Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

wymiana oleju ASB


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
64 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

    Omega - Świadomy Wybór.

  • 334 postów
  • Dołączył: 12-08-2010

Napisany 20 listopad 2012 - 01:53

chce wymienic olej w asb

Patrząc na date Twojego przybycia na forum śmiem twierdzić że albo Cię olśniło albo pojawiły się jakieś niedogodności skrzyni..
Ratujesz skrzynie wymianą oleju czy jest wszystko ok ?

______________
Pozdrawiam

#22 OFFLINE   bsje27

bsje27

    3.0dti hybryda

  • 1015 postów
  • Dołączył: 02-01-2010
  • Skąd: Wola Zdakowska o/Mielca
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 20 listopad 2012 - 07:35

a moje pytanie jest takie. bo szukam sobie i nie moge tego znalezc. chce wymienic olej w asb a nie wiem jaki byl wczesniej zalany a z tego co wyczytalem to starego calego nie spuszcze (chyba ze plukanka) i teraz moje pytanie, jaki olej jesli nie wiem jaki byl poprzednio, czy nic sie nie stanie po zmieszaniu?


Dextron III bez obaw

#23 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1752 postów
  • Dołączył: 20-09-2009
  • Skąd: Tczew/Gdynia
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 20 listopad 2012 - 16:04

nie wiem jaki byl poprzednio, czy nic sie nie stanie po zmieszaniu?


Rozglądnij się najpierw jakie oleje mają być i jakie są. To nie będziesz miał dylematu z mieszaniem bo nie ma co z czym mieszać.

#24 OFFLINE   andrzej2102

andrzej2102
  • 112 postów
  • Dołączył: 31-08-2011

Napisany 20 listopad 2012 - 22:32

Patrząc na date Twojego przybycia na forum śmiem twierdzić że albo Cię olśniło albo pojawiły się jakieś niedogodności skrzyni..
Ratujesz skrzynie wymianą oleju czy jest wszystko ok ?



a moze w chwili przybycia mialem manuala? nie, ze skrzynią jest wszystko jak najbardziej w porzadku, po prostu chce wymienic olej. zadalem pytanie a Ty na nie nie odpowiedziales, no chyba ze w ten sposob nabijasz sobie liczbe postów. Podobnie jak Ty śmiem twierdzić.

Dextron III bez obaw



dzieki za podpowiedz:) pozdro:)

#25 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

    Omega - Świadomy Wybór.

  • 334 postów
  • Dołączył: 12-08-2010

Napisany 21 listopad 2012 - 00:43

zadalem pytanie a Ty na nie nie odpowiedziales,

Wiele osób wymienia dopiero jak coś się dzieje dlatego grzecznie zapytałem z zamiarem uchronienia Cię przed ewentułalnym wyrzucenie $$ w błoto gdybyś chciał stosować wymiane oliwy jako ostatnią deske ratunku..

chyba ze w ten sposob nabijasz sobie liczbe postów. Podobnie jak Ty śmiem twierdzić.

:no:
Zależy mi na tym jak na zeszłorocznym śniegu.
Śmiem twierdzić z dużą dozą pewności że żle zinterpretowałeś przekaz mojej wypowiedzi..

___________
Pozdrawiam

#26 OFFLINE   andrzej2102

andrzej2102
  • 112 postów
  • Dołączył: 31-08-2011

Napisany 21 listopad 2012 - 12:32

Wiele osób wymienia dopiero jak coś się dzieje dlatego grzecznie zapytałem z zamiarem uchronienia Cię przed ewentułalnym wyrzucenie $$ w błoto gdybyś chciał stosować wymiane oliwy jako ostatnią deske ratunku..
:no:
Zależy mi na tym jak na zeszłorocznym śniegu.
Śmiem twierdzić z dużą dozą pewności że żle zinterpretowałeś przekaz mojej wypowiedzi..

___________
Pozdrawiam

jesli zle zinterpretowalem to sorki, ale zabrzmialo to tak troche grubiańsko z Twojej strony, pozdrawiam;)

#27 OFFLINE   stpeter

stpeter
  • 70 postów
  • Dołączył: 05-08-2014

Napisany 23 sierpień 2014 - 18:50

Witam padl mi ostatnio zawór 2 i3 biegu a ze posluchalem sie mechanika ze wystarczy wymienic olej to polecialem w niepotrzebne koszta. Wymiana oliwy nie pomogla wiec dzis wymienilem zawor no i wszystko chodzi jak trzeba. Przy wymianie zaworu postanowilem zlac olej ze skrzyni i go uzyc ponownie, zrobilem na tym oleju z 200 km. Zlecialo z 4 lub 5 litrów wymienilem zawór poskladalem i zalalem oliwa z tym ze wlalem moze z 4 litry i zaczelo sie przelewac ze spustu. Zostalo mi z dobry litr oliwy. Jak mechanior dal rade tyle wlac? jest gdzies wlew oleju od gory skrzyni?

