Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] line in aux w ncdc 2015 prośba o pomoc !


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
84 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   krispa

krispa
  • 13 postów
  • Dołączył: 30-11-2008
  • Skąd: Gryfino

Napisany 11 lipiec 2012 - 13:43

Panowie bardzo proszę o pomoc o wyjaśnienie jak podłączyć odtwarzacz mp3, albo zmieniarkę tak aby działały zamiast fabrycznej zmieniarki w radiu ncdc 2015. Ze zmieniarką mam taki problem że nie mogę wyjąć magazynka , niby wyskakuje ale nie da się go wyjąć coś go trzyma. Próbowałem odłączyć zasilanie z radia, tj. wyjąłem je po czym po paru minutach włożyłem ponownie, ale skutek był nijaki. W związku z tym, że zmienarka powiedziała nara :mad: chciałbym podpiąć jakieś inne źródło dźwięku. Czytałem na forum posty dotyczące wyprowadzenia z radia wejścia line in, ale nie wiem co i jak podpiąć w tą taśmę od zmieniarki, tzn w które piny, które kable z wejścia aux. A może można podpiąć jakieś inne źródło dźwięku, jakiś moduł z czytnikiem kart sd lub wejściem na pendriva ?
Na pewno musi być jakiś sposób na obejście tej fabrycznej zmieniarki.
Będę wdzięczny za pomoc !:)



#2 OFFLINE   czarnawdowa

czarnawdowa
  • 33 postów
  • Dołączył: 30-10-2010
  • Skąd: Ruda Śląska
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 lipiec 2012 - 14:44

wiesz kolega ma zamontowaną cyfrową zmieniarke i cieszy sie jak dziecko a fabryczne radio nieruszane tylko przejściówke znaleść małe a za juz nie duże pieniążki

http://allegro.pl/xc...2421685639.html

#3 OFFLINE   krispa

krispa
  • 13 postów
  • Dołączył: 30-11-2008
  • Skąd: Gryfino

Napisany 12 lipiec 2012 - 07:10

tak kolego to by mi najbardziej odpowiadało, tylko ponoć do omegi się nie da bo radio z tyłu nie ma wyjścia na zmieniarkę. A ten Twój kolega to w omedze ma zamontowane?

#4 OFFLINE   czarnawdowa

czarnawdowa
  • 33 postów
  • Dołączył: 30-10-2010
  • Skąd: Ruda Śląska
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 lipiec 2012 - 10:04

w mazdzie 6 ale ktoś to u nas podłączał zamiast fabrycznej zmieniarki

#5 OFFLINE   arcibal

arcibal
  • 15 postów
  • Dołączył: 13-05-2011

Napisany 12 lipiec 2012 - 12:28

tu poczytaj : http://forum.omegakl...p?t=3160&page=8

#6 OFFLINE   bsje27

bsje27

    3.0dti hybryda

  • 1015 postów
  • Dołączył: 02-01-2010
  • Skąd: Wola Zdakowska o/Mielca
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 12 lipiec 2012 - 17:58

tu poczytaj : http://forum.omegakl...p?t=3160&page=8


dokładnie tak sobie zrobiłem jak w temacie i teraz mp3 podaje z telefonu, gps itp, czas wykonania ok 1godziny ale banalnie proste a jaki efekt:) zamiast tych płyt audio cd

#7 OFFLINE   krispa

krispa
  • 13 postów
  • Dołączył: 30-11-2008
  • Skąd: Gryfino

Napisany 12 lipiec 2012 - 18:32

bsje27 w tym temacie jest o podłączeniu dvd, tzn. dvd sobie podłączyłeś czy jak to zrobiłeś?

#8 OFFLINE   bsje27

bsje27

    3.0dti hybryda

  • 1015 postów
  • Dołączył: 02-01-2010
  • Skąd: Wola Zdakowska o/Mielca
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 13 lipiec 2012 - 22:23

http://www.migrosser.de.vu/ tu jest wszystko pokazane i opisane jak podpiąć audio bo do dvd też jest potrzebne wejście audio in{w taśmę od zmieniarki wpinasz się kablami audio in np. od mp3}, sygnał L i P oraz masę. sygnał video trzeba podpiąć się w kostkę między radiem a wyświetlaczem poprzez przełącznik wielokanałowy a to też w tym temacie doskonale opisane.

#9 OFFLINE   krispa

krispa
  • 13 postów
  • Dołączył: 30-11-2008
  • Skąd: Gryfino

Napisany 14 lipiec 2012 - 09:41

ahha to ja już chyba rozumiem. kabelek trzeba wpiąć w taśme ale czy taśme trzeba podpiąć do zmieniarki czy zostawić odłączoną, jak zostawię odłączoną to jak przełączę żeby sygnał szedł z mp3, przyciskiem z kierownicy?

I jeszcze jedno pytanie czy te piny w taśmie są opisane żeby było wiadamo który kabelek gdzie przylutować ?

Czyli trzeba podpiąć:

- lewy kanał pod pin 1
- prawy kanał pod pin 4
- masę pod 8 albo pod 10 czy pod obydwa jednocześnie??

#10 OFFLINE   bsje27

bsje27

    3.0dti hybryda

  • 1015 postów
  • Dołączył: 02-01-2010
  • Skąd: Wola Zdakowska o/Mielca
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 14 lipiec 2012 - 11:53

ahha to ja już chyba rozumiem. kabelek trzeba wpiąć w taśme ale czy taśme trzeba podpiąć do zmieniarki czy zostawić odłączoną, jak zostawię odłączoną to jak przełączę żeby sygnał szedł z mp3, przyciskiem z kierownicy?

