. Bardzo to jest ciekawe.

Z tym AM i dalszą drogą ścieżki, to może coś w tym być.
A z ustaleniem, które wejście jest z Tape właśnie jest problem. Gdyby nie to, to bym w ogóle Wam głowy nie zawracał.
No ale to ja mam radio więc ja będę eksperymentował :)

pozdrawiam

#28 OFFLINE   Pittroo

Pittroo
  • 31 postów
  • Dołączył: 26-12-2010

Napisany 23 czerwiec 2013 - 07:59

Z ustaleniem, które to jest wejście nie ma żadnego problemu, po prostu zabierasz się za to od d...strony i na dodatek czekasz na gotowe rozwiązania. Szczerze - ja już napisałem wszystko i nie widzę sensu ani pisać dalej, ani polemizować z Tobą z w/w powodu.
Jak ci się nie chce ustalić tak BANALNIE PROSTEJ kwestii jak które wejście do czego służy to co my tu będziemy dyskutować o aplikacji. Poza tym, nie wiem jaką aplikację miałbym ci podrzucić, skoro wyraźnie wcześniej zacytowałem, że to wejście nie jest wyprowadzone na piny-a więc na obrazkach nic nie zobaczysz. Wykorzystuje się je tylko programowo. Dostałeś już tutaj tyle podpowiedzi, że dalej po prostu wstyd pytać- wystarczyło by góra 30 minut testowania.

Sprawdziłem dokładnie. Też miałem nadzieję, że źle podłączyłem. No chyba, że faktycznie :confused:

A tego zdanie kompletnie już nie rozumiem - sprawdziłeś dokładnie i nic nie ustaliłeś?

#29 OFFLINE   yahoo

yahoo

    midnight visitor

  • 190 postów
  • Dołączył: 09-10-2006
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 czerwiec 2013 - 13:04

Z ustaleniem, które to jest wejście nie ma żadnego problemu, po prostu zabierasz się za to od d...strony i na dodatek czekasz na gotowe rozwiązania. Szczerze - ja już napisałem wszystko i nie widzę sensu ani pisać dalej, ani polemizować z Tobą z w/w powodu.

HOWGH!

Dziękuję Tobie za pomoc :)

#30 OFFLINE   Pittroo

Pittroo
  • 31 postów
  • Dołączył: 26-12-2010

Napisany 23 czerwiec 2013 - 14:08

Bo ja nie rozumiem twojego podejścia. Teoretyzujesz o ilości wejść, kluczu analogowym, co ci się wydaje zamiast po prostu wziąć kawałek druta z sygnałem, podłączyć się bezpośrednio po każde z wejść TDA....(przecież on nie jest w pancernym sejfie?), nacisnąć parę przycisków i po sprawie. Zamiast tego zamieszczasz zdjęcia i wciąż to samo...chyba, może itd.

Napisz konkretnie, jaki masz problem ze sprawdzeniem, które wejście jest TAPE to napiszę jak to sprawdzić....pewnie zaraz napiszesz, że wiesz jak to sprawdzić...tylko dlaczego w takim razie jeszcze tego nie zrobiłeś?

#31 OFFLINE   andrzejden

andrzejden
  • 5 postów
  • Dołączył: 20-03-2008
  • Skąd: Poznań

Napisany 23 czerwiec 2013 - 14:54

Podepnę się pod temat.
Mam CCRT2008 (chyba to samo co CCRT700 + zmieniarka CD)
Chciałem skorzystać z porady http://forum.omegakl...ead.php?t=61287 ale to radio jest niestety inne.

Podłączyłem mini jacka tak jak na zdjęciach na tej stronie: http://www.elektroda...c.php?t=1078484

Nie mogę tylko obejść mechanizmu kasety. Próbowałem zewrzeć kabelki od mikroprzełączników odpowiedzialnych za wykrywanie kasety, ale ciągle po wybraniu magnetofonu przyciskiem wyświetla się "NO TAPE". Czy ktoś wie jak oszukać radio w tym modelu aby myślało że jest włożona kaseta?

#32 OFFLINE   yahoo

yahoo

    midnight visitor

  • 190 postów
  • Dołączył: 09-10-2006
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 czerwiec 2013 - 16:13

Może wszedłeś na wejście zmieniarki zamiast magnetofonu ?? W Car 400 styki 14 i 10 są wykorzystane do tape.

I to jest jakiś konkret :) Dzięki.

W CCR2006 jest tak. Kanał 1 (11,15 nóżka TDA), to jest radio. Kanał 2 (10, 14 nóżka TDA) to CD i właśnie też TAPE, dlatego przy przeróbce wg Ziutka50 dźwięk się nakłada (tylko jak On to połączył, że działało??). A kanał 3 (9,14 nózka TDA) są zwarte.

I dlatego jest problem z tym nakładaniem się ścieżek dźwiękowych. Wygląda, że jest jeszcze dodatkowe sterowanie skąd akurat sygnał jest nadawany.

