Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Wejście liniowe BFL (CCR 2006, lub inne)


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
36 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   yahoo

yahoo

    midnight visitor

  • 190 postów
  • Dołączył: 09-10-2006
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 18 luty 2013 - 16:18

Hej.

Męczy mnie temat podłączenia zewnętrznego źródła audio do omegi. Założenia: zostaje oryginalne radio (obsługa wyświetlacza, sterowania w kierownicy, automatyczna regulacja głośności itd), nie używamy transmiterów ani kaset-adapterów.

Przekopałem forum dość gruntownie, pod kątem wszelkich kombinacji słów ccr 2006, aux in, wejście liniowe i tak dalej - i nie znalazłem odpowiedzi. Dlatego pytam:

Czy jest tutaj ktoś, komu udało się wpuścić sygnał z zewnątrz do radia CCR 2006 inaczej niż transmiterem albo kasetą?

Jeżeli tak - to jak?

A jeżeli nie - to może komuś się to udało przy innym fabrycznym radiu do BFL?

A jeżeli tak - to przy jakim radiu i jak?:)

pozdrówki
yahoo

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

    **** świat do góry nogami

  • 7294 postów
  • Dołączył: 19-07-2009
  • Skąd: ES
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 18 luty 2013 - 19:15

Możesz zastosować tą poradę ---> http://forum.omegakl...ead.php?t=61287

Porada działa również z radiami CAR400, CCR600, CCR800, CAR2004, CCR2006 i CCRT2008. Ostatnio sprawdzone na CCR800 Bose,

Nie sprawdzałem na własnej skórze ale sądzę że CART2007 i CCRT700 również będzie działać.

enjoy :)

#3 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3592 postów
  • Dołączył: 13-09-2008
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 19 luty 2013 - 18:20

to radio ma zmieniarkę - nie zadziała zatem wpięcie się w taśmę zmieniarki jak w poradzie dotyczącej ncdc?

#4 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

    **** świat do góry nogami

  • 7294 postów
  • Dołączył: 19-07-2009
  • Skąd: ES
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 luty 2013 - 20:14

może zadziałać, ale z kaset nikt teraz już nie korzysta, a zmieniarki często gęsto działają.

#5 OFFLINE   yahoo

yahoo

    midnight visitor

  • 190 postów
  • Dołączył: 09-10-2006
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 20 luty 2013 - 09:46

to radio ma zmieniarkę - nie zadziała zatem wpięcie się w taśmę zmieniarki jak w poradzie dotyczącej ncdc?


Hej. Dzięki za poradę. Brzmi wykonalnie, martwię się tylko, czy nie będzie jakichś "przedmuchów", tzn czy w tle nie będzie przebijało np radio - miałem tak przy tego rodzaju patencie w SC804.

W CCR800 Bose wpiąłem się między zmieniarkę a radio - założyłem rozłączające gniazdo jack na przewód sygnałowy w taki sposób, że jeżeli nic nie było podłączone - to grała zmieniarka, a jeżeli podłączałem kabelek - to sygnał ze zmieniarki był odcinany, i grał sygnał z zewnątrz. Miało to wadę, a mianowicie zmieniarka musi być do tego sprawna, no i cały czas mieć jakąś płytę, z odtwarzaniem której nie ma problemu. Radio musi myśleć, że ma zmieniarkę i gra z niej :)

Mając wybór zdecydowanie zrezygnuję z kasety - faktycznie, zupełnie już tego nie używam, natomiast zmieniarka działa bez problemu, więc szkoda w niej rzeźbić.

Raz jeszcze dzięki za poradę, myślę, że przetestuję (jak tylko uda mi się wyjąć to diabelskie radio;)

pozdrówki
yahoo

#6 OFFLINE   n00ras

n00ras
  • 130 postów
  • Dołączył: 02-11-2012
  • Skąd: bielsk podlaski
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 20 luty 2013 - 18:38

witam. podłącze się: bedzie to hulać w NCDC 2015?