I jeszcze jedno pytanie czy te piny w taśmie są opisane żeby było wiadamo który kabelek gdzie przylutować ?

Czyli trzeba podpiąć:

- lewy kanał pod pin 1
- prawy kanał pod pin 4
- masę pod 8 albo pod 10 czy pod obydwa jednocześnie??


dokładnie tak, taśma ma zostać podpięta pod zmieniarkę, ale kabelek pinu 1 i 4 przecinasz na taśmie i w pin 1i 4 wpinasz nowe przewody do wejścia \audio in\natomiast mase to do radia podłącz\pod obudowę\ i nie trzeba pod taśmę jej podpinać, jak to zrobisz to włącz radio, podepnij mp3 i przełącz na zmieniarkę cd i masz spokój z nagrywaniem na płyty cd muzyki:)
pamiętaj że pierwszy pin taśmy ma pasek czerwony,

#11 OFFLINE   krispa

krispa
  • 13 postów
  • Dołączył: 30-11-2008
  • Skąd: Gryfino

Napisany 14 lipiec 2012 - 14:13

no to już wszystko rozumiem, jak zrobię to napiszę czy działa. Mam nadzieję że będzie działało, mam tylko obawy co do przecięcia tej taśmy chyba trzeba to jakoś bardzo delikatnie zrobić żeby nic się nie uszkodziło.

Bardzo dziękuję za pomoc ! :D

#12 OFFLINE   bsje27

bsje27

    3.0dti hybryda

  • 1015 postów
  • Dołączył: 02-01-2010
  • Skąd: Wola Zdakowska o/Mielca
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 14 lipiec 2012 - 14:45

wbrew pozorom taśma jest dość wytrzymała, przecinasz taśmę i odciągasz kawałek kabla pinu 1 lub 4 tak aby wygodnie było zlutować z kablem audio in a następnie izolujesz taśmą oraz podpinasz trzeci kabel audio in do masy radia i działa, rzeczy takie jak przeprowadzenie kabla audio in oraz zrobienie wtyczki zostawiam do własnej inwencji twórczej :)

#13 OFFLINE   krispa

krispa
  • 13 postów
  • Dołączył: 30-11-2008
  • Skąd: Gryfino

Napisany 14 lipiec 2012 - 19:26

a czy te piny należy rozłączyć od zmieniarki czy mają być dalej podłączone do zmieniarki. Wszystkie pozostałę to wiem że mają pyć podłączone. Ae z tego co mi sie wydaje to mogą być rozłączone skoro zmieniarka i tak nie działa

No i zrobione, wszystko działa jak należy. Puszczałem muze z telefonu i gra wyśmienicie. :D

Wielkie dzięki bsje27 bo bez Twojej pomocy bym sobie nie poradził:)

Teraz tylko muszę wybrać jakąś fajną mp3 i cieszyć się z tego że nie trzeba będzie tych durnowatych płyt audio cd nagrywać.

#14 OFFLINE   Drzewko325

Drzewko325
  • 407 postów
  • Dołączył: 26-09-2011
  • Skąd: Płońsk

Napisany 16 lipiec 2012 - 19:04

A czy można w ten sposób podpiąć w ncdc 2013??

#15 OFFLINE   bsje27

bsje27

    3.0dti hybryda

  • 1015 postów
  • Dołączył: 02-01-2010
  • Skąd: Wola Zdakowska o/Mielca
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 17 lipiec 2012 - 11:41

tak

#16 OFFLINE   Drzewko325

Drzewko325
  • 407 postów
  • Dołączył: 26-09-2011
  • Skąd: Płońsk

Napisany 17 lipiec 2012 - 17:50

A żeby grało to magazynek ma być włożony ale może być pusty czy ma być w nim płyta?

#17 OFFLINE   bsje27

bsje27

    3.0dti hybryda

  • 1015 postów
  • Dołączył: 02-01-2010
  • Skąd: Wola Zdakowska o/Mielca
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 17 lipiec 2012 - 23:27

nie ma znaczenia

#18 OFFLINE   michua

michua
  • 37 postów
  • Dołączył: 20-04-2011
  • Skąd: Wrocław

Napisany 26 lipiec 2012 - 10:01

To jeszcze ja z durnym pytaniem: Czy po takiej przeróbce zmieniarka będzie działać? Czy będzie można korzystać z fabrycznej navi? czy po wlutowaniu kabelków już tylko zewnętrzne źródło dźwięku?

#19 OFFLINE   krispa

krispa
  • 13 postów
  • Dołączył: 30-11-2008
  • Skąd: Gryfino

Napisany 05 wrzesień 2012 - 10:25

navi będzie działać. Zmieniarka nie, tylko zewnętrzne źródło dźwięku.Chyba że zamiast przecinać kable od taśmy wlutujesz sie w nie. Wtedy mysle ze moglaby dzialac i zmieniarka i np mp3

#20 OFFLINE   industra

industra
  • 221 postów
  • Dołączył: 15-06-2011
  • Skąd: Gdynia
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 10 wrzesień 2015 - 19:53

Dla potomnych, właśnie skończyłem robić auxa w Nowym aucie...
Kanał lewy - pin nr1 (z czerwonym linią)
Kanał prawy - pin nr4
Masa - w opisach mówią żeby podłączyć do obudowy, jeśli tak zrobicie będą zakłócenia,
MASĘ PODŁĄCZAMY DO PINU NR10

połączenia najlepiej polutować, złożyć do kupy i gra czysto :]