Niestety. Radio zaczęło dziwnie się zachowywać. Tylko mruga lampkami po włączeniu. Wygląda na jakiś problem z zasilaniem. Do tego jeszcze nie działają przyciski 1-3 oraz wyboru CD i TAPE. Panel sprawdziłem i jest OK. Kurcze. Przydałby się schemat przynajmniej zasilacza. Ehhhhh. Jak nie urok, to .... :D
Walczę dalej.

Edit: OK. Zasilanie jest dobre, radio działa jak należy. Ale niestety przyciski jak pisałem nie chcą działać. Tzn. same przyciski działają, bo zwierają co trzeba na panelu, ale efektu nie ma.

#33 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4781 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 23 czerwiec 2013 - 17:53

Kanał 2 (10, 14 nóżka TDA) to CD i właśnie też TAPE,

To dziwne, niestety nie mam schematu tego modelu.

ale efektu nie ma.

W takiej sytuacji wracam do pozycji startowej(mając nadzieję że nie spier....... radia) i zaczynam od nowa.

#34 OFFLINE   yahoo

yahoo

    midnight visitor

  • 190 postów
  • Dołączył: 09-10-2006
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 czerwiec 2013 - 19:42

Dobra. Czetry przyciski nie działają (1-3 i CD). Czyli jedna linia jest głucha.
Ale gniazdo jest zrobione :D

Rozwiązanie podrzucę w nowym wątku jak wsadzę do samochodu jutro i się okaże, że faktycznie działa. Bo z doświadczenia wiem, że to co na stole to jedno, a w warunkach rzeczywistych .... :D

Tak czy inaczej w CCR2006 jest dodatkowy klucz analogowy, którym wybierane jest źródło TAPE/CD. Ot i cały knyf. W sumie jak zadawałem pytanie, to liczyłem właśnie, że ktoś mi ten knyf poda na tacy.
Nadal nie wiem, jak Ziutkowi to działało. Szkoda, że zamknął swój wątek, bo bym dopisał moje rozwiązanie, jako alternatywne.

Niestety nadal 4 przyciski nie działają. Podejrzewam jeden multiplexer na płytce, ale pewności nie mam, bo klawiatura jak mi się wydaje jest pomieszaniem rozwiązania matrycowego z przeczesywaniem i nic nie jest oczywiste. Na pewno działają przyciski jak należy oraz wszystkie elementy bierne i czynne na panelu są sprawne.
Że też tego schematu nigdzie nie ma. Ile to by spraw rozwiązało :)

Dzięki Siuada jeszcze raz za podpowiedzi. Każda, nawet najbardziej oczywista może okazać się kluczową :)

PS. Teraz zauważyłem, a nie masz może schematu jakiegoś radia z rodziny, żeby ten panel obczaić?

#35 OFFLINE   Pittroo

Pittroo
  • 31 postów
  • Dołączył: 26-12-2010

Napisany 23 czerwiec 2013 - 20:08

:D Gratuluję wytrwałości - nareszcie konkret, nie powiem, długo to trwało.
Co ma nie działać? Jak się w dobrym miejscu w tym kluczu wpiąłeś to musi działać na stole i w aucie :)

#36 OFFLINE   seba03

seba03
  • 800 postów
  • Dołączył: 07-06-2012
  • Skąd: SOsnowiec w POznaniu
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 23 czerwiec 2013 - 21:06

Siema, podepnę się pod temat ale chodzi o NCDC2013
Jest zmieniarka. Zmieniarka z radiem podpięta jest taśmą. W taśmie wiem które piny są L P i +12 i sa 2 masy. Nie wiem która masa do czego (prawdopodobnie jedna od zmieniarki druga od sygnału audio?) Problem polega na tym, że jak zmieniarka działa to aby zrobić wejście audio nie ma problemu bo się wpina tylko kanał lewy i prawy ale u mnie zmieniarkę wypiąłem bo mi żre prąd na postoju i rozładowuje akumulator. Nie jestem w posiadaniu takiej wiedzy aby to naprawić a chciałbym zamontować sobie wejście liniowe do słuchania muzyki np z mp3 czy telefonu.
Trzeba oszukać radio w taki sposób aby myślało, że muzyka co leci z jacka leci ze zmieniarki. W tym momencie jak ona jest odpięta to naduszenie przycisku CDC nic nie powoduje w radiu. (nawet komunikatu error nie ma)
Może mi ktoś rozjaśni sprawę?

#37 OFFLINE   ANDROX

ANDROX
  • 1 postów
  • Dołączył: 21-07-2011

Napisany 29 marzec 2017 - 07:56

Witam

 

Czy ma może ktoś aktualny link do porady użytkownika Ziutek50?

bo ten link http://forum.omegakl...ead.php?t=61287nie działa a chciałbym przerobić swoje CCR600