#7 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

    **** świat do góry nogami

  • 7294 postów
  • Dołączył: 19-07-2009
  • Skąd: ES
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 20 luty 2013 - 19:25

witam. podłącze się: bedzie to hulać w NCDC 2015?

tą poradę co napisałem do CAR2004 ? nie, nie podłączysz. wpinając się w tor zmieniarki masz szanse.

#8 OFFLINE   gocha

gocha

    Zbanowany

  • 233 postów
  • Dołączył: 14-02-2012
  • Skąd: Rudawa city

Napisany 20 luty 2013 - 21:57

gdyby ktoś chciał trafić dokładnie,to "po nóżkach do celu":D TDA 7313 http://www.datasheet...ics/mXrtqrt.pdf

#9 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3592 postów
  • Dołączył: 13-09-2008
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 20 luty 2013 - 23:36

witam. podłącze się: bedzie to hulać w NCDC 2015?


poszukaj na forum porady o podłączeniu się do ncdc - ja to zrobiłem i jest ok

#10 OFFLINE   mariush

mariush

    Było mineło...

  • 648 postów
  • Dołączył: 23-03-2009
  • Skąd: Pruszcz Gdański
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 maj 2013 - 13:32

chciałem dzis skorzystać z tej porady http://forum.omegakl...ead.php?t=61287
by w moim Ccr2008 zrobić sobie gniazdo do podłączenia mp3
Ale po otwarciu radia moim oczom ukazały sie dwa zupełnie inne światy.
Z porady Dodany obrazek
i moje
Dodany obrazek

I tu pytanie.
Czy ktoś mógłby wskazać mi miejsce gdzie sie trzeba wlutować ??

#11 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

    **** świat do góry nogami

  • 7294 postów
  • Dołączył: 19-07-2009
  • Skąd: ES
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 25 maj 2013 - 18:44

Czyli jest ten sam układ co CCRT700, jest zupełnie inna płyta jak we wcześniejszych modelach, najprawdopodobniej przez wbudowany telefon i wyświetlacz GID.

mariush podeślij mi na maila dokładniejsze fotki płytki i scalaków

#12 OFFLINE   yahoo

yahoo

    midnight visitor

  • 190 postów
  • Dołączył: 09-10-2006
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 20 czerwiec 2013 - 17:57

Cześć

Skorzystałem z Twojego opisu zamontowania wejścia AUX:

http://forum.omegakl...ad.php?p=978489

do przeróbki radia CCR2006 no i efekt nie jest taki jak się spodziewałem.

Raz, że zwarcie styków w złączu magnetofonu powoduje w ogóle brak startu radia (robi się zwarcie), a dwa, że nakładam się na sygnał ze zmieniarki.

Ze stykami magnetofonu sobie poradziłem, mostkując odpowiedni przełącznik w magnetofonie. Ale drugie świadczy raczej o złym wpięciu w płytkę.
Efekt jest taki, że dźwięk z AUX gra, ale tylko po włączeniu CD na radiu. A miało być zamiast TAPE.

Spojrzałem na układ zarządzający TDA7313N i wszystko wyglądało cacy, bo układ ma trzy wejścia, ale jak zauważyłem, jedno z nich służy jako MUTE. Czyli tak naprawdę mamy dwa wejścia, a radio w inny sposób przełącza CD/TAPE lub TAPE/RADIO.
Może dałoby się wpiąć za modułem Dolby magnetofonu? Tylko nie wiem czy to ma sens.

Możesz służyć jakąś wskazówką? Przypomnę, że chodzi o radio CCR2006 (Radio/Magnetofon/Zmieniarka - wszystko wbudowane) i zastąpienie magnetofonu wejściem AUX.

pozdrawiam

#13 OFFLINE   Pittroo

Pittroo
  • 31 postów
  • Dołączył: 26-12-2010

Napisany 20 czerwiec 2013 - 23:22

Można spokojnie zrobić aux in w ccr2006 jaki i każdym z wymienienonych radii bez utraty żadnego źródła sygnału, wycinania kasety, udawania zmieniarki i tym podobnej rzeźby. Najfunkcjonalniej można to zrobić np. działa radio FM, wpinamy źródło do gniazda jack i w tym momencie sygnał audio idzie z tego wejścia. Wyciągnięcie jacka = powrót sygnału z FM. Włożony jack blokuje/zastępuje tylko sygnał z radia, przełączanie na inne źródła kaseta/zmieniarka działa. W niektórych przypadkach można też podać sygnał zamiast fal AM (np. CDR500). Sygnał oczywiście będzie full stereo :)
Nie wystarczy jednak kawałek kabelka i lutownica, trzeba dorobić układzik sterujący -jak ktoś mi dostarczy radio (Wa-wa) to się pobawię.