#28 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1752 postów
  • Dołączył: 20-09-2009
  • Skąd: Tczew/Gdynia
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 23 sierpień 2014 - 19:35

Mechanior poczytał na forum jak się nalewa a Ty nie :p

#29 OFFLINE   stpeter

stpeter
  • 70 postów
  • Dołączył: 05-08-2014

Napisany 23 sierpień 2014 - 20:00

Wszedzie jak przegladalem tematy na forum byla mowa o wlewaniu przez spust, chyba ze zle szukalem

#30 OFFLINE   jarek1986

jarek1986
  • 154 postów
  • Dołączył: 30-11-2008
  • Skąd: Bolesławiec

Napisany 23 sierpień 2014 - 20:25

a niby ma się stać skrzyni kiedy niedomaga i wymienimy olej? ma się rozsypać w środku? To chyba takie same brednie jak historyjki o nie wlewaniu lepszego oleju do silnika niż ten obecnie zalany?
w mojej skrzyni do której nikt przez 12 lat nie zaglądał pomimo że tarczki są już popalone ,konwerter jest słaby jakoś zmiana oleju nie zaszkodziła ani nie pomogła

stpeter nie wiem jak ty chciał byś wlać olej przez korekt spustowy? To tak jakbyś w misce olejowej silnika chciał nalać olej przez korek,raczej to chyba nie wykonalne. Kilka centymetrów ponad linią miski masz korek wlewowy

#31 OFFLINE   wars1977

wars1977

    WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

  • 1891 postów
  • Dołączył: 05-05-2009
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 sierpień 2014 - 20:31

a niby ma się stać skrzyni kiedy niedomaga i wymienimy olej? ma się rozsypać w środku? To chyba takie same brednie jak historyjki o nie wlewaniu lepszego oleju do silnika niż ten obecnie zalany?
w mojej skrzyni do której nikt przez 12 lat nie zaglądał pomimo że tarczki są już popalone ,konwerter jest słaby jakoś zmiana oleju nie zaszkodziła ani nie pomogła

stpeter nie wiem jak ty chciał byś wlać olej przez korekt spustowy? To tak jakbyś w misce olejowej silnika chciał nalać olej przez korek,raczej to chyba nie wykonalne. Kilka centymetrów ponad linią miski masz korek wlewowy


Ty masz inną skrzynią. 4l30e ma tylko korek do uzupelniania stau oleju.

#32 OFFLINE   stpeter

stpeter
  • 70 postów
  • Dołączył: 05-08-2014

Napisany 23 sierpień 2014 - 20:51

Ty masz inną skrzynią. 4l30e ma tylko korek do uzupelniania stau oleju.


Właśnie. Czyli jak sie saczy po odkreceniu korka to stan oleju jest odpowiedni ? Zrobilem pare km dzisiaj jutro sprawdze czy cos tam jeszcze da sie wlac

#33 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1752 postów
  • Dołączył: 20-09-2009
  • Skąd: Tczew/Gdynia
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 23 sierpień 2014 - 21:03

Nie jest odpowiedni.
W sprawdzonych poradach jest.

#34 OFFLINE   jarek1986

jarek1986
  • 154 postów
  • Dołączył: 30-11-2008
  • Skąd: Bolesławiec

Napisany 23 sierpień 2014 - 21:25

4L30 nie ma korka spustowego? czyli spuszczanie oleju przez zdjęcie miski tylko ? nie wiedziałem.

#35 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

    y32se y22dth

  • 1333 postów
  • Dołączył: 15-02-2010
  • Skąd: Łódź-Górna
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 sierpień 2014 - 22:54

albo przez chłodnicę z płukanką albo przez odessanie

#36 OFFLINE   wars1977

wars1977

    WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

  • 1891 postów
  • Dołączył: 05-05-2009
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 sierpień 2014 - 07:58

Właśnie. Czyli jak sie saczy po odkreceniu korka to stan oleju jest odpowiedni ? Zrobilem pare km dzisiaj jutro sprawdze czy cos tam jeszcze da sie wlac


Tak musi się sączyć olej. Auto odpalone i najlepiej rozgrzane, włączone N lub P.

#37 OFFLINE   kiler22

kiler22
  • 30 postów
  • Dołączył: 03-09-2013
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 sierpień 2014 - 09:54

tak przeglądam od kilku dni tematy o ASB i nigdzie nie mogę znaleźć jednej informacji (może źle szukam)
Jak tam się wymienia ten filtr ???
gdzie on wogóle jest ???

#38 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1752 postów
  • Dołączył: 20-09-2009
  • Skąd: Tczew/Gdynia
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 sierpień 2014 - 10:28

Auto odpalone i najlepiej rozgrzane, włączone N lub P.


Warto podkreślić bo to nie jest takie oczywiste!

-----------

A filtr jest w dużej misce. W dziale sprawdzone porady jest opisane.

#39 OFFLINE   dlotiv

dlotiv

    Wujek Samo Zło

  • 862 postów
  • Dołączył: 10-02-2007
  • Skąd: Zwierzyniec/Northampton
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 24 sierpień 2014 - 10:42

tak przeglądam od kilku dni tematy o ASB i nigdzie nie mogę znaleźć jednej informacji (może źle szukam)
Jak tam się wymienia ten filtr ???
gdzie on wogóle jest ???


Filtr masz w misce olejowej, wymiana banalna, odkręcasz miskę (jeśli nie spuściłeś oleju to możesz się ochlapać...) potem trzy śruby filtra i to wszystko. Dobrze jest po zmianie filtra wymienić uszczelkę miski olejowej.

#40 OFFLINE   istota

istota
  • 25 postów
  • Dołączył: 14-04-2013
  • Skąd: wrszawa

Napisany 03 październik 2014 - 16:01

Witam
Proszę o pomoc omega 3.2 automat, od początku jak kupiłem czyli od kilku miesięcy mam zalaną miskę od ASB olejem. Wyciek jest z korka do sprawdzania stanu, mechanik powiedział że nie założona jest podkładka pod śrubę.
Musze coś z tym fantem zrobić, myślałem aby wymienić olej i filtr, zalany mam castrol nie pamiętam oznaczeń, przynajmniej tak jest na karteczce pod maską.
Czy poradzicie jak za to się zabrać, z tego co czytam to te ASB nie mają wlewu.
Czy jest jakiś prosty sposób na zmianę oleju i filtra w warunkach pod blokiem:D ?
dziękuje i pozdrawiam