#14 OFFLINE   yahoo

yahoo

    midnight visitor

  • 190 postów
  • Dołączył: 09-10-2006
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 21 czerwiec 2013 - 12:20

OK, Pittroo, ja rozumiem, że tak można. Klucz analogowy przed TDA i sprawa załatwiona. Tylko skoro radio radzi sobie z trzema sygnałami, a jeden jest niepotrzebny, to po co kombinować.
Kaseciak jest niepotrzebny. I zamiast niego chce mieć aux :) Gdzie się wpiąć z tymi kabelkami? Za Dolby będzie git?

#15 OFFLINE   Pittroo

Pittroo
  • 31 postów
  • Dołączył: 26-12-2010

Napisany 21 czerwiec 2013 - 12:49

Nie wiem czy za dolby będzie git, nie mam radia na stole a schematem też nie dysponuję, jak mi ktoś podrzuci radio do wygrzebania kodu to przy okazji zerknę.
Masz radio - próbuj, to nie boli.
Przyjrzyj się jeszcze raz temu TDA7313 , bo MUTE na pewno nie jest realizowane poprzez 3 wejście - sterowanie wyciszeniem jest po i2c realizowane na wyjściu układu i to ma się nijak do wejść. Nie sądzę, żeby w CCR zrobili fabrycznie taką rzeźbę jak opisałeś, skoro sterowanie i2c tak czy tak muszą wykorzystać
Ciekawi mnie, w jaki sposób stwierdziłeś, że to 3 wejście służy do wyciszania.

Skoro słyszysz zmieniarkę, to oznacza, że wpiąłeś się nie tam, gdzie trzeba. Moim zdaniem, wykorzystywane są wszystkie trzy wejścia audio(choć TDA7313 ma ich tak naprawdę 4) : AM+FM/TAPE/CD, sprawdzenie tego to jest 10 minut - więc do dzieła i daj znać o efektach :)

#16 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4781 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 21 czerwiec 2013 - 18:08

(choć TDA7313 ma ich tak naprawdę 4)

Tak naprawdę naprawdę to trzy, AM FM jest przełączane w kości radia :pokoj:

#17 OFFLINE   Pittroo

Pittroo
  • 31 postów
  • Dołączył: 26-12-2010

Napisany 21 czerwiec 2013 - 18:14

Tak naprawdę naprawdę to trzy, AM FM jest przełączane w kości radia :pokoj:


Wiem, co napisałem. TDA7313 ma cztery wejścia - zapoznaj się z datasheet tego układu.
A jeśli chodzi o aplikację w radiu CCR to przecież napisałem AM+FM/CD/TAPE - czyli 3.

#18 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4781 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 21 czerwiec 2013 - 18:26

patrzę i

#19 OFFLINE   Pittroo

Pittroo
  • 31 postów
  • Dołączył: 26-12-2010

Napisany 21 czerwiec 2013 - 18:31

patrzę i


Zapoznanie się to również przeczytanie:
"Stereo 4 is connected internally, but not available on pins"
To wejście jest w pełni sterowalne i wykorzystywane w niektórych aplikacjach tego układu.
http://pdf1.alldatas...CS/TDA7313.html

Mogłem się o coś założyć, ja głupi :)

#20 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4781 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 21 czerwiec 2013 - 18:53

i wykorzystywane

Właśnie jest wykorzystane :)

Mogłem się o coś założyć


Mogłeś :D ale nie ze mną ;)


Poza tym ja się na tym nie znam.